|home|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|zoek|
Hagaz!n
de wijk in mei 2002
31.05.2002
RUSTENBURG OOSTBROEK - Woensdag 29 mei j.l. hingen op de winkelruit van het pand waar een bewonersvergadering werd gehouden twee flinke pamfletten met daarop de tekst dat 'een ex-vrijwilliger met radicaal politieke ideeën goedbedoelde onzin had verspreid en dat het een reguliere bewonersvergadering betrof waarin iedereen welkom was'. Nadere informatie leert Hagaz!ne dat die 'onzin' de volgende wensen betrof: een bibliotheek, een sporthal en het meer in evenwicht brengen van de diverse plannen op het gebied van wonen, verkeer en voorzieningen. Zo is er geen fatsoenlijke plek voor jongeren en wordt door de gemeente, gesteund door de Bewoners Organisatie, een aanvraag van 28 miljoen bij het rijk gedaan voor het opsieren van de woning voorraad, maar dat de gemeente bij monde van wethouder Bruins verklaart geen geld te hebben voor een verkeerslichtinstallatie bedoeld om schoolgaande kinderen veiliger over  te laten steken, maar wel een vermogen uitgeeft voor parkeergarages en Randstad Rail in de wijk.

30.05.2002 
Voorbijgangers en bezoekers van Madurodam zullen zich al hebben afgevraagd waarom de anders grasgroene dijken rond de kleinste stad Dijk Madurodam nu nog bloot ...van West-Europa er zo kaal bij liggen. Het blijkt dat het echte gras vervangen gaat worden voor kunstgras. Het maaien van het gras vroeg van de hoveniers meer alpinistenervaring dan van groene vingers. Het gras knippen vroeg om zoveel kunst- en vliegwerk dat uiteindelijk voor kunstgras is gekozen. Ook zullen er nu geen bruine plekken meer ontstaan door het inbranden van de zon. Met de frisse groene dijken en de gloednieuwe parkeergarage kan Madurodam het seizoen weer met plezier tegemoet zien.

30.05.2002 
WIJNHAVENKWARTIER - Gisteren startte de informatie over het nieuwe Wijnhavenkwartier waarin nu 5 in plaats van 8 torens ter waarde van het nieuwe Wijnhavenkwartier zie je vanaf het Plein niet snel over het hoofd ...€ 500 miljoen op de huidige plaats van de Zwarte Madonna zouden moeten worden neergezet, maar waarvan nog niets vast staat. Er waren niet erg veel belangstellenden in de presentatieruimte van het Gemeentearchief in het atrium van het IJspaleis. Die wachten wellicht op de inspraakavond op donderdag 13 juni a.s. van 19:30 uur tot 22:00 uur in de Haagse Lobby van het IJspaleis (entree Openbare Bibliotheek met de lift naar de 10de etage). Daar zullen Wethouder Hilhorst en enkele ambtenaren antwoorden op vragen.   Bijvoorbeeld: wat moeten we nu met nieuwbouw van ministeries als die straks samengevoegd gaan worden? Waar komt dat pittoreske torentje opeens vandaan? Insprekers kunnen zich per E-mail aanmelden.

28.05.2002
WATERINGSEVELD- Het gaat niet goed met het ophalen van vuil in Wateringseveld en de openbare nutsvoorzieningen in het algemeen. Anderhalve maand geleden nog meldde Hagaz!ne dat iemand onterecht werd bekeurd voor het buiten de container plaatsen van een vuilniszak: de container was gewoon vol. Een maand later start de Gemeente Den Haag een actie waarin iedereen wordt gewaarschuwd dat er een fikse boete volgt op het onjuist aanbieden van vuil. En nu rolt er een brief binnen van de dienst Stadsbeheer Stadsdeel Escamp (?!?) aan de bewoners van de wijk Wateringseveld met de verontschuldiging dat alle inzamelwagens defect waren!?! En de Haagse Milieuservice - waar waarschijnlijk wel weer een wethouder in het bestuur zal zitten - krijgt de schuld! Fijn die privatisering. Wanneer volgt de stroomvoorziening ook alweer? 

24.05.2002
RUSTENBURG - OOSTBROEK - Het oversteken van de Schaarsbergenstraat in de wijk Rustenburg-Oostbroek moet op korte termijn veiliger worden gemaakt. Dat vinden (groot-)ouders en leerlingen van de Gelderlandschool en de Rosaschool in de wijk. Woensdag 22 mei heeft een delegatie van ouders, grootouders, kinderen en bestuursleden van de BORO een petitie aangeboden aan wethouder Bruins. Ondersteund met ruim 1250 handtekeningen eisten zij verkeerslichten bij de kruising met de Harderwijkstraat zodat de schoolgaande kinderen veiliger kunnen oversteken. Die lichten komen er nog niet, wel een zogenoemde verkeersnaald, een smal eiland tussen de rijstroken zodat kinderen in twee etappes kunnen oversteken. Ook zegde de wethouder een onderzoek toe naar eenrichtingverkeer in de Harderwijkstraat, zodat de kruising rustiger en veiliger wordt.

22.05.2002
REGENTESSE/VALKENBOSKWARTIER- In tegenstelling tot wat in de uitnodigingsbrief stond, was dinsdagavond in 'De Wasserij' geen inspraakavond maar een informatieavond over Randstadrail. Een prima opkomst van zo'n 80 bewoners rond het tracédeel Lijnbaan - Fahrenheitstraat. Het nieuwe speeltje van onze bestuurders dat ooit uit het Souterrain (Tramtanic) naar boven moet komen kent sinds deze avond een paar fraaie feiten. De bewoners zelf hebben er geen voordeel van, de tijdwinst op de reistijd had men nog niet naar gekeken en de toe te passen verbeteringen waren nog niet op de bestaande infrastructuur geprojecteerd. Kortom het was nog lang onrustig in 'De Wasserij'. Lees hier meer over in het ooggetuigeverslag.

17.05.2002 
MORGENSTOND- Staedion is met de gemeente Den Haag weer lekker bezig om haar bewoners de stuipen op het lijf te jagen. Zonder aanziens des persoons is bepaald dat hele huizenblokken in Den Haag Zuid West waar mensen naar volle tevredenheid wonen tegen de vlakte moeten om wille van de vooruitgang (lees hogere huur). Maar de veelal oudere bewoners zijn gewend aan de ruimte en die manier van wonen en willen helemaal niet vertrekken. De Zwarte Madonna in het kwadraat dus. De bewoners hebben net als bij de Zwarte Madonna geen woorden voor de manier waarop de gemeente en Staedion met hun gevoelens omgaan. Doe ook mee met de discussie op De Digitale Hofstad!

16.05.2002
STATENKWARTIER- Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft bepaald dat twee projectontwikkelaars opdracht krijgen hun plannen voor de herontwikkeling van het voormalig schoolgebouw Johan de Witt verder uit te werken. Het gaat om De Principaal uit Amsterdam en Bakels & Ouwerkerk uit Leidschendam. Beide ontwikkelaars wordt gevraagd om in hun plan minimaal 400 m² op te nemen voor een kinderdagverblijf. Lees er alles over in de nieuwsbrief van Statenkwartier.net

16.05.2002
CENTRUM - Wethouder Arend Hilhorst moet gedacht hebben, als ik het nu eens over een andere boeg gooi en doe alsof ik een compleet nieuw vanaf De Plaats domineert hoogbouw nu al het Binnenhofplan presenteer op een geheel andere plek dan lijkt het toch dat ik meedenk met de gedupeerden ... Maar het nieuwe plan met z'n hoogbouw toont alleen maar minder, maar hogere kantoorgebouwen tot 140 meter aan toe, omdat het dichter in de buurt ligt van het station Den Haag Centraal. En wooncomplex de Zwarte Madonna en de ministeries van BZK en Justitie moeten gewoon worden afgebroken! Oude wijn in nieuwe zakken, dus die De Vereniging Vrienden van Den Haag ook niet pikt. Want ook vanaf De Plaats gezien neemt de hoogbouw dreigend bezit van het historische karakter van het Binnenhof ... Maar waar is dat pittoreske torentje nu gebleven?

12.05.2002
ZORGVLIET-Moeders en vaders met schoolgaandekinderen in de omgeving van het Vredespaleis kunnen opgelucht ademhalen. Eindelijk Kruispunt Carnegielaan/Groothertoginnenlaan nu stuk veiligeris vooral voor fietsende jeugd het kruispunt Carnegielaan - Groothertoginnelaanopnieuw ingericht. Terwijl de enthousiastelingen vroeger met gevaar voor eigen leven in de spits op de fiets afzeilden richting Laan van Meerdervoort, bevroedden zij niet dat achter hen automobilisten en motorrijders boven op hun rem moesten staan om ongelukken te voorkomen. Thans is het kruispunt dusdanig ingedeeld dat fietsers, brommers en snelverkeer gezamenlijk veilig het kruispunt kunnen nemen.

08.05.2002
CENTRUM -Dat de rouwbeleving ook rustig kan in Den Haag, bewees de vreedzame bloemlegging wel vandaag op het Plein. Waren er gisteren nog heftige taferelen te zien, zowel boven als onder de grond in de PleingarageTientallen mensen legden bloemen op het Plein ...vandaag legden tientallen sympathisanten van Pim Fortuyn legden in de loop van de dag bloemen neer aan de voet van het standbeeld van Willem de Zwijger ter nagedachtenis aan hun held. Ook werden kaarsen gebrand en teksten neergelegd. In de stad zagen we, zij het beperkt, mensen die de vlag halfstok hadden uitgestoken. Op het internet zijn verschillende sites waar condoleanceregisters zijn opengesteld. En in het Atrium van het IJspaleis is een mogelijkheid om een condoleanceregister te tekenen. 

04.05.2002
ZORGVLIET-  'World Peace Flame to the city of The Hague - april 2002' May all beings find true peace * created from 7 flames of 5 Vuur uit zeven continenten voor de Eeuwige Vlam bij het Vredespaleiscontinents - MC Patel * presented by life foundation int.' Deze tekst staat gegrafeerd in het onlangs onthulde Eeuwige Vlam monument voor het Vredespaleis in Den Haag. Zeven vlammen uit vijf continenten werden hier verzameld om de eeuwige vlam te ontsteken. Op 4 mei heeft de vlam een centrale plaats tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking.

|home|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|zoek|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine