|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
oktober 2003
kunst en uitgaan
23.10.2003
De Engelse schrijver Redmond O'Hanlon zal voor het eerst in Den Haag een lezing geven in het kader van het Crossing Border festival. O'Hanlon schreef "Naar het hart van Borneo' 'Tussen Redmond O'Hanlon komt naar Crossing Border FestivalOrinoco en Amazone' en 'Congo'. Stuk voor stuk reisverhalen over merkwaardige en bizarre reizen, beschreven met een gezonde overdosis zelfspot. Hij heeft net weer een reis gemaakt aan boord van een trawler over de Atlantische Oceaan en doet daarvan verslag in zijn nieuwe boek 'STORM'. Redmond is in Nederland o.a. bekend vanwege een TV documentaire over zijn vriendschap met Boudewijn Büch. Tracy Metz zal hem interviewen in Theater Branoul op donderdag 13 november 12.30 uur. Meer ifo op de site van Reisboekhandel Stanley & Livingstone 070 3657306 Schoolstraat 21 Den Haag.

21.10.2003
Zaterdavond moest na de 300ste bezoeker helaas de deur dicht van het Museon. De zaal was vol. Met een enthousiastDe enthousiaste deelnemers met bloemen tezamen op het podiumpubliek, dat maar al te graag getuige wilde zijn van de zware strijd om de vier te vergeven plaatsen in de halve finale. Een heel zware strijd. Tien toppers van kandidaten uit de stadsdelen Scheveningen en Haagse Hout, de een met een nog beter of mooier of pakkender lied dan de ander. Gemengde gevoelens, emoties, verslagenheid en grote vreugde... Het hoort er allemaal bij. De jury had het er maar moeilijk mee. Het liefst hadden ze iedereen door laten gaan, maar dat kon dus niet. Na een zweterig beraad hakte jury-voorzitster Hanneke Nijhuijs (van Bad Candy) uiteindelijk de laatste knopen door. Namens stadsdeel Scheveningen hebben VINEX en HILLY ONG ALOK zich geplaatst voor de halve finale. Zie alles op de eigen Haags Songfestival site.

19.10.2003
Stand van Zaken wil inzicht geven in wat er door Haagse kunstenaars gemaakt wordt en die subsidie ontvangen in het buisjes gevuld met water die incidenteel draaien en het water doet cirkelenkader van de jaarlijkse Presentatieregeling Individuele Subsidies (PIS). Op Toussainkade 55 stroomden vele kunstenaars samen om deel 1 van de presentatie te tonen. Het betreft werk waarbij kunstenaars zich concentreren op het onderzoek van materialen en technieken die ze toepassen. Tot en met 2 november is dit bewonderen. Meer informatie op de site van Stroom

18.10.2003
In de toekomst zullen minder gemeenten de uitkering voor kunstenaars (WIK) verstrekken. Op basis van de Wet inkomensvoorziening kunstenaars (WIK) kunnen kunstenaars met een laag inkomen voor maximaal vier jaar inkomenssteun krijgen tot 70% van het bijstandsniveau. Zij mogen maximaal 125% van het bijstandsniveau bijverdienen en hoeven niet te solliciteren naar ander werk. Het doel van de regeling is dat kunstenaars gedurende vier jaar de kans krijgen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Bij de 19 gemeenten die een WIK-uitkering blijven verstrekken zit ook Den Haag. Meer informatie op de site van het ministerie van SZW.

16.10.2003
Hoe kun je op de meest indringende manier aandacht vragen van de samenleving voor sloopgebieden? Dat moeten Sabrina Lindemann en Annechien Meier zich hebben afgevraagd toen zij opvallende gevel voor het mobiele kantoor van OpTrekmet hun mobiele projectbureau OpTrek begonnen. Zij willen met behulp van kunst aandacht vragen voor sociaal maatschappelijke gebeurens waardoor deze worden bekeken als door een vergrootglas. Enkele projecten later bevind ik mij bij de Voorproeven in het Wijk- en Dienstencentrum WOC van het Transvaalkwartier waar acht kunstenaars hun plannen voor deze stadsvernieuwingswijk tonen (met dank aan Stroom). Voordat het officieel begint, loopt een bezoeker luidkeels te verkondigen wat kunst is en hoe het behouden kan worden. Dat het zonde van de energie en de kosten is dat gekleurde stenen op een afbraakpand zitten en dat die verf pas aangebracht haden moeten worden als de nieuwbouw klaar is. En over het zuilenproject van kunstenares Marthe Röling nu weggehaald wordt in verband met  nieuwbouw. 

16.10.2003
Huurwoningen worden vervangen door koopwoningen waardoor de huidige bewoners tegen hun zin hun wijk voor goed moeten verlaten. De grootschalige afbraak zoals in Den Haag een cafe hoog boven de sloopwerkzaamheden ...thans plaatsheeft zijn de onderzoekers in heel Europa nog niet tegengekomen. OpTrek gaat steeds met haar mobiele kantoor voor de sloop uit en trekt van actiegebied naar actiegebied. De wijk van binnenuit begrijpen. De projecten brengen een ventilatie op gang waardoor ook de wijk in de belangstelling komen. Tadashi Kawamata zorgde voor een van de nieuwe opvallende gevels waar OpTrek kantoor houdt. Tatsurou Bashi heeft een plan voor een café elk uur of langer een rondje draaien boven de wijkhangend aan een hijskraan dat in een uur een cirkel maakt hoog boven de sloopwerkzaamheden.  Hij wil er onder meer sushi op het programma zetten omdat koken wat moeilijk wordt. Fotograaf Ahmet Polat heeft pas gevoel bij de wijk sinds hij er ging wonen omdat dit de enige manier om het goed in beelden te kunnen vastleggen. Na een jaar hoopt hij een behoorlijk document te hebben.

14.10.2003
Een volle zaal in Theater Zwembad De Regentes380 Stoelen bezet. De vuurdoop van het Haags Songfestival. Hilarisch, Haags Songfestival nu echt van start ...geweldig, helemaal 1000 procent oké. Hoe Haags wil je 't hebben? In een afgeladen en extreem sfeervol Theater Zwembad De Regentes vond zaterdagavond de eerste voorronde plaats van het Haags Songfestival. Met tien deelnemers uit Loosduinen en Segbroek. De jury had niet alleen appels en peren te beoordelen, maar moest het doen met een complete muzikale fruitmand uit deze twee stadsdelen en koos uiteindelijk uit hun midden:  namens Segbroek: Boozy & Duh Puijuh-Zeikargs en Haagse Ted; namens Loosduinen: De Juh Luh Luh Lers en Rinus Koevoets. Komende zaterdag is de volgende voorronde in het Museon. Dan zijn de kandidaten uit de stadsdelen Scheveningen en Haagse Hout aan de beurt. Klik op het plaatje voor een groter beeld.

11.10.2003
Art 'n Design is een nieuwe weg ingeslagen met werk van derden. Dat was altijd al de bedoeling. Nu dus met In-Fluidityde galerie van Mariana (r) slaat nieuwe weg in ...kunst van Bart Vandevijvere. Zijn verhaal: 'In Kortrijk begonnen en hoger kunstonderwijs gevolgd in Gent. Abstracte kunst gedreven door hedendaagse muziek waarmee hij al enkele prijzen heeft gewonnen. En in zijn dagelijkse werk actief met geestelijk gehandicapten die met artistieke processen bezig zijn. Vibratie en toevalselementen komen terug in mijn werk. John Cage, Morton Feldman en vele anderen.' Kunstrecensent Wim van der Beek stelt in zijn toespraak: 'Wanneer is kunst, kunst? Het hoeft niet perse mooi te zijn. Het kan ook prikkelen en heeft daarmee Bart Vandevijvere voor een van zijn werken gedreven door muziek ...bestaansrecht. Door de werkelijkheid te bewerken wordt iets anders zichtbaar. Niets lijkt te zijn wat het is. Synerstesie is van grote waarde bij Vandevijvere. Muziek kun je zien en schilderingen kun je voelen. Omzetten van klanken in beelden is wat Vandenvijvere doet. Je moet alle deuren en ramen openzetten om de schilderijen van Vandenvijvere binnen te laten. Kill your darlings uit de filmwereld is ook hier van toepassing. En daar kan ik het volledig mee eens zijn. Tot 2 november a.s. Laan van Meerdervoort 45.

10.10.2003 
Het belooft een prachtig festival te worden de komende Crossing Border; het unieke evenement waar je kennis maakt met schrijvers, dichters, zangers, gamers, muzikanten, denkers, podiumartiesten, noem maar op. Festivaldirecteur Louis Behre reist de hele wereld af om zijn festival weer tot een wereldsucces in Den Haag te maken. Hij beschrijft in de jongste Border Post zijn ontmoeting met Rob Jungklas en Erin McKeown. Laatstgenoemde verwacht hij zelfs de publiekslieveling van het komende festival te worden. Leuk te weten dat het allemaal in een kraakpand begon.

04.10.2003
En dan lijkt Galerie HAAGS vanavond meer op een filmmuseum dan op een galerie. Komt duidelijk door de imposante fotografie Ilse achtervolgd door een Citroen Traction Avantvan Maurits Giesen en Ilse Leenders. Omdat Frans de Leef nu eens als zichzelf Goldfinger heeft vervangen (bleef steken op het Vaillantplein waar de Blauwe Aanslag werd ontruimd) maar dat wel vaker doet, krijgt hij van galeriehouder Marcello geestrijk vocht overhandigd. Film dus, daar heb ik het nu over. Gigantische zwart-wit fotowerken van 1.2 x 1.5 meter en van een sublieme kwaliteit en belichting. Zodra je ernaar kijkt waan je je op en filmset van zomaar een Hitchkock. Allemaal zelf in elkaar gezet, geschetst, geregisseerd, op de achtergrond werk van Maurits en Ilse ...vlnr Frans, Maurits en Marcellogespeeld en vooral belicht. Maurits en Ilse kennen elkaar van de Koninklijke Academie en werken graag met elkaar. Mauritsschetst een mogelijke scene en samen gaan ze op zoek naar de treffende locatie en attributen. Meer werk op de Skart site.

04.10.2003
Galerie HAAGS blijft vandaag verrassenNu weer met een interdisciplinair muziek- en kunstproject Shaken Not Stirred. Begin dit jaar kwamen 26 creatieve geesten bijeen in een huis bij in de presentatieruimte is de in Flash geschreven site te bewonderenStavelot op de besneeuwde toppen van de Belgische Ardennen. Hun doel was nieuwe gebieden verkennen in muziek en kunst. De deelnemers waren onderverdeeld in de groepen music, tech, art, pics en cookies. Zij werkten niet alleen samen maar leefden ook samen, sliepen in stapelbedden en aten met z'n allen aan grote, lange tafels. En het eindprodukt is een CD met zelfgeschreven muziek, zelf Joeri Pruys legt het hele project gedetailleerd uit ...geproduceerde en geschilderde paneeltjes (500 unieke voorkanten), zelf geschreven boekje en een dynamische website geschreven in Flash. Galerie HAAGS is deze maand dus ook CD-shop. Op 7 en 8 oktober is de officiële presentatie van Saken Not Stirred in Bitterzoet in Amsterdam, boven Pompoen en 9 oktober in hardrock cafe De Cactus in Hengelo.

01.10.2003
Het is zover: in Den Haag is vandaag de eerste lokale editie van 3VOOR12 van start gegaan. Op de site zal lokaal popnieuws en informatie over Haagse bands verschijnen. Op deze manier wil 3VOOR12 de banden aanhalen met plaatselijke organisaties en muziekfanaten. Projectleider Ronald Stemmerich is zelf verantwoordelijk voor de organisatie en heeft daarvoor redacteur Gerard van den IJssel aangesteld en een team vrijwilligers samengesteld. Op de site wordt nu al de aankondiging gedaan van de Haagse Popweek, wat tevens het eerste grote project gaat worden van de lokale editie. De redactie zal het evenement dat van 10 t/m 18 oktober wordt gehouden namelijk dag voor dag verslaan. Op de site is meer informatie te vinden over de opzet van 3VOOR12 Lokaal

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine