|home|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|zoek|

Hagaz!ne's
kunst en uitgaan in Den Haag

26.09.2002 
Dit vrolijke terracotta poppetje met gitaar is er een van velen in de etalage van gitaarbouwer Richard Heeres (klik op Richard Heeres is geïnspireerd door Antony Gormleyhet plaatje). Elke drie, vier maanden bedenkt hij een nieuw thema voor zijn etalage in de Haagse Archimedesstraat 4a. De Amerikaan Antony Gormley inspireerde hem toen deze onlangs bij Stroom een hele vloer met 20.000 van deze terracotta beeldjes tentoonstelde. Ze blijven te zien tot december. Hij is zeer moe als Hagaz!ne hem spreekt doordat hij door drukte zes dagen in de week aan het werk is. Sinds 1992 is hij verknocht aan dit vakmanschap in hout. Hij is wereldwijd geen onbekende nu hij een artikel schreef in het toonaangevende magazine Guitarmaker over zijn zelfgemaakte schuurmachine die normaal 10.000 euro kost. Je hebt al een echte met de hand gemaakte Heeres gitaar voor 2.270 euro. 

11.09.2002
Vrij rustig was het toen Hagaz!ne uiteindelijk op woensdag 11 september 2002 arriveerde. Precies een jaar geleden was de ramp met Galerie Haags herdenkt New York en 11 september ...het World Trade Center en het was ook meteen een reden dat creatief Den Haag iets moest, volgens Robert Jan Rueb. Een beetje schrijvend Den Haag was daarom in het etablissement van Marcello&ElsGalerie Haags aan de Koningin Emmakade. En elke schrijver werd uitgenodigd uit eigen werk te declameren. Zoals ook 'Bleek' deed die aan de apocalypse twee smaragdgroene zeeën overhield op 11 september ... Toch broeit er iets in het Haagse dat best weleens uit kan lopen op iets 'Keek op de week'-erigs ... Nog steeds origineel materiaal over 11 september 2001 te bewonderen in Galerie Haags 'Remember New York'.

08.09.2002 
Drie jaar geleden ontmoetten Nenad Stankovic (1965) en Dirk de Herder (1914) elkaar op straat en sinds die tijd is De Herder op bezoekKunsthistoricus en docent Lieve Nolet uit komt uit België om Art'nDesign te openen ... bij openingen van Art'nDesign. Vandaag staat hij zelf in het middelpunt van de belangstelling. Hij heeft voor goed zijn atelier aan de Haagse Prinsengracht gesloten. Lieve Nolet uit België vertelt over de manier waarop zij elkaar ontmoetten. Enkele zinsneden uit zijn inleiding: 'Gevoel ontmoet gevoel. De natuurlijke vonk is vanaf het eerste moment aanwezig. De camera van Dirk registreert de objectieve werkelijkheid en grijpt zo weinig mogelijk in, te vergelijken met beroemde fotografen als Munray. Nenan heeft ook respect voor de natuur. Herkende gestalten als tafels, stoelen etc. tracht hij te herscheppen. Elke ingreep is levend. Beide kunstenaars maken kunst die ver uitsteekt boven het gangbare. Zo verbindt de tweede zich met de derde dimensie. Tropisch hout behandelt Nenad met olie en maakt het grijs terwijl Dirk nooit achteraf toegevoegd licht gebruikt. De beelden worden ervaren alsof het er nu is, dus niet dat het er geweest is. 'Beide zijn in feite gifmenger', zo besloot Nolet hilarisch.

05.09.2002
Je zult er maar hangen op enkele tientallen metersboven de grond. Toch moet het een avontuurlijke ervaring zijn om op grote hoogte langs Het publiek kijkt van buiten naar de stukken die binnen worden opgevoerd ...de pui van het IJspaleis speciaal hiervoor geschreven toneelstukken en muziekstukken te beleven. In de Grote Marktstraat in Den Haag betekent deze opvoering tijdens enkele avonden dat het verkeer er niet door kan vanwege de opstelling van de enorme kraanwagen die het publiek tot grote hoogte brengt. Niet erg overigens omdat de fietsers ook op de stoep langs de abri's hun weg kunnen vervolgen. En auto's hebben we aan die zijde van de weg al een tijdje niet gezien ...

30.08.02
Staat de vrijheid van godsdienst boven de wet of moeten geestelijke leiders op hun woorden passen? Vormen uitspraken zoals ‘verschillende rechten voor mannen en vrouwen binnen de Islam’ een gevaar voor integratie en moet de overheid in het geweer komen? Of hebben geestelijke leiders weinig invloed op de gelovigen en maken we ons druk om niets? Stichting Debatterij en de MCI, unit voor multicultureel welzijn organiseren op woensdag 18 september het publieksdebat ‘Grensgeschil tussen geloof en grondwet’ in Debatcentrum Debatterij aan de Prinsestraat 37 in Den Haag. 

29.08.02
Bekende haagse kunstenaars blikken in Galerie Haags vanaf zaterdag 31 augustus met hun kunst terug op de gebeurtenissen van 11 september vorig jaar in New York City. Schilderijen, sculpturen, foto's, geluid en nog nooit vertoonde video-opnamen van de ramp (!! = heel bijzonder). Deelnemende kunstenaars zijn onder meer: Frans de Leef, Frederik Aarjen, Jos vd Berg, Leo Jinssen, Eric de Jong, Francine Krieg, Mieke van Nieukerken, Joeri Pruys, Jelle Yu, Arthur Sanosia, Evert de Vreugd, Helen & Jille, Dik Walraven en Peter ten Wolde. Zaterdag 31 augustus van 16.00 uur tot 19.00 uur. Openingswoord rond 17.00 uur door de bekende Hollywood regiseur Frank Johansson

22.08.02 
Op zaterdag 24 augustus is het feest aan de Avenue Culinair de verzamelde restaurants aan de Haagse Dunne Bierkade en het Groenewegje. De restaurants streven naar een uniek gastronomisch gebied en willen daar de gasten van overtuigen door het festival 'Proef de gracht' met veel live muziek, verhalenvertellers en gezelligheid. En om wat namen te noemen: Basaal, Harvest, De Paas, Casa Nobre, Casa Mondial en De Pakschuit.

16.08.02
Zuiver handwerk is het wat aan het vervaardigen van Russische ikonen vooraf gaat. Op een binnenplaats ergens in de Haagse binnenstad trof even uitrusten tijdens het voorbranden van houten panelen ...Hagaz!ne dit tafereeltje aan. Het branden van houten panelen alvorens deze tot ikonen worden verwerkt. Het moet het barsten van het hout tegengaan. Hierna komt er nog linnen op en een kalklaag alvorens het werkelijke kunstwerk met bladgoud en oorspronkelijke verfmaterialen wordt gemaakt. Links in beeld de beeldend kunstenaar Martin Mandaliev tijdens een rustpauze van het branden bij behoorlijk warm weer. Tegen de kerst zijn de ikonen aan de Haagse Frederik Hendriklaan 71 bij de stichting Vrienden van Volkskunst en Folklore te bewonderen en te koop. Klik op het plaatje voor een ikoon.

|home|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|zoek|
 

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

Bijblijven?

start Hagazine