|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
kunst en uitgaan in juli 2005
27.7.05 
Wie dit plukje mensen ziet staan voor de ingang van het Klokhuis in de Celebesstraat in Den Haag kan nauwelijksvooral magere figuranten dienen zich aan voor Zwartboek de Film vermoeden dat dit 'staartje' het begin is van wat weleens de omvangrijkste oorlogsfilm van Paul Verhoeven kan worden: 'Zwartboek de Film'. Voor deze film kan Verhoeven maar liefst 3600 figuranten gebruiken. De eerste honderden figuranten (van 4 tot 94 jaar, mager en zonder piercings) dienden zich vanmiddag in wijkgebouw Het Klokhuis aan. De film gaat in junie 2006 in première. Als je niet in de gelegenheid was je aan te melden, kun je je ook per e-mail aanmelden met een pasfoto erbij en verdere gegevens. Zie hiervoor de site zwartboekdefilm.nl.

25.7.05
Horsepower van kunstenaar Zadok Ben-David op het Koningsplein is weer in zijn volle glorie hersteld. Na de horsepower op het Koningsplein is 's nachts niet te zienstorm die over hem heen kwam in 2004 is hij wellicht nog sterker uit de strijd gekomen. Het paard zelf wel; maar de verlichting laat alles te wensen over. Als de duisternis is ingevallen, stralen scherpe spotlights de sokkel fel aan. Maar wat er op de sokkel staat is 's nachts absoluut niet te zien. Klik op het beeld om het 's nachts te zien.

18.7.05
Een prachtig idee om grafittite voorkomen is het aanbrengen van een fraai kunstwerk in de een fraai kunstwerk zomaar op een transformatorhuisje bij een parkeerplaatshoop dat dit een andere artiest ontmoedigt. Zoals hier op het stroomhuisje achter het pand van de Dienst Sociale Zaken van de gemeente aan de Laan van Meerdervoort. In detail is hierop onder meer de Ridderzaal afgebeeld en twee ooievaars als vertegenwoordigers van het wapen van Den Haag. Dit zou toch veel meer moeten gebeuren op doodse plekken? Jammer dat de kunstenaar hier niet zijn tag (naam) op achterliet. Want opdrachtgevers genoeg voor dit soort werk.

16.7.05
Ook al in het Atrium van het IJspaleis is de expositie  'Herinnering is leven' te bewonderen. Herinneringen originele dessins van herinneringen van seniorenvan ouderen uit een aantal zorghuizen zijn door hen in beeld gebracht en vervolgens verwerkt op traditionele kleding. Zoals die uit Scheveningen gemaakt door bewoners uit Jonker Frans dat net als vele andere tehuizen om onverklaarbare redenen opeens Florence is gedoopt(!). In ronde vitrines is onder meer te zien een Turkse dracht, een Haagse Jofferjurk en een Chinese jas. Deze zijn allemaal door genoemde senioren van hun originele dessin voorzien .

14.7.05
Portieken blijken een echt Haags fenomeen te zijn.  Meer dan duizend portieken zijn door Loek Muntz gefotografeerd van de twaalfhonderd portieken zijn er driehonderd te zien op de expositieen een kleine driehonderd tot de expositie samengevoegd 'Portieken, een Haags fenomeen'. Hans Pars schreef er een publicatie over onder de titel 'Het Haagse Portiek'. Hij gaat in het boekje nader in op het ontstaan van het portiek en de toepassingen ervan in de verschillende wijken door de jaren heen. De expositie is te zien in het Atrium van het IJspaleis in de directe nabijheid van het Gemeentearchief waar het boekje ook te koop is. Je moet er wel even de tijd voor nemen om de honderden portieken in je op te nemen en dan te proberen te raden waar deze zich bevinden in de stad.

12.7.05
Eerst denk ik dat er een opstootje is als ik bij de Postzegelboom voor het Paleis Noordeinde beland. Nader Rembrandt van Rijn houdt zijn Nachtwacht vanaf een afstandje in de gatenonderzoek leert mij echter dat het 'zootje ongeregeld', kunst betreft. En wel de complete bemanning van de Nachtwacht in brons losgebroken uit het beroemde schilderij van Rembrandt. Eén persoon houdt zich van de groep afzijdig wellicht omdat hij er ook eigenlijk niet bijhoort. Maar van onder de Postzegelboom is het de meesterschilder Rembrandt van Rijn himself - ook in brons - die zijn eigen schepping gadeslaat. Het geheel zou deel uitmaken van Sculpture 2005.

7.7.05
Zullen ze het halen Club MARF om zondag 10 juli 2005 te starten? Als het aan de muziek ligt; geen probleem. belicht door flitsende veelkleurige lampen legt Lieve de laatste hand aan de muurdecoratieKoortsachtig freubelt Frederik zijn dimmerpaneel voor de verlichting in elkaar, terwijl Lieve de laatste hand legt aan de scheiding tussen muurdecoratie en vloer. Eerder witte deze studente fotografie aan de Kunstacademie nog met een vriendin in bijna volledig duister de laatste restjes muur. Robin heeft geverfd en verricht hand- en spandiensten. Vorige zondag werd niet gehaald. Deze zondag wel?

4.7.05
'School's Out' de juli-expositie van Galerie HAAGS kan beter 'De Meisjes van Marcello' heten; op die enkele jongen na dan. Veertien hoofdzakelijk 'Onze woningen' hangen aan de muur bij Galerie HAAGSvrouwelijke leerlingen laten in deze expositie zien wat ze het afgelopen jaar hebben gemaakt en geleerd waarbij het project 'Onze Huizen' bijna een complete muur beslaat. Deze keer geen 'opper stalmeester' die het woord voert maar Marcello zelf die de oorkondes glimmend van trots aan zijn pupillen overhandigt met voor iedereen een persoonlijk advies. Maar ook Marcello valt in de prijzen als Marcello vol bewondering voor het geschenk van zijn leerlingenéén van de leerlingen uitlegt hoe Marcello er steeds op hamerde: 'Kijken wat je ziet en niet wat je denkt dat je ziet' en over het altijd smikkelen en smullen tijdens de bijeenkomsten. Onder meer een karaf krijgt hij als herinnering aangeboden. 'Daar kan tenminste drank in', aldus de nuchtere Marcello. Lawrence James zorgt hierna voor de muzikale omlijsting.

3.7.05
De lounge- en funkklanken van New Group Habit galmen over het Spuiplein daar is goed naarmistroostig staat de eenzame accordeonnist te kijken naar het muziekgeweld te luisteren. Toch stroomt het niet echt vol rond vijf uur 's middags. Niet iedereen is blij met de klanken van deze jonge band. Zoals deze eenzame straatmuzikant. De simpele klanken van zijn versleten accordeon moeten het afleggen tegen het geweld uit de torenhoge zuilen. Nog even luistert hij naar de muziek om dan op zoek te gaan naar een nieuw stekkie voor zijn inkomsten. New Group Habit en twee rappers treden er op in het kader van de Indische Zomer. Nog even en Jazz in de Gracht gaat van start.

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine