|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
kunst en uitgaan in februari 2004
29.02.2004
En het werd feest bij ZECHS en in de Laakhaven. Terwijl de schippers van de Ooievaart geduldig op hun eerste vrachtjezelden zo'n kleine opera gezien wachtten, voltrok de opening van het 'Droste-effect' zich bij ZECHS in de Boekhorststraat 125. De ruimte gaat overigens dicht daar. Aan de Dunne Bierkade verzorgden Victor Westerkamp en Philip de Goei een mini-opera die driemaal die dag werd herhaald. Na afloop werd je geacht een koffer mee te nemen de boot op, richting Laakhaven. Het geheel heette niet voor niets 'Koffers op drift'. Tijdens de boottocht wisselden wetenswaardigheden en gedichten elkaar af terwijl de passagiers chocolademelk kondenje helemaal laten bekogelen door 'sneeuw' als tv-ruis nuttigen. Over het Zieken via de Trekvliet naar de Laakhaven waar in de 1e Lulofdwarsstraat 64 'Koffers op drift' verder werd uitgewerkt. Zoals de koffergrammofoon waar Robbie een nieuw gekocht exemplaar benutte voor gave loungemuziek. De bekerkoffer was al gedurende de reis op zijn nut beproefd. Als toegift was Kim Boekhout van Solinge met een zeer kleine caravan in de weer deze op te bouwen tot de Ruissimulatie-installatie die overigens ook te huur is. Plaatjes en meer hier in de special >>>

27.02.2004
Pietertje van Splunter is altijd op zoek naar het nieuwe in de schilderkunst. Zo ook weer in haar tentoonstelling aan de vrolijke kleuren bepalen de de tentoonstellingsruimte van Pietertje van SplunterToussaintkade 55 met de titel 'Binnenstebuiten' waar de geur van hout je al tegemoet komt. Deze keer zijn de ingrediënten waarmee ze werkt afzonderlijk neergezet en opgehangen waardoor je als het ware door haar schilderkunst heen loopt. Ze verrast je al bij binnenkomst in de lichte ruimte, waar je door je knieën of een stijle trap op moet. Dan bevind je je je opeens in een driedimensionaal beeld van vrolijke kleuren en optische vertekeningen van nieuw en eerder werk. t/m 28 maart.

26.02.2004
Het belooft feest te worden bij ZECHS en in de Laakhavenhet Droste-effect maar dan anders aanstaande zondag tijdens een expositie n.a.v. het Droste-effect in 'ZECHS' en 'Koffers op drift 01' in de Laakhaven. Vanaf 14:00 hrs. is er om het uur een mini-opera aan de gracht (Bierkade) in totaal 3 voorstellingen (12 man max) daarna op de boot naar Laakhaven onderweg improvisaties en poetry slam met warme chocolademelk! De vaart duurt ongeveer 30 min. Info op de site van ZECHS.

20.02.2004
De Israëlische muur en het advies dat de Verenigde Naties aan het Internationaal Gerechtshof hierover heeft gevraagd zijn voor de Vrije Academie aanleiding geweest om het begrip kunstde opening door de directeur van het Wereldmuseum Rotterdam erbij te betrekken. De VA biedt daarom een Palestijns-Israëlische tentoonstelling aan t/m 21 maart 2004 dat door Charlotte Huygens, conservator Wereldmuseum in Rotterdam werd geopend. De deelnemende kunstenaars zijn Rashid Masharawi uit Ramalla (Palestina) met een videoinstallatie en zijn nieuwe film, geproduceerd door Ingrid Rollema "One Moon" en Michal Heiman uit Tel Aviv (Israël) met prints en een installatie.

Aansluitend start zaterdag ook op de Vrije Academie het videokunst waarin met tekens steeds meer beeld tevoorschijn komtsymposium '' The Wall in Palestine: illegality and consequences'' over de volkenrechtelijke en humanitaire aspecten van de muur, onder de titel ďThe Wall in PalestineĒ. Hier zal ook een informatiecentrum worden ingericht. En nu maar hopen dat de demonstratie van groeperingen vreedzaam verloopt. 

14.02.2004
Toplokatie is voorlopig de laatste tentoonstelling die Koos Wentholt heeft ingericht voor het Gemeentearchief. De stadhuisgebied, kaalslag, opbouw, ijspaleis, stadhuis, huisheerfototentoonstelling besteedt aandacht aan het gebied waar nu het IJspaleis staat. En het is ook in het Atrium van deze witte kolos waar de thema's Kaalslag en Nieuwbouw in beelden en tekeningen worden uitgedragen. Maar liefst zes eeuwen passeren de revue als de huisheer van het stadhuis en tevens directeur van de Bibliotheek Lex Smulders een boekje opendoet over de roemruchte gebeurtenissen die op deze plek in de loop der tijd hebben plaats gehad. Toplokatie is tijdens de openingsuren van het stadhuis gratis te bezoeken.

10.02.2004
Satire of Smaad luiddde het actuele publieke debat dat maandag door DeBatterij werd georganiseerd. De politieke spotprent kent geen taboes; tekeningen die racistisch zijn, kunnen niet in deze tijd; spotprenten moeten het panel van het publieke debathumor hebben en enige vorm van goede smaak; tevoren afstemmen met de redactie is geen goed idee; spotprenten worden vaak verkeerd begrepen; onderdelen van de prent kunnen teveel aandacht vragen, waardoor de kracht afneemt; politieke tekenaars kunnen best scherper zijn zonder overleg met de redactie. Zie hier in enkele regels de opmerkingen vanuit het publiek en vanachter de tafel die ik kon optekenen voordat ik niet echt geschokt de jongste DeBatterij verliet. Een beeldverslag vind je hier >>>

05.02.2004
Van het Voorlichtingsfront van de dienst Stadsbeheer vernemen we: Door de open constructie van het paard, dacht het paard ten tijde van de openingmen dat de wind er wel doorheen zou waaien. Architect Urban van Aar die samen met bewoners het nieuwe Koningsplein ontwierp waarschuwde vorig jaar al dat 'Horsepower' wel degelijk van zijn sokkel zou kunnen worden geblazen. Kunstenaar Ben-David vertelde toen dat het paard al vaker buiten had gestaan en dat extra versteviging niet nodig was. De dienst Cultuur van de gemeente gaat informeren of Ben-David zelf bij het herstel van het paard betrokken wil zijn. Het moet sowieso gelast worden verricht. Naar verwachting kan het in de buurt inmiddels geliefde paard over twee maanden al opnieuw worden onthuld.

03.02.2004
Een groep kunstenaars komt in actie tegen het landelijk asielbeleid. De groep zal portretten schilderen van kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers die met uitzetting worden bedreigd. Zij doen dit aan de hand van foto's en men hoopt in totaal zo'n 700 portretten te kunnen schilderen. Het resultaat wordt een immens grote Nederlandse vlag waarop de schilderijen worden bevestigd. Deze zal landelijk voor het eerst worden gepresenteerd op 19 februari in Den Haag op het plein voor de Tweede Kamer. Daarna gaat de expositie het land in en de schilderijen worden daarna geveild. De opbrengst komt ten goede aan dit doel. Info bij Eveline Broekhoff.

02.02.2004
Het zit het paard op het Koningsplein niet mee. Eerst komt het te laat voor het openingsfeest. Dan is de verhouding sokkel het paard heeft niet lang op zijn sokkel gestaan voordat de wind het eraf bliesstandbeeld volledig zoek. Als het er dan eenmaal staat dan stralen 's avonds de schijnwerpers hun licht er finaal overheen. En tot overmaat van ramp blijkt het fragiele kunstwerk Horse Power een vlaag wind te verwerken waar het niet van terug heeft. Het hangt volledig uitgeteld langs de sokkel neer en wacht op zijn baasje Zadok Ben David die hem nieuw leven in moet blazen. Klik op het plaatje voor het trieste beeld.

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine