|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
de wijk in mei 2004
28.5.04
Nog geen twee dagen geledenwerden in de Weimarstraat, tussen de Beeklaan en het Regentesseplein, de prachtige groene lantaarnpalendoor de Gemeente verwijderd. Men plantte er direct daarna doodgewone grijze lelijke lantaarnpalen voor terug.
De rest van de Weimarstraat namelijk is ongemoeid gebleven. Vreemd lijkt me, aldus bewoonster Cynthia Eichperger, als je weet dat dit gebied juist tot beschermd stadsgebied is aangemerkt. De Weimarstraat is onder die noemer onder handen genomen (zie Hagaz!ne van juli 2001) en i.p.v. die grijze dingen plaatste men die mooie groene. Tevens werden de woningeigenaren erop gewezen dat de buurt gerenoveerd moest worden en dat de details die ooit op de panden aanwezig waren weer teruggebracht moesten worden. Er is veel geld mee gemoeid geweest. Vreemd dat er dan zomaar van de ene op de andere dag iets anders wordt beslist. De uitstraling die dit stukje had gekregen is meteen weer teniet gedaan. En die grijze lantaarnpalen geven geen spatje meer licht

26.5.04
Centrum - Het Koningspark, het groengebied dat door de aanleg van de Koningstunnel aan de Koekamp werd toegevoegd het geasfalteerde voetpad in het schelpenpad van het Koningsparken dat onlangs nog een Blijk van Waardering ontving van de Vrienden van Den Haag oogt al helemaal af. Toch zijn er altijd onderdelen die verbetering behoeven. De duizenden ambtenaren die dagelijks via het Koningspark naar hun departementen lopen kregen van het schelpenpadstoffige schoenen waardoor zij zich op het fietspad mengden met het fietsverkeer. Daarom besloot de gemeente in het schelpenpad een extra voetpad aan te leggen en dit van asfalt te voorzien. 

20.5.04
CENTRUM - Er wordt nog flink geklust in deze modezaak in de modezaak Brands-in-Motion in de Molenstraatwording. Als ik roep of ik iets mag vragen, komt een mevrouw met verfroller op me af die vertelt dat de zaak zaterdag 22 mei 2004 opent. Dan is Brands-in-Motionverhuisd van de Oude Molstraat naar de Molenstraat. Daarmee zit de loop er een stuk beter in zo vlak achter het Paleis Noordeinde. Brands-in-Motion verkoopt mode van een exclusief merk dat alleen in deze zaak verkrijgbaar is.

18.5.04
CENTRUM - Ik zie of hoor er nog niet veel over totdat ik richting IJspaleis rij en vanuit mijn linker ooghoek een witte vlek de enorme swank op  het torengebouw van de Tweede Kamer nodigt uit om te gaan stemmenwaarneem. Ik kijk naar links en rem meteen. Dat kan zonder problemen omdat ik veel harder rijd dan andere fietsers. Ik pak mijn camera en maak bij dezen reclame voor de komende Europese verkiezingen. Je weet wel, die kaartjes die je in de bus krijgt en die je moet inleveren in een gymzaal van meestal een oud schoolgebouw dat nu dienst doet als wijkgebouw, alternatieve wooneenheden etc. Ik kan bijna niet wachten om het team van het stemlokaal te ontmoeten; zo dynamisch en vrolijk altijd ... Wat zullen ze nu weer voor grap hebben? NOT!

14.5.04
REGENTESSEKWARTIER- Pal tegenover de energiecentrale over het water van het 'Verversingskanaal' vordert de aanleg van de de krijtlijnen zijn al getrokken voor het eerste voetbalduelvoetbalvelden gestaag. Als ik er over de met betonplaten aangelegd pad fiets werkt men op verschillende punten aan dit project behorend tot 'De Verademing'. En als ik goed door de hekken kijk, geloof ik mijn ogen bijna niet als ik zie dat het gras niet alleen een redelijke hoogte heeft, maar de krijtlijnen voor een wedstrijd ook al zijn getrokken. De eerste voetbalwedstrijd kan beginnen.

13.5.04
REGENTESSEKWARTIER - Het is natuurlijk al wat jaartjes een enorme gashouder is er in aanbouw bij de energiecentralegeleden, maar bij de huidige gebouwen van de energiecentrale aan de Constant Rebecquestraat stonden twee enorme gashouders, waar het gas in opgeslagen werd en die door de inhoud ook in hoogte verstelbaar waren. We noemden het in de volksmond ook wel de gasfabriek. Zijn die houders eindelijk weg en staan er huizen voor in de plaats, komt er weer zo'n reuzentank te staan. Ben benieuwd wat daar nu weer in opgeslagen wordt. 

05.5.04
REGENTESSEKWARTIER- Er is in de loop der jaren wel wat veranderd in de viering van de bevrijding op 5 mei. Toen ik nog in vet koele gasten breakdancen in de Van Bylandtstraatde Van Bylandtstraat bij mijn ouders woonde, kenden we het uiterst populaire zaklopen, koekhappen en meer van die feestelijkheden die zonder apparatuur of stellages plaats konden vinden. Vandaag zie ik op de hoek Van Bylandtstraat/Weimarstraat een tiental 'vet koele' gasten breakdancen op karton en op een podium en dj's verzorgen de noodzakelijke decibellen aan geluid. Dat is nog eens andere koek!

04.5.04
VALKENBOSKWARTIER - Echt zo'n heel stille wijk om op Dodenherdenking naartoe te gaan is de Begraafplaats Nieuw of de nazaten van de familie Waterman even langs de administratie willen komenEykenduynen. En het weer is er ook naar: koud, druilerig en het miezert. Daar tref ik een oproep aan die waarschijnlijk nooit door de aangesprokene zal worden gelezen tenzij deze naar dit graf komt kijken. En omdat het een omvangrijk graf is met een indrukwekkende steen die dateert van 1887 met de familienaam Waterman erop, vestig ik voor deze ene keer hier de aandacht op, want ik wil Hagaz!ne wel vrolijk houden. De administratie van de begraafplaats verzoekt dus om even langs te komen ... (klik op het plaatje voor een groter beeld).

02.5.04
LEYENBURG - Letterlijk een brandbrief kreeg ik vorige maand alweer omtrent een brandgevaarlijke situatie in de Maarsbergenstraat. Aanbrenger van dit opmerkelijke nieuws heeft vanaf het begin opnamen gemaakt van een uitbreiding van een snackbar. Letterlijk schrijft hij: 'Ik vind het schokkend dat een paar jaar na de vuurwerkramp en cafébrand de gemeente Den Haag nog steeds niet controleert op naleving van de veiligheidseisen die het Bouwbesluit 2003 stelt ten aanzien van de constructieve veiligheid (standzekerheid:  § 2.1.1. Nieuwbouw - Artikel 2.3 - Lid 2). Ten einde raad (?) startte hij een website waar alles in detail is te zien.

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine