|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
oktober 2003
26.10.2003
Uniek is het om over je eigen Laan van Meerdervoort de 10 kilometer te kunnen lopen. Haag Atletiek bestaat dit jaar 90 jaar en zij vindt dat dit best met een speciale loop tot uitdrukking mag komen. En welke fraaie laan kan dan beter dienen dan de hartslagader van Den Haag; de Laan van Meerdervoort. Kijk naar het live beeldverslag in Hagaz!ne special >>>

25.10.2003 
Op de plek van de Petroleumhaven in het Laakkwartier zijn plannen om een historische haven aan te leggen. Dit kon ik een van de reclames (Rynbende) uit de nieuwe folder die Koos Havelaar toont ...vernemen tijdens de jongste bijeenkomst van het Haags Historisch Café in het Schevenings Museum. De Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE) bestaat 10 jaar in 2003. Reden genoeg voor initiatiefnemer Koos Havelaar om hier aandacht aan te besteden en iets te vertellen over het speciale boek dat dit jaar verschijnt, het symposium dat de Kamer van Koophandel organiseert en de tentoonstelling die in het Haags Gemeentearchief op 31 oktober opent. Ook de folder over Haagse Historische reclames geeft Havelaar aandacht. Wist je trouwens dat Den Haag wel 20 sigarettenfabrikanten heeft gekend? De site van SHIE die nog maar net is geopend, biedt nog meer interessante informatie. 

24.10.2003 
Hoe bestaat het dat ouders die hun kind uit het ziekenhuis halen dat kind meekrijgen terwijl het nog uit de narcose aan het komen is? Wat voor ouders gaan beiden boodschappen doen en laten hun kind achter in een auto bijkomen uit een narcose? Wat voor ouders laten hun kind achter in een auto met draaiende motor? Welke idioot laat zijn auto op welke plek dan ook met draaiende motor dus onafgesloten staan en gaat 'even' in een supermarkt boodschappen doen? Wie het weet mag het zeggen.

22.10.2003
Geen enkele strandtent meer te bekennen op het Zuiderstrand. Toch is het nog redelijk druk met strandgangers.keer op keer springt de hond de lucht in om de bal op zijn hoogste punt te pakkenEen eenzame Engelsman die vijf minuten de zee in is geweest, enkele wave surfers die toch maar steeds proberen long rides te maken op de piepkleine golven die onze kust nu eenmaal kent. En een vader en zijn zoon die de hond laten opspringen naar de hoog opgeworpen tennisbal. De hond heeft er duidelijk plezier in om de hoog opstuitende op zijn hoogste punt te pakken.

12.10.2003
Jagen op handtekeningen van jeugdboekenschrijvers. Ja, dat kan je vandaag doen op de markt voor jeugdboeken in het Atrium van het Haagse stadhuis. De meest gerenommeerde uitgevers verkoopkanon Carry Slee scoorde de langste rij wachtenden ...zijn met een stalletje jeugdboeken in het IJspaleis. En ondanks het fraaie weer is het een drukte van belang. De grootste attractie tijdens zo'n markt is natuurlijk het 'scoren' van een handtekening - liefst ook nog een persoonlijke opdracht erbij - van een beroemde kinderboekenschrijver. Paul van Loon is er en Max Velthuijs ('kikker') ook. Maar de langste rij staat ditmaal niet voor de signeertafel van verkoopkanon Carry Slee (zie foto slee.jpg), maar voor niemand minder dan Francine Oomen. De schrijfster van het kinderboekenweekgeschenk: Het Zwanenmeer (maar dan anders), dat in een oplage is gedrukt van van maar liefst 380.000 exemplaren . Er was zelfs een man die met een stapeltje van zes boekenweekgeschenken in de rij stond om ze te laten sigeneren! (zie foto oomen.jpg)
Buiten de kraampjes met boeken lazen een aantal auteurs ook voor uit eigen werk. Voor de wat ouderen waren er speciale vragenkwartiertjes, waarbij je alles kon vragen aan je favoriete de ongekroonde koningin Thea Beckmannschrijver. Maar de onbetwiste topper -  de ongekroonde koningin van het kinderboek - was de onlangs 80 jaar geworden Thea Beckman. Die verscholen achter torenhoog opgestapelde boeken (Kruistocht in spijkerbroek, Kinderen van Moeder aarde, Het geheim van Rotterdam etc., etc.) van begin tot eind aan het signeerwerk werd gehouden door enthousiaste lezertjes. (zie ook beckman.jpg).  (bijdrage Hans Eeuwes)

11.10.2003
Hier hebben we het wel vaker over. Een politieagent die een eerzaam burger op een zaterdagmiddag laat bekeurt omdat hij de overijverige agent in contact met de centrale om mijn persoonsgegevens te checkenop een volkomen lege Laan van Meerdervoort op de fiets tegen de rijrichting inrijdt. Argumenten dat de bekeurde, ik dus, toegeeft dat ik iets deed dat niet mag, net een verslag van de open politiedag op het bureau Segbroek maakte, zijn zoon jarig is en dat er op dat moment helemaal geen verkeer reed (de brandweerauto komt van het feest) , zoals meestal rond die tijd (ik woon er namelijk), mochten niet baten. Reden genoeg om dit proces verbaal voor te laten komen en er uiteraard een columnaan te besteden. 

10.10.2003
Nog even en alle woonhuizen die moeten wijken voor de nieuwbouw van Shell Nederland zijn verdwenen. Shofels met een enorme open vlakte gaapt de voorbijganger uitdagend aan ...hapgrage stalen bekken vreten pand na pand op. De hele rij huizen achter het overdekte fietspad is ook al verdwenen. Een enorme open vlakte gaapt de voorbijganger uitdagend aan. Zo van: 'Had je wat?' En het antwoord is: 'Ja, we hadden hier een huizenblok dat absoluut niet had mogen verdwijnen.' Nu heeft de Shell deze ruimte nodig, maar straks stoot ze de ruimte weer af. Klik op het plaatje voor een groter beeld.

05.10.2003
Weleens gezien hoe de spits er in de Grote Marktstraat uitziet 's ochtends? Een eindeloze rij trams staat daar keurig op de eindeloos wachtende trams tot ze het kruispunt Spui Grote Marktstraat kunnen nemenbeurt te wachten tot ze het kruispunt met het Spui mag oversteken. En dat is nu precies de reden waarom Tramtanic of wel de tramtunnel nodig is. Het aanbod van trams is op dit punt zo groot dat al het aanbod in de geboden tijd niet verwerkt kan worden. Als Tramtanic straks gereed is, gaan de meeste trams ondergronds. Jawel, de meeste, want er blijven trams in de Grote Marktstraat rijden ook als de tunnel klaar is. 

01.10.2003
Terwijl de uitspraak van de rechternog wachtende is of de Blauwe Aanslag nu op de monumentenlijst moet of niet, nemen wachters op de Blauwe Aanslag kijken of er gevaar dreigt ...de laatste bewoners het zekere voor het onzekere. Vanochtend om acht uur was dit tafereeltje al te zien op het dak van de Blauwe. Een strijdlustige vlag en een aantal bewoners die kijken waarschijnlijk of de sloper er al aankomt. Want die mag nog effe niet slopen. De uitspraak, op het verzoek om de sloopvergunning voor de Blauwe Aanslag te schorsen, zal vrijdag worden gedaan. Vandaag zal een ontruimingsvonnis worden getekend door de deurwaarder, dat dan na drie dagen kan worden uitgevoerd met behulp van de sterke arm. Meer info op de site van de Blauwe.

01.10.2003
Het is weer voorbij die mooie zomer. In tijden hebben we niet zulk tropisch weer gehad. De strandtenthouders deden goede de shofel neemt gemakkelijk deze grote container mee ...zaken. Ook op het Zuiderstrand waar er geen concurrentie is met de 'bovenwereld' zoals op de Boulevard. Maar aan alles komt een einde en de eigenaars moeten hun strandtenten weer inpakken. Zoals hier aan het einde van de Houtrustweg bij La Cantina. Maar ook de tenten verderop het Zuiderstrand maken aanstalten om te vertrekken

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine