|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
november 2004
29.11.04
Burgemeester drs. G.B.M. (Gerd) Leers van Maastricht ontving vanmiddag in aanwezigheid van zijn vrouw en Marja Wagenaar overhandigt het Maciavellibeeldje aan burgemeester Leers van Maastrichtkinderen in het Haagse Nieuwspoort de Machiavelliprijs 2004. Hij kreeg deze 'meest prestieuze persprijs' uit handen van 
Machiavellivoorzitter Marja Wagenaar. Hieraan vooraf hield John Lloyd, editor van Financial Times Magazine en associate editor van de New Statesman een lezing onder de titel: 'The Power and the Story' midden in het actuele debat over de verhouding van politiek en media. Hij vroeg zich onder meer af: 'Kunnen de media de waarheid wel vertellen? En:'Zouden we dat eigenlijk wel moeten willen?'. De authoriteit van de media is in deze tijd drastisch afgenomen. De competitie tussen de overheid en de media is aan het toenemen. In Engeland was er een discussie tussen de media en de overheid. De media benaderen de burger daar steeds vaker als consument maar de overheid kan zich dat niet veroorloven. Ook kunnen we niet meer zeggen dat nieuws en entertainment in gescheiden werelden leven. Kennedy was volgens Lloyd de eerste 'televisie president'. Hij had niet gekozen geworden als er nog geen tv was. Tv hield van hem. Evenals Ronald Reagen en Arnold Schwarzenecker bevi(o)nden ze zich in de multimediahoek van de VS. In de Volkskrant komt een volledig verslag van de bijeenkomst

25.11.04
Terwijl de kersverse wethouder van ruimtelijke ordening Marnix Norder nog met de minister overlegt, vindt voor de negende keer de bekendmaking van de Nieuwe Stad Prijs plaats. De jury is samengesteld uit winnaars van de Mevrouw Scholte van het Beeldenterras krijgt de prijs voor de kleinschalige projectenvorige jaren. De genomineerde projecten komen in de aula van de Haagse Lobby stuk voor stuk in een videoregistratie voorbij. Zo kreeg de PiusX kerk een andere publieke functie als centrum voor Den Haag Zuid-West. In Nieuw Spoorwijk was het vooral leuk om een buurtje te kunnen maken. Het Burgemeester De Monchyplein is nu een woonwijk van internationale allure.  De Driehoekjes kreeg een geheel nieuw aanzien. En het Souterrain wordt 'de huiskamer van de stad' genoemd en haalt het gehele centrum op. De Helende Tuin in Moerwijk krijgt de vakprijs. De Publieksprijs komt in handen van de PiusX-kerk met 185 stemmen. De Helende Tuin in Nieuw Spoorwijk wordt winnaar over all. Het Beeldenterras aan de Scheveningse Boulevard wordt winnaar van de kleinschalige projecten. Mevrouw Scholte wordt geroemd voor het particulier initiatief dat zij ook al met het Beeldenmuseum nam. Als de prijsuitreiking op zijn eind loopt Marnix Norder, de nieuwe wethouder van ruimtelijke ordening is blij met de aandacht voor de projectenkomt toch nog Marnix Norder binnen. Hij vindt het belangrijk dat er zo'n prijs is. 'Bewoners betrekken bij de herstructurering van de stad vind ik heel belangrijk. De levendigheid in de straat is heel belangrijk voor de stad en door de stad', aldus Norder. en over de invulling van het Tesselseplein in Duindorp vindt hij het tempo zo belangrijk zodat de mensen waar je mee in onderhandeling was er ook nog zijn als het project gerealiseerd is. Tot slot zegt hij ervan te hebben genoten hoe die projecten in het zonnetje zijn gezet.

25.11.04
Het valt mij steeds vaker op dat in de rubriek Brieven van de Haagsche Courant de onderwerpen een verschillende titel krijgen terwijl het toch echt om hetzelfde onderwerp gaat. Maandag 22 november bijvoorbeeld op pagina A6 staan 11 onderwerpen waarvan er 5 over Van Gogh gaan. Toch komt de kop geen enkele keer voor en kom je er al lezend achter. Voor de communicatie werkt dat averechts. Of is het de bedoeling dat de lezer afdwaalt en denkt dat het allemaal wel meevalt met de reacties op de moord van Theo

19.11.04
Het is echtongelooflijk dat de Haagsche Courant aandacht voor normen en waarden vraagt in een artikel spreken over normen en waarden door peter noordanusgeschreven door Peter Noordanus, je weet wel de voormalige wethouder die hele wijken saneerde en de afbraak van de Zwarte Madonna als zijn laatste daad voor Den Haag zag. Deze zelfde Noordanus is tegenwoordig bestuursvoorzitter van projectontwikkelaarAre Makelaars. En dat terwijl hij jarenlang verantwoordelijk was voor de 'planning' van de stad. Sinds wanneer krijgen projectontwikkelaars de gelegenheid om opiniërende stukken in de Haagsche Courant te schrijven?

14.11.04
Een bijdrage leveren aan je eigen stad Den Haag en er zelf ook nog wat aan overhouden? Dat kan door mee te doen met de prijsvraag'Den Haag, mijn stad van Morgen'. Je kunt ideeën spuien over de toekomst van de stad en veranderingen voorstellen die je graag doorgevoerd wilt zien bijvoorbeeld in je eigen woonomgeving. Maar bedenk dan wel iets anders dan een camping midden op de weide van de Koningstunnel want dat staat natuurlijk als een vlag op een strontschuit. Ga naar de site van denhaagvanmorgen en vul het wedstrijdformulier in. Het kan nog tot 19 november 2004.

5.11.04
Elke werkdag op Stadsradio Den Haag van  zeven tot tien uur zijn op Haagse Ochtendradio Maarten Nieuwhuisch en Tjeerd Spoor te horen. Elke vrijdagochtend trouw hoor ik ze ook; kibbelen en lol maken over de meest basale dingen van de dag. Om een uur of halfacht lig ik dan moeilijk te doen aan allerlei fitnessapparatuur terwijl zij weer de meest originele kijk hebben op ja ... noem maar op. Humor op de vroege ochtend is volgens mij even belangrijk als een goed ontbijt. Je komt er de dag mee door en een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. En dan lees ik dat Maarten en Tjeerd door bezuiniging zouden moeten verdwijnen. Dat wil je toch niet? Ik wil dat in ieder geval niet en stuur een protestkaartje naar Appelstraat 163, 2564 ED Den Haag met de tekst: Maarten en Tjeerd moeten blijven! Doe het ook voor het zorgeloze ochtendgevoel!

1.11.04
Hij is ontegenzeggelijk fraai de Haagse Tramtunnel ook om te parkeren. Maar om het parkeergeld op het hele uur af te de tunnelparkeergaarge kan beter niet per uur worden afgerekendrekenen is niet zo slim. Daar zal wel weer onderzoek naar geweest zijn. Ik denk met mijn simpele verstand dat de beleidsmakers zich in de vingers snijden door twee volle euro's te rekenen voor de eerste minuut na het hele uur; of je er nog 59 minuten wilt staan of niet. We hebben het hier wel even over voorheen viereneenhalve gulden! En wat is nu het probleem om het parkeren gewoon op de minuut of desnoods op vijf of tien minuten in te stellen? Dan hoef je ook niet zo zenuwachtig door de stad te rennen als je geen wisselgeld hebt om in de parkeerautomaat te stoppen.

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine