|home|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|zoek|
Hagaz!n
internet april 2000

28.04.00
Onder enorme belangstelling van de pers startten de ministers Jorritsma, Van Boxtel, Korthals en Hermans met op Overheid tracht bedrijfsleven te stimuleren meer ICT te benuttenafstand vanuit China Monique de Vries vandaag in het ministerie van Economische Zaken in Den Haag de campagne Nederland Gaat Digitaal. De campagne beoogt samenwerking tussen de departementen op het gebied van de ICT. Verspreid over twee jaar zal 7 miljoen gulden aan de campagne worden besteed die het achterblijvende gebruik van het Internet door het midden- en kleinbedrijf moet stimuleren.

18.04.00
De 'digitale trapveldjes' van minister Roger van Boxtel van BZK mogen een slordige 20 miljoen gulden gaan kosten. Zo'n digitaal trapveldje is bedoeld als laagdrempelige voorziening die wijkbewoners kennis laat maken met allerlei vormen van PC-gebruik, Internet en E-mail. Per trapveldje heeft Roger 500.000 tot 1 miljoen gulden in de knip zitten waarvoor tot 1 juli a.s. een projectplan moet worden ingediend. Ook Den Haag is zo'n trapveldje waar 1 miljoen gulden beschikbaar wordt gesteld en Den Haag dit bedrag nog eens verdubbelt! Mark Boekweit is de trekker van dit project.

16.04.00
Precies op het moment dat Residentie.net een feit is heeft KPN problemen met haar software in het besturingssysteem Het Residentie.net geopend ...van het internet inbelnetwerk. Wellicht was dit wel de oorzaak dat het Haagse elektronisch stedelijk netwerk Residentie.netop een wel heel bijzondere manier werd geopend: het neerlaten van vier rolgordijntjes met de letters O, P, E en N erop. Den Haag is klaar voor de toekomst!

16.04.00
Puur Haags werd de opening van Residentie.net in de Raadszaal van het IJspaleis op zaterdag 15 april 2000. Daar mag Florencia-ijs dus niet bij ontbreken, Een van de promotiebeelden voor Residentie.netinclusief vuurwerk. Enkele honderden genodigden die op enigerlei wijze bij de realisatie waren betrokken en de immer aanwezige bobo’s, sommigen voor deze gelegenheid juist niet met stropdas. ‘Sit-down-commedians’ speelden in spotlights tussen het publiek talloze internetsessies. Een ervan was een Hagenees die een ijsje voor z’n moeder bij Florencia bestelde via het internet. Dat dit uiteindelijk ook lukte moest elke aanwezige doen geloven toen zij vanuit de virtuele wereld een echt ijsje kreeg aangeboden. 

naar bovennaar beneden

16.04.00
Een verdienstelijk toetsenist, opgesteld in het midden van de arena, zweepte met zijn elektronisch Het slechts even vertoonde E-mail bericht dat niet aankwam ...klavier de gemoederen op tot genoemde apotheose: het ontrollen van vier gordijntjes door Jan Lintsen, directeur Informatiebeleid Openbare Sector. Het zou flauw zijn te melden dat het de duurste rolgordijntjes ooit waren: f 2,5 miljoen. De eigenlijke openingshandeling had een E-mail moeten zijn van Jan Lintsen namens minister Roger van Boxtel aan burgemeester Wim Deetman. Die zal nog even op zijn mailtje moeten wachten. Hagazine zou Hagazine niet zijn als we genoemd elektronisch bericht alsnog niet zouden kunnen laten zien. Meer beelden van Iljitsch van Beijnum vind je hier.

15.04.00
Rob Langezaal, algemeen directeur KPN bood tijdens de officiële opening van Residentie.net de gemeente een cadeau aan. Het betreft TV-net, een applicatie waarmee de bezoeker van Residentie.net live TV-beelden in Streaming Video kan bekijken op de site. Hij gaf hierbij de visie dat bijvoorbeeld de gemeentelijke raadsvergaderingen live in de huiskamer bekeken kunnen worden. 

15.04.00
Het is zover. Wat wethouder Stolte in juli 1999 ondertekende zal vandaag, 15 april 2000, okay enige maanden later, voor Wethouder stolte wist toen nog niet waar hij zijn handtekening onder zette ...alle Hagenaars gratis (op de telefoontikken na) beschikbaar zijn: Residentie.net. Goed, zeker nog niet feilloos, maar daar wordt hard aan gewerkt. Mede dank zij de belangeloze inzet van het Haags Digitaal Platform (een verzameling gemotiveerde digitale Haagse burgers) is het er toch van gekomen. En nu maar afwachten wat de Hagenees ervan vindt ...

13.04.00
Kenniswijk is een proefproject dat de mogelijkheden van de nieuwe media bij 25.000 gezinnen gaat observeren. Het initiatief voor het project komt uit 94-96 van Electronic-highway Platform Nederland EPN  en de stichting Nederland Kennisland heeft het geadopteerd en overgedragen aan het directoraat-generaal Telecommunicatie en Post van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Op dit moment zijn er al veel steden en woonwijken die zich als proefwijk hebben opgegeven. Is het geen prima idee om Den Haag hieraan toe te voegenmet haar Residentie.net voor de deur? 

13.04.00
Burgemeester Deetman heeft er weer een job bij. De commissie 'ICT en de stad' ingesteld door minister Roger van Boxtel van Grotestedenbeleid voor het in kaartbrengen van de informatie- en communicatietechnologie, heeft Deetman tot lid beneomd. Schiphol-directeur G. Cerfontaine is vvoorzitter van de commissie.

13.04.00
Gratis het internet op zonder telefoonkosten schijnt toch op ons af te komen. In Engeland is de strijd al losgebarsten tussen British Telecom, Virgin en NTL als reactie op de plannen van AltaVista die voor slechts enkele tientjes per jaar de bezoeker toegang tot het net geeft. Hier in Nederland zijn het Wannadoo, World Online en Telfort die zich opmaken voor de strijd. KPN zou al een klein proefgebied kunnen maken tijdens de presentatie van Residentie.net, a.s. zaterdag, toch?

In Amerika bedacht men een nieuwe manier om de ook daar stijgende benzineprijs terug te schroeven: veilen. Op de site van Priceline kunnen Internet-gebruikers op maximaal 50 gallon (190 liter) benzine een bod doen waarna ze binnen een minuut horen of de koop doorgaat en waar zij hun benzine kunnen ophalen. De besparing loopt op tot 13 cent per liter!

Enkele tientallen abonnees op Hagazine blijken niet door hun provider herkend te worden of hebben inmiddels alweer opgezegd. 'n Gratis provider meer of minder, waat maakt het uit?' Wanneer je tot een van onderstaande providers behoort en een tijdje geen Hagazine alert hebt ontvangen, adviseer ik je hieronder opnieuw in te schrijven. Succes! XS4all.nl, WXS.nl, planet.nl, compuserve.com, caiw.nl, hccnet.nl, student.eur.nl, zonnet.nl, versatel.nl, bsd.denhaag.nl, asadventure.com, en sdrn.nl.

Kosten voor het bouwen van een website kun je tegenwoordig ook al on-line berekenen bij BOUW (bereken online uw website).

04.04.00
Antwoordnummer.nl stelt haar complete database met antwoordnummers GRATIS beschikbaar als downloadbaar bestand. Nu is het niet meer nodig om elke keer online een antwoordnummer op te zoeken, maar kan iedereen de database eenmalig downloaden en daarna de antwoordnummers thuis opzoeken zonder internetverbinding

Voortaan ook even de broekspijp omhoog vragen als iemand zich identificeert voor de deur. In het kader van Elektronisch Toezicht kunnen gevangenen buiten de gevangenis hun straf 'uitlopen' en zo’n proefgebied is natuurlijk Den Haag. Wij houden van experimenten, toch?

In de Radio West-studio aan het Buitenhof 55 in Den Haag is het sinds kort mogelijk om gratis te surfen. Radio West heeft daar niet alleen computers klaarstaan, maar helpt belangstellenden graag om thuis te raken in de internetwereld. Wie zijn of haar computerangst kwijt wil raken, een elektronische brief wil sturen naar een vriend of relatie, elektronisch wil babbelen of vrienden wil maken over de hele wereld, kan elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur terecht aan het Buitenhof 55 in Den Haag. Deze service van Radio West is met name bedoeld voor iedereen die nog onbekend is met Internet. Reserveringen via (070) 3 62 34 03 (dit is een telefoonnumer, red.).

Op de site van De Digitale Hofstad heeft de column opnieuw zijn intrede gedaan. Daan van Meerdervoort is de geestelijk vader van de regelmatig terugkerende humoristiche beschouwing op DDH.
 
 

|home|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|zoek|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine