|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
kunst en uitgaan in augustus 2004
26.8.04
Tot en met 28 augustus 2004 staat Theo Jansen op de Ypenburgse Heuvelrug met een open werkplaats de filosofie The Jansen tijdens een Stroom wandeling Schmitt's Favouritsachter de schepping van zijn strandbeesten te vertellen. Vrijdag 27 augustus is er zelfs een workshop waarin je zelf strandbeesten kunt construeren. Het is steeds weer een wonder om te zien dat de beesten gebouwd van elektriciteitsbuis uit zichzelf in beweging komen al dan niet geholpen door water of de wind. Ook Jansen's nieuwe schepping de Animaris Percipiere wordt op de Ypenburgse Heuvelrug gepresenteerd. Zie ook Hagaz!ne special Schmitt's Favourites van 17 mei 2003.

21.8.04
Als je 25 jaar lang exact dezelfde plekken fotografeert en weiland wordt woongebied en er komen kinderen op de Piet Hein Stulemeijer vertelt enthousiast uit zijn boek ...foto's te staan die ook weer ouder worden op de registratie dan geloven die kinderen niet dat hun huizen er vroeger niet stonden. Vervalsingen zijn het volgens die kinderen want er hebben altijd huizen gestaan ... Dit en andere opmerkelijke zaken maakt beeldend kunstenaar Piet Hein Stulemeijer mee als hij elk seizoen zijn 12 locaties in de omgeving van Breda in 360 gradenfotografie vastlegt. Naast film(pje)s zijn alle 100 seizoenen op printstroken te zien in het Filmhuis Den Haag dagelijks van 18:00 hrs tot 22:00 hrs. tot en met 5 september a.s. Organisatie in samenwerking met Theater Zeebelt.

17.8.04
Den Haag heeft er een FUUTuristische uitgaansmogelijkheid bij: theaterdiner aan het Zuiderstrand bij strandpaviljoen De Fuut. Theatergroep HIJZIJ/ZEIHIJ speelt een relatiekomedie over Roel zwaait enthousiast naar zijn partners in lovevreemdgaan een 4 vreemdgangendiner onder regie van Robin Pera waarbij de derde gang de komedie zelf is. De Verleiding bestaat deze avond uit pompoensoep, het Voorspel uit fusili met paddenstoelen, walnootsaus en biefstukreepjes, de vreemde gang met Roel Goudsmit, Astrid Scharloo en Martine Zeeman met als naspel tiramisu. De locatie aan het strand met de fraai ondergaande zon, de temperatuur, het toneel met zand en een koepeltentje erop en de soms bizarre situaties maakten van deze avond een bijna onwerkelijke happening. De interactie met de zaal met vragen ook de stoelgang in de tent wordt niet vermedenals: wie is er weleens vreemdgegaan of wie dat weleens zou willen, maken dat het publiek er meteen in zit. De koddige situaties en intriges worden niet overspeeld waardoor regelmatig spontane lachsalvo's klinken. De volgende nieuwe woorden kon ik niet eerder in verband brengen met de relatiesfeer: klittenkluivers, toverstaf, warm dingetje en vergelijkend warenonderzoek. Leo van de Fuut en zijn dames kunnen tevreden zijn. Op de avonden 18, 19, 24 en 25 augustus wordt het theaterdiner herhaald. Wegens succes geprolongeerd: 20 en 21 september 2004! Reserveren bij de Fuut 070 354 9074.

10.8.04
Er is geen tijd te verliezen. Als de bouwvakvakantie voorbij is zou de sloop van the good old Metropole Tuschinski starten. Metropole mag niet verdwijnenErvoor in de plaats zouden (natuurlijk) apartementen komen. Gelukkig blijken enkele personen waaronder de projectontwikkelaar zelf het hoofd koel te houden en te bekijken of het gebouw niet behouden kan blijven. Er zou slechts € 2 miljoen op tafel moeten komen om de sloop voor goed te keren. Er is een e-mailadres opengesteld waar je je afkeur kenbaar kunt maken dat je tegen de sloop bent zodat ook het gemeentebestuur niet meer om de wens van het publiek heen kan. Het luidt: aktiemetropole@hotmail.com  Doe het vandaag nog want de week is zo voorbij!

8.8.04
Voordat ik het Zuiderstrand aan het einde van de Houtrustweg op ga richting Schollenpop, trekt wel heel gave muziek mijn aandacht. Dus als ik terugkom lijkt een bezoekje aan DJ Benjamin verzorgt fraaie lounge muziekde veroorzaker zinvol. Het blijkt DJ Benjamin te zijn die in het zand voor de tijdelijke museumopstelling van de bijzondere brillen hoort. Een gesprekje leert mij dat hij Engels spreekt, van Japanse afkomst is en een Duitse website heeft benjaminjoon.com. Hij draait op vinyl precies die lounge muziek met een vleugje techno waar ik van houd. Het blijkt Ronin te zijn waarvan hij de ep (voor de jongeren onder ons: tussen single en lp) The Glow draait. 

8.8.04
Het was er uitstekend weer voor en dat kon je ook aan de Schollenpop was weer een prima strandfestijnopkomst zien. Schollenpop 2004 was weer prima verzorgd. Als dit jaarlijkse gratis popconcert op het Zuiderstrand plaats heeft, voel ik me net op vakantie. En dat is mooi meegenomen want die is al weer voorbij. Andy Tielman, de godfather van de Indorock en bekend van de Tielman Brothers, trad op met de band Bootstrap
van Maroen Franse die een van de initiatiefnemers is van het Haags popmuseum, waarvoor tijdens het festival handtekeningen werden ingezameld. Deze keer was ook een brillenleveranciersponsor die met een originele museumtentoonstelling bij de opgang naar het strand stond met DJ Benjamin Joon.

6.8.04
Paal & Perk is een multimediaal project over de betekenis van stedelijk en natuurlijk landschap en de manier waarop filmmakers en kunstenaars dit in beeld brengen. De tentoonstelling bevat werken van gerenommeerde kunstenaars als Piet Hein Stulemeijer, Maurice van Tellingen en videowerk van Robert Hamilton, Bill Viola, Semiconductor en Steina Vasulka. Het filmprogramma is te zien op vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus en bestaat uit een hoofdfilm Alex van Warmerdam's De Noorderlingen (1992) - en een drietal 16 mm films van andere kunstenaars. Zondagmiddag 5 september is er een inloopprogramma tijdens het UITFestival. Vanaf 14.00 uur zijn doorlopend bovengenoemde 16 mm films te zien, aangevuld met films van Rose Lowder, Lásló Moholy-Nagy en Stan Vanderbeek en is ook de tentoonstelling in zaal 5 geopend.

Filmhuis Den Haag geeft met het project Paal & Perk van Theater Zeebelt invulling aan de programmering van zaal 5. Zij wil zo het publiek in aanraking brengen met andere uitingsvormen van bewegend beeld dan film. Paal & Perk is van 19 augustus tot en met 5 september dagelijks gratis te bezoeken van 18.00 22.00 uur. 

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine