|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
gadgets & ideas februari 2005
26.2.05 
Projectontwikkelaars en gemeentebestuurmaken overuren om plannen te ontwikkelen voor het gebied dat de Norfolklinehet hoofdkantoor van Norfolkline nog maar net in bedrijf genomenstraks achterlaat. Daar is niets mis mee. Sterker nog: laat drie ondernemingen hun plannen uitwerken en organiseer daarna bijvoorbeeld in het Gemeentemuseum een presentatie van al die plannen voor het publiek. Laat vervolgens het publiek een keuze maken. En luister als gemeentebestuur dan ook echt eens naar die keuze! En bepaal dan niet zoals bij het stadhuis... eigengereid anders!

26.2.05 
De thuisgevangenis maakt furore. Alleen de kop al van het artikel. Over het softe opstellen van onze regering gesproken. Heeft iemand een misdaad gepleegd, wordt er tegen hem gezegd: 'Nu mag je voor straf niet meer naar buiten'. Hij (of zij?) zit dan wel thuis vast, maar beschikt wel over alle zaken die een eerbaar burger ook tot zijn beschikking heeft. Dit kun je toch nauwelijks een strafmaatregel noemen? reageer

25.2.05
Kun jij op je fiets je ook zo ergeren aan situaties en deelnemers in het verkeer? Denk dan even aan het opengooien van autoportieren (en niet eens verontschuldigen), geen richting aangeven, kuilen in de weg en gevaarlijke verkeerssituaties. In de laatste Fietsbel, een uitgave van de Echte Nederlandse Fietsers Bond, afdeling Den Haag vraagt de redactie om ergernissen voor fietsers kenbaar te maken. Grijp nu je kans, dan kan de bond er werk van maken!

24.2.05
Gadgets lijken speeltjes van deze tijd. Niets is minder waar. Op de gadgets top 100-lijst van Mobile PC staan vooral producten van vroeger. Zoals de Polaroid Land Camera (1948), de Hohner mondharmonica (1857), de Sextant (1731), de Zippo aansteker (1932) en de Atari Pong C-100 (1976). En Hagaz!ne als gadgets brenger kan hier natuurlijk niet omheen. Dus verplaats je ook even naar de tijd dat Pong een gadget was ...

22.2.05 
Op 1 juni 2005 mag Nederland voor of tegen de Europese grondwet stemmen. Maar wat houdt die grondwet precies in? Wat houdt trouwens de Nederlandse grondwet precies in? Als we werkelijk een keuze willen maken en als het Kabinet wil dat we een keuze gaan maken dan mag de overheid wel snel met voorlichtingsmateriaal komen. 

8.2.05 
De school brengt de ouders via SMS op de hoogte dat hun kind niet op school is: het einde van het spijbeltijdperk!. Briljant idee dat eigenlijk de eenvoud zelf is. Kinderen die niet op school verschijnen terwijl ze er wel worden verwacht kunnen nu via sms door hun ouders aangespoord worden 'als de sodemieter' naar school te gaan. Ze 'hangen'  gewoon met het systeem dat het Haagse bedrijf Citizen Alert Services aanbiedt. Of zal er weer bezwaar zijn met betrekking tot de privacy? Want onze kleintjes mogen toch zelf wel uitmaken of ze besluiten naar school te gaan of weer eens aan een baaldagje toe zijn?

5.2.05
Je bent als oudere actief bij een milieugroep die op zondagen straatvuil verzamelt om de stad een Bas Berger ergert zich aan rotzooi op straat en doet er wat aan door zelf te gaan ruimenschoner aanzien te geven. 'Een schoner milieu begint bij jezelf', moet Bas Berger gedacht hebben toen hij er in zijn eentje op uit trok om zijn bijdrage aan een schoon Den Haag te leveren. Waarom zou je tot zondag wachten als je in de buurt van het Mondriaancollege aan de Beeklaan het een zootje vindt en je even toch niets te doen hebt?

4.2.05
De opleiding Industrieel Product OntwerpenIPO van de Haagse Hogeschool sloot vandaag haar aan de hand van films en het applaus daarvoor kon je winnenjaarlijkse projectweek af waarin zij onder de naam ‘IPO zonder grenzen’ producten voor de noodhulp van Artsen zonder Grenzen ontwierp. Groepen studenten uit verschillende leerjaren gingen samen met scholieren (havo/vwo en mbo). De eindpresentatie in de aula bestond uit vijf films die door het meten van applaus tot winnend concept werden uitgeroepen. De Flextronicsgroepde blijde winnaars met in hun handen het injectiespuitconceptzorgde met haar film dat de zaal flink uit haar dak ging en scoorde zo de meeste decibellen. Maar uiteindelijk ging het om het product dat de meeste punten moest behalen. En dat werd de injectiespuit van de General Electric Plastics groep (op de foto met presentatiebord) met 24 punten.het winnende concept: de veilige injectiespuit De injectiespuit heeft als bijzonderheid dat de naald na gebruik meteen in de naaldhouder wordt teruggetrokken hetgeen hergebruik voorkomt. Het is mooi om te zien hoe de Haagse Hogeschool actueel inhaakt op de wereldwijde problematiek waarmee Artsen zonder Grenzen te maken heeft.

4.2.05
Hagaz!nopperde het al en het AD besteedde er 29 januari jl. aandacht aan: Fluitend langs de files scheuren, de Scootertaxi blijkt in Parijs een groot succes! Cyril Masson zag een gat in de markt en startte in september 2003 Citybird, een taxibedrijf met maxiscooters (motoren in scooteruitvoering). Hij begon er met twee en nu, enkele detailopnamen van de scootertaxianderhalfjaar later, zijn het er zeven. Per maand krijgt hij er 100 a 150 nieuwe klanten bij. Masson sloot al contracten met British Airways en de Franse spoorwegmaatschappij SNCF: hun klanten krijgen korting als ze vanaf het vliegveld of het station de stad in moeten. Tweewielers als taxi's zijn niet nieuw. In drukke steden in Azië zijn ze overal en in allerlei varianten te vinden.In Griekenland en België zijn ook initiatieven genomen. Net als in Nederland, waar in Amsterdam de eerste motortaxi reed. Veel initiatieven sterven een stille dood: de motortaxi's zijn vaak duur en hebben weinig ruimte voor bagage. Het Parijse Citybird koos mede daarom voor maxiscooters: ze zijn goedkoper, hebben veel opbergruimte en zijn makkelijker wendbaar in het drukke verkeer.

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

bijblijven?

start Hagazine