|home|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|zoek|

Hagaz!ne in de wijk
september 2002

26.09.2002 
DUINOORD - Zomaar ergens binnen kijken levert soms originele beelden op. Zoals hier in de Galvanistraat 1a waar twee jonge knapen B&M in hun werkplaats aan de Galvanistraat ..met technische apparatuur in de weer zijn. Sinds februari dit jaar zijn Boudewijn en Marcel gestart met hun reparatie- en onderhoudbedrijfje B&M Boudewijn vertelt dat hij al met zijn elfde zenders bouwde en vanaf zijn zeventiende al voor bazen aan het solderen was. Hij dacht dat moet ik ook voor mijzelf kunnen en begon zo zijn eigen bedrijfje. Samen met Marcel repareert hij professionele audio- en satellietapparatuur. De draaibare satellietantenne die hij voor zichzelf heeft gebouwd kan signalen van 21 satellieten bereiken. Hij heeft al naam gemaakt doordat tevreden klanten het doorvertellen.

25.09.2002 
CENTRUM - Het vroegtijdig dichttimmeren van panden leidt tot rottigheid voor de omgeving, schreef Hagaz!ne3 jaar geleden al bij het Trieste aanblik leidt tot drugsoverlast op Gedempte Gracht ...nodeloze vertrek van de internetwerkplaats Rhizoom aan de Gedempte Gracht. Een grote foto op de voorpagina van de Haagsche Courant toont vandaag de bewaarheid maar al te realistisch. In plaats dat deze rotte plek wordt aangepakt krijgt de verantwoordelijk wethouder Arend Hilhorst nog zijn zin ook om de geheel bewoonde woonflat de Zwarte Madonna straks nog eerder af te breken om zijn ongewenste hoogbouw van het Wijnhavenkwartier te kunnen realiseren. Waar zijn we toch in Den Haag mee bezig?

21.09.2002
CENTRUM -Het centrum van Den Haag achter de Bijenkorfverandert in Ook in de schemering is al te zien hoe feestelijk de boel eruit gaat zien.een compleet Chinatown. Momenteel worden de Wagenstraat en de Gedempte Burgwal voorzien van grote rode spandoeken met daarop gouden draken en de uitnodigende tekst 'Welcome in Chinatown'. Deze doeken hangen om de 50 meter dwars over de straat tussen de huizen gespannen. Daartussen lopen schuin over de straten kabels met rode Chinese lampionnen eraan.
De straat krijgt hierdoor een zeer kleurrijk en authentiek Chinees aanzicht. En dit alles voor het Chinese Moonfeest dat zaterdag 12:00 hrs. van start gaat met kleurrijke dansen en rokende draken ...

20.09.2002
DUINOORD - Wie langs de Waterpartij in Den Haag rijdt, zal het zijn opgevallen dat tegenover het Indisch monument een nieuwe fraaie zwart Nu ook aan andere zijde Waterpartij een gedenkteken ...marmeren gedenksteen is komen te staan. Deze is er geplaatst ter herdenking van de Haagse militairen die tijdens de politionele acties van 1945 tot 1962 in Indië en Nieuw-Guinea zijn omgekomen. Tussen de tientallen namen van gesneuvelden is de volgende tekst te lezen: 'OP WELKE GROND WERDEN ZE GELEGD IN VREEMDE AARDE'. Een grote bloemenpracht ligt er vandaag, achtergelaten door de overlevenden en familieleden en de verschillende bataljons en garnizoenen.

20.09.2002
DUINOORD - Hoe vaak spreken we al niet over de ongelijke wegdekken van menig fietspad in Den Haag? Vooral nadat de Van de fiets gevallen door losliggende straattegel ...verschillende kabelexploitanten alvast kabelgoten onder het wegdek hebben laten verzinken voor het aanstormende glasvezelnet en de boel zo slordig hebben dichtgegooid. Dan zijn het weer boomwortels die de gewillige tegels uit hun positie drukken. Zoals hier op de President Kennedylaan tegenover het gebouw waar het Joegoslavië Tribunaal plaats heeft. Deze koene fietser werd erdoor uit het zadel geworpen. Dit liep redelijk goed af, maar heeft het volgende slachtoffer ook zoveel geluk? 

18.09.2002 
WIJNHAVENKWARTIER - Het aardige van bezwaren is altijd dat je er verder over na gaat denken en met compleet nieuwe ideeën aankomt. het opzienbarende alternatief door Archipel Ontwerpers uit Den HaagZoals het Wijnhavenkwartier waar wethouder Hilhorst zijn zin door wil drijven met het realiseren van onacceptabele hoogbouw. De tegenstemmers komen nu met een plan waarin de Zwarte Madonna grotendeels kan blijven staan en toch de benodigde kantooroppervlakte kan vrijkomen. Bijgaand ontwerp van Archipel Ontwerpers - een Haags architectenbureau - laat de creatieve mogelijkheden zien met onder meer luchtgebonden woningen. In dit ontwerp krijgen alle partijen hun zin maar wat de plannenmakers vooral voorstaan is een centrum voor alle Hagenaars en daar kan Hagaz!ne het alleen maar roerend mee eens zijn.

15.09.2002 
REGENTESSEVALKENBOSKWARTIER - Zijn we eraan gewend, zijn ze Grafiti moet grafiti weren ...mooier geworden, wordt het minder gedaan, is het een aanvaarde vorm van kunst; we weten het niet. Wat we wel weten is dat steeds meer ondernemers deze kunstvorm inschakelen om hun eigendom te beschermen. Zoals deze eigenaar van de Snackbar Lijn 11 bij de Suezkadebrug op de Laan van Meerdervoort. De achterzijde van zijn winkel toont deze fraaie graffiti.

14.09.2002
BEZUIDENHOUT - Dit fraaie plaatje werdgeschoten door Hoftoren verlost van zijn bouwkranen ...'maatvoerder' Wim van Kesteren die, trots als hij is op dit bijzondere bouwwerk de Hoftoren, als eerste een plaatje schoot toen de bouwkranen rond het gebouw waren weggehaald. Gezeten op een bankje op de Koekamp en tegen het invallen van de duisternis kreeg hij dit fraaie schouwspel vlak voor de Open Monumentendag 2002 voor zijn digitale lens. 1600 Foto's heeft hij zo al geschoten van 'zijn werk'. Het geeft een prima indruk van hoe de hoogste woon- werktoren (140 meter) van Den Haag er uiteindelijk in zijn omgeving bij staat.

03.09.2002
REGENTESSEVALKENBOSKWARTIER - Het leegstaandeschoolgebouw aan de Weimarstraat, hoek Herschelstraat is onlangs betrokken door eenDeze engelbewaarder van de jeugd bijna door Islam weggemoffeld ...streng islamitische basischool. De leiding van die school wil de engel Gabriël, die als beschermer van de kinderen de gevel als sinds jaar en dag siert, achter een bekisting wegwerken, omdat de Koran zou voorschrijven, dat levende wezens niet mogen worden afgebeeld. Overigens hebben de kaliefen van Al Andaluz het rond 1000 na Christus daar al niet zo zwaar aan getild: zie de fontein met de leeuwen in het Alhambra in het Spaanse Granada. De gemeente steunt de school, maar Bouw- en Woningtoezicht echter niet. En de buurt al helemaal niet. Gevolg is, dat de schoolleiding het maken van een bekisting onverwacht moest stoppen (zie bijgevoegde foto). En zo wordt het Boeddabeeldenconflict van medio vorig jaar in Bamiyan in Afganistan tijdens het Talibanbewind in de Weimarstraat nog eens dunnetjes overgedaan. Van onze verslaggever Eduard Bekker.

02.09.2002
ZUIDERSTRAND - Afgelopen zaterdag werd voor het Zuiderstrand van Dart catamarans in strijd op de Noordzee ..Scheveningen een zeilregatta gehouden van een bijzonder type catamaran zeilboot: de Dartklasse. Enkele tientallen Darts zeilden in gunstig weer hun wedstrijden met een windkracht 4 à 5. 's Middags om vijf uur werden de prijzen uitgereikt en was het tijd om het zilte nat te vervangen voor een 'natje' op het droge.

|home|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|zoek|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
H aga z!n e: altijd wat nieuws!

Bijblijven?

start Hagazine