|home|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|zoek|
Hagaz!n
maart 2002
23.03.2002 
Een kleine 16.000 deelnemers kon de jongste City-Pier-City loop in Den Haag begroeten en Hagaz!ne liep als enig nieuwsmedium mee Met je knie in het verband toch 10 kilometer lopen voor 18 liter jenever ...met Nevermiss en Spycam of wel een superkleine memorecorder en digitale camera. We noteerden twee bijzondere lopers. Zoals iemand van de familie Terwindt die 18 flessen jenever kon winnen als hij de 10 kilometer met zijn knie in het verband uit zou lopen. En dit voor de familie: 'Hij liep er na ruim 4 kilometer nog behoorlijk monter bij'. Een ander die opviel was Hans van der Vecht, eerste luitenant van het Korps Nationale Reserve bij de Koninklijke Landmacht. Hij liep voor de zesde keer de 10 kilometer in gevechtstenue met zware kistjes aan zijn voeten een tijd van 58 minuten en 49 seconden.

18.03.2002 
In een werkelijk afgeladen Theater aan het Spui vond de eerste  HC Stadskindavond plaats met columnist Wim Willems. In zijn inleidingSimon Smit vertelt de kneepjes uit het vak van persfotograaf ... vindt hij dat Den Haag nauwelijks beschreven is van na de tweede wereldoorlog. Er zijn nu al 20 afleveringen Stadskind voorbij en het animo lijkt alleen maar groter te worden. Haagse persfotograaf pur sang Simon Smit opende zijn bijdrage met: 'We hebben een mooie stad ... gehad'. Met een zandbak 'zelf gemaakt' uit 1945 - op de achergrond gigantisch groot geprojecteerd - vertelde Smit de kneepjes uit het vak van persfotograaf. Zo fotografeerde hij een 'arme donder' een vrouw in een keuken tijdens de oorlog. 'Het kacheltje met het pannetje heb ik erbij gezet om de sfeer op te bouwen'. En bij elke volgende dia: 'Draai eens door'. En als je Pia Beck met piano op de puinhopen van haar etablissement in Scheveningen fotografeert moet je natuurlijk wel daarna zo snel mogelijk die piano uit elkaar slaan. Anders maakt iemand anders ook die foto ... Aldus de methode Smit. Een tweede Stadskindavond is snel op komst.

16.03.2002 
Het wordt steeds vreemder in de maatschappij. Het ministerie van VROM met de RO van Ruimtelijke Ordening in haar naam heeft een afbraakplanning tot 2010 uitgebracht. Hierin staat beschreven dat in Delft, Den Haag en Zoetermeer maar liefst 25.000 woningen tegen de vlakte zullen gaan. Stadsgewest Haaglanden zet wel haar handtekening eronder maar vindt het toch wat veel woningen. Staatssecretaris Remkes van VROM vindt dat vooral Tansvaal, Den Haag Zuidwest en Palenstein in Zoetermeer grondig vernieuwd moeten worden. Waar was onze oud-wethouder Noordanus van de Partij van de Afbraak ook al weer naartoe gegaan?

14.03.2002 
Het werd een feest, de installatie van de nieuwe Haagse Gemeenteraad. Niet alleen de bloemen die elk raadslid kreeg uitgereikt, ook niet het Van opzij gezien Michel Dufresne de eerste fractievoorzitter van Leefbaar Den Haagdocument dat door de bewonersvereniging van de Zwarte Madonna werd uitgedeeld, maar vooral door de aanwezigheid van Michel Dufresne van Leefbaar Den Haag, die speciaal voor deze gelegenheid zijn baard had afgeschoren. Zijn vraag: 'Waarom stemmen als men unaniem ergens voor is?' bracht een lachsalvo onder raadsleden en publiek teweeg. Humor is terug in de Raadszaal. Verder is het verrassend dat de postkamer van het IJspaleis de laatste dagen erg veel brieven van het Leger des Heils krijgt te verwerken ... Zal de gemeentepolitiek toch meer aandacht krijgen van dak- en thuislozen? Hoe zou dat toch komen? 

08.03.2002
Het college van B & W van Den Haag wil alle rolsporten zoals skaten, skateboarden en rolschaatsen op de openbare weg gaan verbieden! Dit is natuurlijk geen beleid, zeker niet als het om een activiteit gaat die door honderdduizenden Nederlanders met veel plezier wordt beoefend. Het geeft met name de jeugd, jongeren en jongvolwassenen eindelijk weer eens wat te doen in de plaats van rondhangen, vervelen en rottigheid uithalen. De jeugd is enorm gemotiveerd op dit moment vooral voor het skateboarden en inline skaten. Het beleid druist lijnrecht in tegen het beleid van de rijksoverheid voor het beoefenen van de rolsporten om de Nederlander (jong en oud) meer te laten bewegen. Als je iets wilt doen, stuur dan een reactie naar:  De burgemeester van Den Haag Dhr. W.J. Deetman, Postbus 12600, 2500 DJ DEN HAAG, of per email: w.j.deetman@bsd.denhaag.nl

07.03.2002
De huidige Haagse gemeentepolitiek heeft er zo'n zootje van gemaakt dat zelfs een grap 'Leefbaar Den Haag' vier zetels kan behalen.Michel Dufresne een grote grap met vier zetels ... Terwijl de gevestigde politiek nauwelijks schade leed liep Michel Dufresne, een afscheiding van de Haagse Stadspartij, van niets zomaar met 4 zetels weg. Een programma hebben ze nog niet maar de Haagse burger had niet meer nodig dan het woordje 'leefbaar' om dit succes te kunnen boeken. Ze hebben echter niets van doen met Leefbaar Nederland. Dufresne zegt daarover: 'We hebben bewust gekozen voor een non-actieve campagne. Er waren wel pamfletten maar daar moest je naar zoeken'. Voorlopig heeft Dufresne het erg naar zijn zin. En ergerden wethouders Wilbert Stolte (CDA) en Pierre 'signaalfunctie' Heinen (PvdA) zich vaak mateloos aan het rumoer dat Dufresne op de tribune in de raadszaal teweeg bracht; nu moesten zij hem met een uiterst zuur gezicht met zijn overwinning feliciteren

07.03.2002
Thuisloze Reinout Willem Jan Stekelenburg staat als zesde op de lijst van Leefbaar Den Haag en is rechtstreeks afstammeling van de bewoners van het familiekasteel De Borght in Baarlo waar landheren met hun eigen Reinout Willem Jan Stekelenburg nummer zes op de lijst leefbaar Den Haagheerlijkheid onder de hertog van Gelderen leefden. Het kasteel is op dit moment Rijksmonument en hij zegt daarover: 'Mijn grootvader is daar geboren. Ik hoop op een staatserfenis als het klaar is in archeologisch onderzoek'. Stekelenburg zegt bedenker van het begrip 'leefbaar' te zijn ten tijde van Leefbaar Oegstgeest waar het gebruikt werd voor een zorgproject. Leefbaar is eigenlijk niet politiek bedoeld. Op het kasteel Borgh is Het speelgoedmuseum gevestigd dat oorspronkelijk bedoeld was als zijn eigen ijzeren speelgoed. Het werd uiteindelijk een miljoenen omvattend museum. 

05.03.2002
Alhoewel Hagaz!ne zich altijd verre probeert te houden van de politiek begint zo richting verkiezingen er toch wat te jeuken. Zo gek is die gedachte van de Haagse SP nog niet om de huidige regenten die oh zo graag willen doorgaan met hun grootheidswaanzin in beton uit te drukken een bedankje te sturen voor de puinhoop die ze van onze mooie stad Den Haag proberen te maken zonder ook maar een keer naar de bewoners te luisteren. Zoals een wethouder op TV tegenover Henk westbroek zo mooi over de lokale partijen wist te vertellen: 'Het is een mooie signaalfunctie!' ... Wellicht dat we deze 'signaalfunctie' in een afscheidsmailtje kunnen zetten? Hier zijn de adressen.
w.j.stolte@bsd.denhaag.nl
a.j.hilhorst@bsd.denhaag.nl
b.j.bruins@bsd.denhaag.nlg.a.a.verkerk@bsd.denhaag.nl
j.klijnsma@bsd.denhaag.nll.e.j.engering@bsd.denhaag.nl
p.m.m.heijnen@bsd.denhaag.nl
De origineelste inzending (wel even een cc'tje naar de SP sturen uiteraard) wordt beloond met twee kaartjes voor de Dag van de Tomaat op 16 maart in Burgers Dierenpark in Arnhem. 

03.03.2002
Wordt het een 'Manhattan aan Zee' zoals het huidige college (PvdA, VVD en CDA) wenst, of worden deze partijen afgerekend op dit grootschalige plan wat ook nog eens ten koste gaat van de bewoners van de Zwarte Madonna? De oppositiepartijen en de bewonerscommissie van de Zwarte Madonna willen het belang van de komende verkiezingen nog eens extra benadrukken en houden daarom op maandagavond 4 maart vanaf 22.30 uur een nachtwake voor de Zwarte Madonna. Alle Hagenaars kunnen dan op de Turfmarkt een kaarsje komen branden om daarmee de hoop op een goede verkiezingsuitslag kracht bij te zetten. Er zal soep zijn, een zeepkist en wijwater. De Haagse Stadspartij hoopt op een spirituele, maar ook strijdvaardige bijeenkomst.

02.03.2002
Woensdag 6 maart a.s. mag je kiezen voor een nieuwe Haagse  gemeenteraad. In overleg met de Haagse Koepel heeft Residentie.net alle 15 deelnemende politieke partijen op een rijtje gezet. Je vindt er De verkiezingenposters zijn erg laat deze keer ...verkiezingsprogramma´s, themavergelijk en interviews met lijsttrekkers. En doe het nu niet weer verkeerd want we moeten er weer vier jaar mee doen. Stem op je eigen gevoel dat je kunt terugvinden in het programma van je partij. De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Zuid-Holland-noord zijn rechtstreeks te volgen op Radio en TV West met onder meer live-reportages vanuit de hele regio en reacties van winnaars en verliezers. Tussen 21.00 en 24.00 uur zendt Radio West live uit vanaf het Haagse Atrium (voorbeschouwing in de uitzending tussen 19.00 en 21.00 uur). Het programma op TV West gaat om 22.00 uur van start.
 


|home|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|zoek|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine