|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
kunst en uitgaan in februari 2005
27.2.05
'Verlekkerd boog opoe zich naar de junk en zei: "Sjees sjunk wat heb jij een lekkere tabak"... en de letter W in de potkachel verwarmt de passagierseffe later zaten opoe en de junk lekker te blowen'. Het had wel heel gek moeten lopen als Interniek niet aanwezig zou zijn op het 75+NAP
kunstproject 'Vijf vertellers/dichters op een lekke boot'. Verwarmd door een potkacheltje dat op houten letters brandt en Gluhwein. Woorden kunnen je verwarmen maar letters op deze manier helemaal. Meer beeld en geluid (!) in de special >>>.

20.2.05
'Dit is Dit' is de naam van één van de <TAG> exposities aan de Stille Veerkade 19. Ik raak er een detail van Rectlinear Stories van Babette Wagenvoortverzeild door een uitnodiging van Babette Wagenvoort die haar Rectlinear Stories expositie opent. Wat direct opvalt is haar zwart-wit uitgevoerde gedetailleerde muurschildering. Haar manier van werken is ook in haar teksten terug te vinden.  Vanaf de vide zie ik een veel ingewikkelder full-color werk: 'Dit is Dit' legt Twien uit. Werk dat ooit in galerie 1646 in de Boekhorststraat is Dit is Dit en compilatie van werk uit 1646 in de Boekhorststraatgeëxposeerd door zo'n 13 mensen komt in deze ruimte op deze drie muren samen. Het idee is ontstaan aldus Twien, na een Drink and Draw sessie waar over het vervolg van hun werk werd gefilosofeerd. Vier beeldend kunstenaars werken nu aan Dit is Dit waar het hen uitkomt; dus ook in elkaars deel. Als je geluk hebt kun je het resultaat in wording zien.

19.2.05
Het Filmfestival van Cannes dat van 11 tot 22 mei 2005 in Cannes wordt gehouden, zal deze keer ook aandacht krijgen op de kunstpagina van Hagaz!ne. Reden van dit uitstapje is dat ik ook werkelijk het festival zal bezoeken met mijn camera en pda. Persoonlijk contact binnen de organisatie zal ertoe leiden dat ik op plaatsen kom waar de doorsnee bezoeker niet mag komen. De resultaten zullen niet lang daarna in woord en vooral beeld deze pagina's sieren. Net zoals jij kan ik bijna niet wachten tot het zover is.

10.2.05
In De Garage aan de Zuidwal 52-B beleef ik de 23ste 'Ruist' alweer. Niet dat ik er alle keren bij was, maar ik ga na vanavond toch vaker. Het is Binray hier nog met mutsje dat later toch echt afgaat.goed bezet en je merkt dat de presentaties  gewaardeerd worden. Vanavond gasten uit de VS en de UK die ook voor elkaar belangstelling hebben. Curtis Chip (die nog geen site heeft) eindigt met een fraaie beat, waarop ik me bijna niet kan bedwingen om te gaan meedoen. Opvallend is de equipment van de dj's/geluidsacrobaten die bijna allen Apple tot hun favoriete speeltjes rekenen. Binray (UK) zet in met meer melodieuze klanken maar ook weer op een Appletje en een bijzonder keyboard dat hij bespeelt met operatiehandschoentjes aan. Dan opeens heftige technobeat. Geestdriftig beukt hij met één hand in de lucht. Bezoekers krijgen het nu toch echt op hun heupen en schuiven swingend, springend, hiphoppend door de ruimte. En dan gaat toch het mutsje af en dan gaat hij helemaal los. In de stille gedeeltes applaus en gejoel uit de bijna duistere volle ruimte. Het lcd-schermpje van mijn pda geeft nog het meeste licht. Dat deze figuren vanuit de VS, UK noem maar op, hier voor een uiterst select publiek kunnen optreden is te danken aan het goed Emotional Joystick die ook contact zoekt met het publiek via zijn mikeplannen van meer locaties, de entreegelden en subsidie. Zo speelde Emotional Joystick gisteren nog in een kantoorlandschap in Rotterdam en vanavond in 'een garage' en zaterdag in Extrapool Nijmegen. Vanavond heeft hij het echt naar de zin. meer melodie nette knaap met bril die hij meteen afzet. Met stukken tekst ertussendoor. Crounche, soms zelfs een reggae ertussendoor die plotseling overgaat in hakkuh en dan weer symphonische rock. De weeddampen geuren welig als ik weer besluit de bewoonde wereld in te fietsen... 

8.2.05
De samenleving als een groot openluchtmuseum. Dat is de ultieme wens van gedeputeerde Erik van Heijningen van de Provincie Zuid-Holland. Hij deed zijn uitspraak in het Atrium van het Haagse stadhuis als antwoord op wat Gedputeerde Erik van Heiningen links in gesprek met onder anderen wethouder Else van Dijkwethouder Else van Dijk daarvoor over de reizende tentoonstelling Gebouwd Hollands Erfgoed zei. Volgens haar zijn de Haagse voorbeelden wel wat aan de overhand. Maar het Haagse monumentenbeleid is klaar voor vandaag. De culturele planalogie zal meetellen in de ruimtelijke ordening. 'Maar', waarschuwde zij: 'We kunnen verdichting niet voorkomen. Den Haag bestaat voor 30 procent uit beschermd stadsgezicht. Zoals de Haagse Dierentuin in het verleden werd weggenomen daar kunnen we vandaag de dag toch niet meer mee aankomen, meneer de gedeputeerde?', vroeg zij aan Van Heiningen. En zij doelde daarmee op de belangrijkste taak van de Provincie: het bewaken van de verhoudingen. Zij is blij dat het Erfgoedhuis er is voor kleine gemeentes die niet de middelen hebben om het monumentenbleid ten uitvoer te brengen. Dat de tentoonstelling vorige een groot openluchtmuseum wenst gedputeerde Van Heiningen van Nederland te makenweek nog bij OCW stond, vond zij een handige zet. 'Het had eigenlijk daar moeten blijven staan tot de knelpunten waren opgelost', benadrukte zij. Van Heiningen zegt over €160 miljoen voor onderhoud te beschikken. Hij deelt de zorg wanneer er geen fiscaal voordeel te behalen valt. Via het Erfgoedhuis wil hij de verenigingen stimuleren hun belangrijke activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Exploitatie en behoud van monumenten tracht hij met het toerisme te verknopen. Komende maand komt hij met een voorstel hiervoor. Hij tracht hiermee: 'Nog meer zielen zover krijgen dat zij zich in gaan zetten voor het behoud van monumenten'.

6.2.05
Friends II is de titel van de Galerie HAAGS-tentoonstelling van februari 2005. Een titel die ook letterlijk slaat op de beide geschilderde letters op veloursexposanten Titia Toeters en Petra Wiek die samen in 1999 afstudeerden aan de Academie voor Beeldende Kunsten aan de Prinsessegracht en Robert Verhaaf. Zeer opvallend werk dat deels doorzichtig is, doet de bezoeker zich afvragen welke technieken Toeters gebruikte. Het blijken allerlei soorten epoxyharsen en lijmen te zijn die laagje voor laagje in opengefreesd werk werden gegoten. Het einddoel is het Titia Toeters (l) in gesprek voor een serie van haar werkenoppervlak zo glad mogelijk te krijgen zonder dat de overgangen van materiaal ook maar voelbaar zijn. Wiek heeft lang geaarzeld voordat zij haar eerste letterwerk klaar vond voor expositie. Een primeur dus aan de muur van Galerie HAAGS van geschilderde letters op velours. Als het aanslaat heeft Wiek nog heel wat werk in haar atelier staan. Deze maand in HAAGS

6.2.05
Druk, gezellig en knus is het als ik café Momfer de Mol in de Oude Molstraat binnenkom. Opvallend voor de tijd van drie uur voor de zondagmiddag, maar het is dan ook de eerste Harry Zevenbergen draagt ook voor uit werk van Nel Benschop zijn lerareszondag van de maand en dan is het OpStaan, het open podium voor beginnende cabaretiers, dichters, muzikanten en kleinkunstenaars. Het blijkt nog lang niet zo druk als op 5 december jl. toen er geen drukte werd verwacht, maar toch liefst zeventig man tot Jan Scherpenhuizen raakt niet uitgedicht over het gevaar van nitraat ...buiten toe zich aandienden, vertelt Alex Franken de organisator. Samen met Pim Karhof (presentatie) drijft hij dit kunstzinnig initiatief en gezien de animo - presentaties in blokken ingedeeld - is de opkomst groeiende. Uiteraard kan ik niet tot halfzeven blijven maar voor ik wegga zie ik Karel Kanis (Haagse Karel) die in een volgend blok is ingedeeld, een performance van Harry Zevenbergen, die nog in Rhenen les kreeg van de ons zojuist ontvloden dichteres Nel Benschop en uit haar laatste boek ook nog iets voordroeg en Jan Scherpenhuizen die maar niet over het gevaar van nitraat raakte uitgedicht. 

5.2.05
Het Haagse Centrum voor kunst en cultuur, het Koorenhuis heeft voor haar muziekleerlingen een aansprekend project bedacht rond de filmmuziekverklede orkestleden tijdens de uitvoering van filmmuziek Harry Pottervan de derde Harry Potterfilm: De gevangene van Azkaban. Op twee repetitiezaterdagen en op een generale repetitie voorafgaand aan het eerste concert studeerden de kinderen - van circa acht tot dertien jaar oud - met dirigent Dries Munnik en verteller Edwin Martijn de muziek in. Zie meer in beeldverslag >>>

4.2.05
De doorsnee wandelaar zal het niet zijn opgevallen. Ook mij viel het niet op. Maar dat wil het crème dak op de Berlagekiosk kan volgens kenners echt nietnog niet zeggen dat hetgeen je ziet ook klopt. Het klopt niet dat het dak van de Berlagekiosk op het Buitenhof in de kleur crème is geverfd terwijl deze loodgrijs en dus ongeschilderd  behoort te zijn! Kenners winden zich hier vreselijk over op. Kennelijk dacht de uitbater (of misschien zelfs de gemeente) het een beetje op te frissen zonder zich te realiseren eigenlijk kan die prullenmand ook niet. De Berlage prullenbak staat aan de andere kant van de bankdat hij een belangrijk stuk architectonisch erfgoed stond te verzieken. De kiosk is in combinatie met de rood-witte banken en prullenbakken (hier niet zichtbaar) op het Buitenhof een belangrijke toeristische trekpleister voor kenners op het gebied van de architectuur. Wat gaat de gemeente hieraan doen?

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

bijblijven?

start Hagazine