|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
april 2004
30.4.04
Als fervent beoefenaar van het vlaggen ben ik ook vandaag al vroeg in de weer om onze nationale driekleur op te hangen wantwel of geen oranje wimpel nu koningin Juliana is overleden het is Koninginnedag. Wel of geen wimpel is nu de vraag. Want zover ik weet is juist de oranje wimpel ten teken dat iemand van ons koningshuis jarig is. En dat was onze koningin Juliana. Maar nu zij overleden is, is ze ook niet meer jarig toch? Wel of geen oranje wimpel; that's the question.

23.4.04
Ook de gemeente Den Haag moet natuurlijk (?) meedoen met de toetreding van de tien nieuwe lidstaten aan de EU. Dat heeft meteen gevolgen voor de plaatselijke handel. Zo is de de Antiekmarkt moet verplaatsen naar Lange Vijverbergbeeldententoonstelling waarvan elk jaar weer de vraag is of deze door zal gaan zovolbezet met bijdragen uit de nieuwe lidstaten dat de antiekmarkt plaats moet maken. De ondernemers die toch elke week weer de karakteristieke sfeer bepalen op het Lange Voorhout worden verplaatst naar de Lange Vijverberg. Daar staan de antieke spullen op het stoffige schelpenpad dat schuin afloopt naar de Hofvijver en is er geen plaats meer voor de auto's van de antiekhandelaren. Zij  moeten op Plein 1813 hun auto parkeren terwijl die tot dan toe de plek was waar zij zich even konden terugtrekken en hun opbrengst veiligstellen. Beelden hebben voorrang t.o.v. mensen in Den Haag.

15.4.04
Het voorname pand van Sociëteit De Witte aan het Haagse het gouden sleutelstuk uit handen van Bruno BruinsPlein is de plaats van handeling waar 30 jaar monumentenzorg wordt gevierd. Na een korte inleiding door mr. R.A. Gallas, voorzitter van de Stichting Monumentenfonds Den Haag en Omgeving weidt Pieter Baars uit over 'de geheimen' van het Nationaal Restauratiefonds. Zoals de 1%-regeling voor hypotheken die voor restauraties geldt waardoor je snel weer opnieuw kunt uitlenen.  En dan is het geheel rechts voorzitter mr. R.A.Gallas van stichting Monumentenfonds Den Haag en Omstrekenmoment om de winnaar van het Gouden Sleutelstuk bekend te maken door wethouder Bruno Bruins (Stadsbeheer). Bruins zegt al jaren profijt te hebben van het particulier initiatief. Vooral de beeldkwaliteit van de wijken is hier van belang, aldus Bruins. Van de drie nominaties is het pand Weimarstraat 394 van het echtpaar B. en N.S. Soekhoe winnaar geworden. Zij ontvangen uit handen van de wethouder het bijzondere goudkleurige gevelelement.

14.4.04
Zo zie je ze op tv en zo loop je ze in de Lange Poten vlakbij de ingang van Nieuwspoort tegen het lijf: Frits Wester en Mark-Marie Huibrechts en het is nog woensdag ook, de dag waarop frits wester in druk gesprek met mark-marie huibrechts over de tweede kamerMark-Marie zijn opdracht van Barend en Van Dorp moet komen toelichten: hoe het er in de Tweede Kamer aan toe gaat. Een kippenhok volgens MM en voorzitter Weissglass is min of meer geluidstechnicus want hij bedient een groot paneel met allemaal knopjes voor lampjes en belletjes waarop de parlementariers als Pavlov-patienten reageren. Een lampje met 'afronden' bijvoorbeeld dat de spreker moet aanzetten tot het beëindigen van zijn betoog. En dan gaat er een grote bel en dan rent iedereen naar de zaal waar gestemd moet worden. Het is allemaal nog meer theater dan ik al dacht.

12.4.04
Het was weer Pasen en dus een lang weekend waarin de redactionele lokalen van Radio en TV-west blijkbaar gesloten waren. 'Helaas geen nieuws' (!?!) meldt het regionale e-zine  dat ik dagelijks ontvang. Dat klopt. Het is ook geen nieuws meer dat tijdens de feestdagen Radio en TV-west geen nieuws te bieden hebben. Er is ook nooit vanzelf nieuws, dames en heren van Radio en TV-west, want nieuws moet je maken. En daar hadden jullie toevallig geen zin of geen tijd voor tijdens de Pasen. Dus eigenlijk had er moeten staan: niemand had zin of tijd om nieuws te maken tijdens de Pasen. 

10.4.04
Ik heb het er al eerder over gehad, de verspreiding van De Posthoorn en daarmee de Stadskrant is ronduit slecht. Terwijl het weekblad toch een verdienstelijke redactie heeft en vaak primeurtjes biedt, moet het toch ook de adverteerder niet ontgaan dat zijn advertentiesniet onder ogen komen van alle Hagenaars. Maar wat eigenlijk niet kan, is dat de gemeente betaalt voor de Stadskrantbijlage waar de gemeenteberichten in worden gepubliceerd. En wie ik ook spreek, onder meer bewoners in Regentesse/Valkenboskwartier, Duinoord en Benoordenhout: ze krijgen de Posthoorn nooit. En als je belt, gaat het drie weken goed en dan is er weer complete stilte. Is het niet zaak dat de Gemeente eerst zorgt voor haar basisinformatie aan haar burgers en dan pas gaat werken aan de miljoenenverslindende promotie van de stad op de nationale tv?

5.4.04 
De dienst Stadsbeheer mag toch geen genoegen nemenmet de belofte van een dierenhandelaar dat de herten uit het Zuiderpark goed terecht komen in een kinderboerderij elders? Dit moet toch een puur zakelijke transactie zijn, met minstens een plaatsingslocatie? Als je die fout nu als particulier maakt ... Ik heb ooit de plechtige belofte gekregen van Dierenpark Wassenaar dat onze papegaai een prima leven tegemoet zou gaan toen ik deze met kooi en al aan hen ter beschikking stelde. Achteraf bleek Japie verkocht te zijn op de toenmalige vogelmarkt in Loosduinen. En als ik dan op bezoek ging in Wassenaar was Japie nog in carantaine ...

06.04.2004
Donkere rookwolken pakken zich samen boven de schaatsbaan van de Uithof. De dakbedekkers zijn weer eens te donkere rookwolken pakken zich samen boven de Uithofenthousiast bezig geweest, zijn de eerste signalen. Schaatsende en skiënde bezoekers van dit Haagse sneeuw- en ijsparadijs moesten ijlings het pand verlaten met achterlaten van al hun persoonlijke bezittingen. Probeer maar eens thuis en in je eigen huis te komen als al je kleren, geld, sleutels en telefoons in een kluisje in een brandend gebouw liggen. Bart Haenen en zijn vriend moeten wel hebben opgevallen in hun skipakken en muts op en snowboots aan in de bus en tram van de Uithof op weg naar huis. Gelukkig zijn vrienden en ouders nooit te ver om het ergste leed te helpen verwerken. (foto's Bart Haenen)

03.04.2004
De tijd heeft iedereen in zijn macht. Het haasten naar je werk, het koken van een ei, het nemen van een foto, het instellen van ruim twee uur later is het dan op deze klok staat aangegeven ...je video, het lopen van een marathon, het zetten van de wekker etc. Dat moeten de mensen van de stadsklok zich ook steeds realiseren als ze weer moeten omschakelen van wintertijd naar zomertijd. Want dan zijn de meeste klokken van slag af. Zoals deze hier op de Laan van Meerdervoort. Niet een uurtje te laat, maar wel twee uur en nog wat minuten geeft de tijd aan. En of de reclame eronder dan nog opvalt in positieve zin ...

02.04.2004
Zo, nu kan ik het er wel boven zetten dat het april is en dat het bericht van gisteren dus een geslaagde 1 aprilgrap betrof. Sommige mensen in het IJspaleis (gehoord van insiders) kregen het een beetje benauwd van dat kleffe gedoe met denhaag.org. Ik verwachtte eigenlijk dat residentie.net gezellig mee zou doen, maar misschien schrok de redactie zich een breuk; alleen al de gedachte. Kortom ik had LOL. En denhaag.org had LOL en daar is het met de 1 aprilgrap toch om te doen, niet waar? Zo, en nu gaan we weer serieus verder. 

01.04.2004
Wethouder Stolte vertelt in een vraaggesprek met de redactie van DenHaag.org dat de gemeente Den Haag binnen enkele weken gaat breken met Microsoft. Stolte gaat er voor zorgen dat de digitale toegankelijkheid van de gemeente voor alle burgers gegarandeerd moet worden d.m.v. open standaards, dat door deze open standaards in plaats van de software uit Redmond te gebruiken enorm bespaard gaat worden en dat openheid en vooral participatie van digitale burgerinitiatieven nu echt gaan plaats hebben. Dit heeft tot direct gevolg dat denhaag.org met ingang van heden voor een niet nader genoemd bedrag door de gemeente wordt overgenomen. 'Niets staat een overname nu nog in de weg', zo vertelt een opgeluchte voorzitter van de stichting NetYes. Zowel het bestuur van de Stichting NetYes waaronder denhaag.org ressorteert als het stichtingbestuur van Residentie.net garanderen dat voor gebruikers van beide netwerken niets zal veranderen.

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine