|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
gadgets & ideas mei 2005
29.5.05
Toch even langs bij Red Hot om te zien wat ze nu weer bedacht hebben. Dat ontstijgt deze keer de kunst. Vandaar dit onderwerp onder de noemer Genügen stelt je perceptie van tijd- en tafelconventies op de proefGadgets and Ideas. Je moet het ondergaan om het te geloven. Een sobere doch trendy diner setting op een blauw podium dat voorbijgangers op de Paviljoensgracht goed kunnen zien. Beeldend kunstenaar Joost Nieuwenburg nodigt mij uit plaats te nemen en mij aan de maaltijd te zetten. Te beginnen met een kom Gazpacho (koude soep). Deze is gemaakt van verse erwten gekookt met mint. Andere disgenoten hebben nu opeens aandacht voor mij en kijken naar me met een verholen glimlach. Volgens de flyer worden mijn perceptie van tijd- en tafelconventiesnu op de proef gesteld . Is het space-soep? Kan ik mijn andere reportages vandaag nog maken? Men kijkt geamuseerd als ik mijn Gazpacho nuttig. En daarmee maak ik deel uit van de installatie/performance Genügen(d). Het doorbreekt de decadentie en het verwachtingspatroon van mensen. 'Netjes je bordje leeg eten', is er niet meer bij. Pas als ik genoeg soep op heb, verklapt hij hoe het zit. En weer is Red Hot erin geslaagd de bezoeker te verrassen. Een bezoekje waard op de zondagen 5, 12 en 19 juni 2005 van 13.00 tot 17.00 uur. 

29.5.05
De Haagse Rondgang van 29 mei 2005 biedt maar liefst twee varende premières: de Biervaart en de nu nog lege schip van de Ooievaart vlak voordat de passagiers aan boord gaanCinema te Water. De Biervaart die maandelijks zal varen, is een samenwerking van Stichting de Ooievaart met Bierspeciaalcafé De Paas Chris, Tigo met piratenvlag en Wilma zijn er klaar voor. Maar voordat ze vertrekt, vertelt Wilma nog dat Jazz in de Gracht dat zo moeizaam op gang kwam al 19 namen heeft van groepen die zullen optreden. Lees meer nieuws op de site jazzindegracht.nl .

28.5.05 
Tijdens mijn Cannes verblijf kocht ik een broek bij GaleriesLafayette, de V&D van la douce France. Het werd er een van het merk Esprit (ja, ja, doe maar duur) en hij kostte mij € 59 (valt mee hè?). Wie schetst mijn verbazing (ja, wie doet dat nu eens een keer?) als ik op het begeleidende prijskaartje nog meer prijzen vemeld zie staan met een landcode ervoor. Zo van NL € 65, BE € 78 en IR € 138! En dat laatste is geen typfout! Zo verschillen de prijzen dus per land in ons eengeworden Europa! Dus de euro is wel ingevoerd, de grenzen zijn wel opgeheven maar ieder euroland blijft gewoon zijn eigen prijzen rekenen. Tot slot krijg ik van de mevrouw achter de kassa 10% extra korting, omdat ik uit het buitenland kom!?! Het gaat dus lonen als Ier met easyJet in Frankrijk je broeken te kopen. Toch leuk die eenwording.

27.5.05
Als je leest dat ik paddenhelp oversteken , wil je natuurlijk ook weten hoeveel ik er overgezet heb. Vorig jaar zijn er in de hele regio (Den Haag, twee mannenpadden veilig in de handen van de paddencoördinatorWassenaar, Voorburg, Rijswijk) 13.300 padden overgezet in ongeveer 5 weken, dit jaar 24.000 in 2½ week! Ruim 200 gekken zoals ik tegen vorig jaar 140 hebben voor deze score gezorgd. Mijn bescheiden bijdrage in die vier keer dat ik met een spannend geel vest liep, was: - ik durf het bijna niet te zeggen - 11, waarvan een paar hele dikke vette paddendames!

21.5.05 
Er is een zekere relatie tussen milieuen verkeersdrempels. De overheid adviseert ons niet teveel met het gaspedaal te spelen omdat optrekken extra brandstof kost en extra uitlaatgassen tot gevolg heeft. Echter na elke verkeersdrempel moet je wel optrekken om enigszins snelheid te krijgen vanaf bijna stilstand. In elke Haagse straat - met dus aan beide kanten woningen - wordt minimaal drie keer extra gas gegeven. Ergo: verkeersdrempels zijn zeer slecht voor het milieu en bestaan dus ten koste van onze gezondheid.

17.5.05
Wat een column niet allemaal teweeg kan brengen. Hagazinezen herinneren zich de column Koffers wellicht nog wel. Krijg ik een persbericht van Jillis Bloem binnen: 'Hierbij mijn persbericht naar aanleiding van een column van Niek met titel koffers'. De kop: 'Nieuwe bagageservice voor vakantiegangers'. De inhoud luidt als volgt:Vakantiegangers hoeven vanaf vandaag nooit meer te zeulen met hun koffers. Ze kunnen namelijk een beroep doen op Koffersuitenthuis.nl, een gloednieuwe service voor Schipholgangers. De naam van het bedrijf dekt de lading volkomen. Koffersuitenthuis.nl haalt de koffers bij de vakantiegangers thuis op en levert ze af op de luchthaven Schiphol. Bij terugkeer in Nederland worden de koffers weer bij de klanten thuis afgeleverd.

5.5.05
Zestig jaar geleden precies werd Nederland door Amerikanen, Canadezen en Engelsen bevrijd. Mijn vader kwam niet veel later terug uit Duitsland. Hij was meegenomen door de Duitsers en te werk gesteld als havenarbeider in Hamburg. Toen hij broodmager terugkwam, maakte hij met vlaggen om je dankbaarheid voor de vrijheid kenbaar te makenmijn moeder de afspraak dat het eerste kindje dat geboren zou worden Nikie zou heten. Dat is inmiddels Internikie geworden. Het is een van de gedenkwaardige momenten dat ik onze vlag uithang. Vandaag de dag nemen we het allemaal zo nauw niet meer. We durven zelfs vaak niet eens meer onze gevoelens te tonen. Maar we zijn vooral te beroerd om 's ochtends vroeg een frisse neus te halen en dankbaarheid voor onze vrijheid kenbaar te maken met de Nederlandse driekleur.

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine