|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|gisteren|
HAGAZ!NE
januari 2004
10.01.2004
De denhaag.org-poll over de grote reclamedoeken (banners) die al dan niet de stad ontsieren, is gesloten. In een maand tijd wisten 222 bezoekers de poll te vinden en hun stem uit te brengen. Er zijn natuurlijk altijd grapjassen die 10 keer achter elkaar 'pollen', maar 'met pollen laten wij ons niet dollen'. De valse stemmers - voor wie de doeken niet groot genoeg kunnen zijn en graag het IJspaleis erachter zien verdwijnen - heb ik netjes van de totalen afgetrokken. Dat geeft het volgende stemgedrag te zien van unieke pollers over reclamedoeken:

 - beter dan steigers en bouwwerkzaamheden 97;

 - afschuwelijk, weg met die dingen 71;

 - ze kunnen mij niet groot genoeg zijn 38;

 - hebben ze er ook een voor het IJspaleis 16.

Hieruit blijkt dat de meerderheid van de 222 pollers (151) vóór het toepassen van reclamebanners zijn om bouwwerkzaamheden in de stad te verfraaien. De resultaten zal ik zenden aan de dienst Stadsbeheer van de Gemeente Den Haag die deze zienswijze van haar inwoners in haar beleid kan meenemen. En de volgende poll - over wel of geen tramrails in de Grotemarktstraat - wacht alweer op je eenmalige stem. 

09.01.2004
Honderden, zoniet duizenden tv-kijkers in Den Haag en omstreken werden vanochtend op de vertrouwde plaats van RTL4 geconfronteerd met een foto van het rampgebied van Bam. Zonder enig bericht vooraf en waarschijnlijk ook zonder de Programmaraad te informeren heeft Casema in zijn wijsheid besloten maar liefst vier tv-kanalen op een andere plek te zetten. Vooral ouderen zijn hier de dupe van. Zij zijn afhankelijk van de hulp van derden om het meest favoriete kanaal op hun tv te vinden. Op de website van Casema staat wel als je goed kunt zoeken dat de kijker drie weken de tijd krijgt om de instellingen te wijzigen, maar dat geldt dus niet voor RTL4. Ook onduidelijk is de reden van deze verschuiving: '... de komst van een nieuw signaal in de ether, dat in Den Haag van invloed kan zijn. Hoewel het nieuwe ethersignaal niet kan storen op het kabelnet van Casema, blijkt uit ervaring dat veel kabelaansluitsnoeren die in huis worden gebruikt niet voldoende bescherming bieden tegen straling van buitenaf. Om te voorkomen dat veel abonnees hun kabelaansluitsnoeren direct moeten vervangen, verplaatsen wij de vier kanalen op voorhand naar andere frequenties, zodat iedereen ongestoord televisie kan blijven kijken.' Aldus het bericht. Met andere woorden: we moeten blij zijn dat zij dit voor ons kijkers hebben gedaan. Vooral dat ongestoord blijven kijken scoort hier aardig ... 
 

07.01.2004 
Heel Den Haag klaagt over de gewijzigde dienstregelingen van de HTM en dan zegt algemeen directeur Kaper in zijn nieuwjaarstoespraak geen idee te hebben hoe het komt dat de groei van het aantal reizigers staakt. Dat is bijna een overtuigend bewijs dat de directeur zelf nooit in tram of bus reist. Want dan zou hij weten hoe het is als je vertrouwde tram- of buslijn opeens vervalt of op andere haltes stopt dan waar je moet zijn. Dat je moet overstappen en met andere wijken te maken krijgt dan je gewend bent. En een reiziger weet nu eenmaal graag waar hij aan toe is. Dat kan de jongerenwerkgroep van de HTM alvast meenemen die dit fenomeen gaat onderzoeken. Het zal de nodige tijd kosten dat het vertrouwde gevoel weer terug komt. Een mooi onderwerp voor de komende Poll.

01.01.2004 
01:00 hrs.Terwijl de een een goed nieuwjaarsfeest induikt en de ander zijn warme bed in, brengt je HAGAZ!NE reporter zijn dochter en een vriendin naar Het Plein waar ze kaartjes heeft alle begin is moeilijk maar het oplaten van een heteluchtbalon is extra moeilijk.voor de nieuwjaarsparty van De Kluis, Plein 19 en Carnival. Dat geeft meteen de gelegenheid voor beelden van de vuren die we tegenkomen. Evenals vorig jaar is de Thaiseheteluchtballon een succes, zij het dat deze met wat horten en stoten naar de eeuwigheid opstijgt.

Eerst raakt de heteluchtballon de bovenleiding van de tram
Eerst raakt hij de bovenleiding van de tram en dreigt daarna in een boom te blijven hangen, met alle gevolgen van dien. 
dan hangt hij nog even in een boom en trekt dan weg
Het applaus en gejoel is er niet minder om en 
totdat de manshoge heteluchtballon over de huizen verdwijnt
minutenlang kunnen we het lichtobject, dat de kwade gedachten met zich meedraagt, statig in het mistige zwerk zien verdwijnen. 

01.01.2004
De tijdelijke opvang van ontheemde kerstbomen van het bureau Segbroek in de Archimedesstraat wordt een feestje op zich. Hoe de vlam erin geraakt is, weet niemand. Maar met al het vuurwerk er omheen en het open karakter van de opvang de container met kerstbomen wordt 'professioneel' gedoofd(zonder dak) was dit niet gedoogde vreugdevuur te verwachten. En wat doe je dan als de echte brandweer het druk zat heeft en geen tijd heeft voor dit soort geintjes? Dan pak je de tuinslang en probeer je het vuur uit te piesen. Vanaf dat moment moeten de bewoners van de omliggende panden niet veel meer hebben kunnen zien, maar des te meer hebben kunnen ruiken.

01.01.2004 
01:00 hrs.  Het Renswoudeplein lijkt dit jaar een klein Vietnam. Terwijl ik op mijn gemak sta te praten met enkele bewoners en 
de verlichting op de voorgrond is van de donderslag die ik niet zag aankomen
niet doorheb dat deze snel weglopen, bollen mijn beide broekspijpen op bij een enorme explosie. In tegenstelling tot voorgaande jaren geven de enorme klappen een groen Bengaals waarschuwingsvuurtje te zien ten teken van: maak dat je wegkomt. Op dat moment sta ik echter door de lens van mijn camera te kijken om het vreugdevuur vast te leggen. De verlichte voorgrond komt van genoemde ontploffing

01.01.2004
01:30 hrs. Een ritje naar het einde van de Houtrustweg waar volgens mij het grootste vreugdevuur van Nederland werd gebouwd, is niet voor niets geweest. Het scoort zelfs op de landelijke tv-journaals.
de indrukwekkende vuurmassa aan het einde van de Houtrustweg op het strand

Ook al komen we anderhalf uur later aan; de grootsheid van dit vreugdevuur laat zich raden. 
de Duindorpers genieten van de warmte van het grote vuur tijdens de ijskoude nieuwjaarsnacht
Dichter dan vijf meter kunnen we de gloeiende massa niet naderen. De windmolen van Eneco wiekt alsof zijn voortbestaan ervan afhangt. Het is inmiddels twee uur als we langs de feesttent van de Duindorpers komen waar diep doordringende bassen vandaan komen. Zij gaan nog even door als we de warme auto instappen.

01.01.2004
02:00 hrs. Nog maar een paar uurtjes voordat de dapperenunieke opname vanuit zee van de nieuwjaarsduik met op de achtergrond het Kurhaus
onder ons een frisse duik nemen in zee. Twaalf uur was net iets te vroeg voor mij om op tijd aanwezig te zijn. Dat moet Guido van den Elshout hebben geweten toen hij mij deze unieke opname vanaf een besneeuwde zee toezond. Klik op het plaatje voor een groter beeld. 

Nieuwjaar 2004 is weer mooi geweest.

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|gisteren|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine