|start|nu|wijk|art|gadgets|specials|column|vind|
Hagaz!ne
de wijk in september 2005
29.9.05
Schilderswijk - De ingebruikname van de Gebruikersruimte aan het Van der Vennepark gisteren is volledig uit de hand gelopen. Henk de raadsleden worden per busje afgevoerd; de buurt is woedendRuil doet hierover verslag vanuit de redactie van  de ADHD in het inmiddels weer populaire radioprogramma van Maarten Nieuwhuisch en Tjeerd Spoor Haagse Ochtendradio. De raadsleden die op bezoek waren zijn met eieren en stenen bekogeld en de ME kwam eraan te pas om de raadsleden te ontzetten. Zie foto en site Van der Vennepark. Op een zeker moment is Ruil klaar met zijn verhaal en laat hij nog even iets persoonlijks horen: 'Dat was niet zo fijn voor de gemeenteraadsleden'. Misschien dat de verslaggever even naar denhaag.org kan gaan om zich op de hoogte te stellen hoe deze ruimte tot stand is gekomen? 

27.9.05
Duinoord - Werken aan de weg, betekent ook vaak werken aan de stoep. Er rijden vrachtwagens over, er worden borden neergezet, stenen en deze tegel kwam spontaan omhoog op de stoep voor de Huishoudschoolander zwaar materiaal opgestapeld. Dat heeft af en toe gevolgen voor de veiligheid van de voetganger. Zoals hier deze tegel, die spontaan zijn kop opsteekt. En geen boom in de buurt waarvan de wortels schuldig zouden kunnen zijn.

23.9.05
Duindorp - Je kent ongetwijfeld al of niet uit de media de SBS6-serieProbleemwijken waarin 'onze'de overblijfselen van het laatste bastion van de Meeuwenhof worden bij elkaar geveegd Duindorp aflevering hoog scoorde. Daarin vertelde Kale Jan doodleuk dat hij zijn huurhuis aan de gemeente te koop aanbood. Of hem dat is gelukt vertelt de geschiedenis niet maar tijdens mijn jogging rondje hoorde ik het zware motorgeronk van een dragline. Een klein ommetje door de Meeuwenstraat leverde het volgende plaatje op. Het huis van Kale Jan is niet meer. Een dragline staat de restanten bij elkaar te vegen. 

22.9.05
Regentesse/Valkenboskwartier - Als je even een week geleden stonden ze er nog deze bomenniet oplet zijn er voordat je er erg in hebt een paar bomen verdwenen. Zoals hier op de kop van de Regentesselaan. Zover ik mij kan herinneren is tijdens de inluisteravond van RandstadRail geen woord gerept over het rooien van deze gezonde bomen. Op het plaatje is duidelijk de blakende een hoop zand is al wat rest van deze twee gerooide bomengezondheid van beide bomen te zien. Wat rest is een hoopje zand en tijdelijke straatbedekking. En weer kan een stukje geschiedenis worden toegevoegd aan The Making Of Randstadrail. Bij navraag blijkt dat de verdwenen lindes in de nieuwe situatie in viervoud zullen terugkomen. We blijven alert.

20.9.05
Centrum - Actievoerders krijgen tijdens de festiviteiten op Prinsjesdag geen kans hun de actievoerders krijgen geen kans hun actie te beginnenspandoeken uit te rollen. De Kloosterkerk op de hoek van het Lange Voorhout en de Parkstraat staat in de steigers en ligt keurig op de route waar de Gouden Koets langs komt. Pal boven de hoofden vlak boven de hoofden van de genodigden van de gemeent Den Haag werd actie gevoerdvan de verzamelde bobo's van de gemeente Den Haag is het een prima locatie om protesten met spandoeken te tonen, moeten de actievoerders hebben gedacht. Op een zeker moment klimt een vrouw met oranje rugzak de steiger op gevolgd de actievoerders worden afgevoerddoor nog twee mannen. Wat een enthousiasme om de koningin te zien, denk ik nog. Maar al gauw merk ik dat zij iets anders in de zin hebben. De rugzak gaat open en er komt een enorm spandoek uit waar ik de tekst niet van kan lezen. Dat is ook het moment dat vanuit het publiek een groep mannen in burgerkleding de steiger beklimt en de me is gauw terplaatseactievoerders aanpakt. Leden van de ME zijn meteen ter plaatse om de actievoerders in de boeien te slaan. Of de ingeslotenen ook werkelijk zijn meegenomen, is niet duidelijk; het strafbaar feit was immers nog niet gepleegd. Jammer voor de actievoerders dat hun feestje niet doorging. Wel goed dat er zo snel wordt opgetreden. Voor hetzelfde geld zaten er explosieven in de rugzak.

20.9.05
Duinoord - Je kunt als gemeente nog zo je best doen de boel netjes en schoon te houden; er is gekken en dwazen schrijven op bruggen en glazenaltijd wel weer een persoon die niet van netjes houdt. Nog geen week nadat de brugleuning van de fraaie Conradbrug opnieuw in de lak was gezet (vreemde planning trouwens zo vlak voor het opbreken!) kwam er een dwaas langs die er zo nodig 'Hoedje' met viltstift op moest zetten. Nu valt het in de enorme puinhoop op de brug in verband met de aanleg van de halte RandstadRail gelukkig niet zo op. Misschien als de werkzaamheden achter de rug zijn nogmaals even langs komen voor een likje verf?

14.9.05
Laakkwartier - Ik waan me in Café De Wereld als ik Consumptiehuis De Aanloop aan het Jonckbloetplein binnenloop. Dat is zo omgedoopt sinds een Amerikaan 'grass' bestelde (wiet) en een gezellige boel in consumptiehuis De Aanloopeigenaar Peter van Eijk van  de man naar het park verwees. Er is nog één kruk vrij en die wordt keurig in het midden van de kleine ruimte voor mij opgesteld. Om mij heen een aantal vaste Aanloopgasten en vóór mij Jan Peels, radioreporter van genoemd programma. Het gesprek gaat over 't verdwijnen van de Haagse Courant en hoe het verder moet met de lokale nieuwsvoorziening van de Hagenezen. Terloops komt Rijn (met lange ij!) binnen nog voor de uitzending De Ochtenden start op Radio 1. Rijn heeft Hagaz!ne in zijn favorieten staan en is enthousiast dat hij via eende andere zijde van het consumentenhuis De AanloopChinese zender naar wedstrijd Barcelona kan kijken met PPlive. En wat doen die Delftse dames hier? Vanaf vandaag heet Suus voortaan Suzie, 'dat is leuker dan Suus'. Zij komt hier langs als ze haar moeder wil zien want zij is hier 'zo'n beetje een meubelstuk'. Rijn is wel blij dat de HC is verdwenen en opgegaan in de ADHD. 'Die krant is zo dik en rommelig dat je er een hele tijd mee zoet bent om je nieuws erin te vinden. Ik wil lezen dat iemand in de buurt zijn been heeft gebroken. Dat vind ik leuk ...'. Iedereen barst in op de voorgrond Suus die naar De Aanloop moet komen om haar moeder te kunnen zienlachen uit omdat ze het anders uitleggen dan hij bedoelt. Peter springt hem bij: 'Ja en de festiviteiten die plaats gaan vinden of hebben plaatsgevonden. Daar lees je helemaal niets meer van.' En dan mag ik mijn zegje doen als voormalig grootaanbieder van ingezonden brieven. Dat de redactie van de HC me verzocht wat minder te schrijven 'om een ander ook de gelegenheid te geven zijn commentaar te geven'. En ook mijn pseudoniem (!) onderging dezelfde behandeling: doodzwijgen. En gelukkig kwam daar het internet rond 1994/1995 en legde ik letterlijk mijn pen neer en communiceerde alleen nog met digitale niets Haags op voorkant uitlegkrant ADHDmiddelen en media. En hoe ik op de afkorting ADHD kwam. Nieuws kun je volgens een bezoekster het beste in een koffiehuis opdoen. En eigenaar Peter die zes uur 's ochtends hier al paraat is vindt daarnaast ook de Club van 100 een prima nieuwsvoorziening. De leden van de Club van 100 staan met elkaar - en met de redactie - in verbinding via een beeldtelefoon. Zij zwengelen tal van kwesties aan. Luister het programma alsnog af op Uitzendinggemist.nl

8.9.05
Duinoord - Even ben ik bang dat de Huishoudschool dezelfde aankleding gaat krijgenecht zonde deze tag op het fraaie historische pand de huishoudschool als eertijds de Blauwe Aaanslag gezien de grafitti die het pand nu ontsiert. Gelukkig is het niet van de door STROOM geregelde huidige anti-kraak bewoners liet ik me door een van hen vertellen. Ook zij zijn niet blij met de aantasting van de gevel. Zij gaan actie nemen om de grafitti van de gevel te verwijderen

8.9.05
Regentesse/Valkenboskwartier - Amper een uur nadat ik mijn mijn zorg heb uitgesproken over de trillingen van tramlijn 3 tijdens het eerste RandstadRail  spreek(half)uur, wordt mijn wens al vervuld. Tramlijn 3 rijdt vlak duidelijk is te zien dat het achterdeel een flinker zwieper buiten de rails maaktena de hulpwisseluit de rails. De uren erna hebben we echt geen last van trillingen. 'Het moest ervan komen', zeggen alle bewoners op de Laan van Meerdervoort bij de Conradbrug. Zij doelen hiermee op de snelheid die sommige bestuurders aanhouden waar zij absoluut stapvoets moeten rijden. De tijdelijke wissels zijn niet aan de zijkant tegen de bestaande rails gelast maar erop (!) dat is goedkoper. Hierdoor moeten de voertuigen steeds een stukje omhoog. Hoe het plaatwerk van tramlijn 3 is behoorlijk beschadigdschoon de las ook is en hoe vaak ze ook komen schuren, de trillingen blijven soms angstig voelbaar in de meer dan honderd jaar oude huizen. De passagiers die achterin zaten, komen bleekjes de tram uit na dit onverwachte stukje achtbaan. Wat zal de tijd tot half maart 2006 (!) ons nog brengen? Buurman John zei het al: Ík zou er maar een aparte pagina van maken'! En dat is maar goed ook want nog geen twee uur later dat de tram weer rijdt ... meer >>>

2.9.05 
De haltes van RandstadRail kunnen geen bussen verwerken. Terwijl nu de bussen op dezelfde plaats stoppen als de trams, is dat met de komst van Randstadrail op de lijnen 3 en 6 niet meer mogelijk. Naast de enorme ruimte die gevaarlijke verkeerssituaties tijdens de werkzaamheden aan Randstadrail aan de Laan van Meerdervoortde haltes van RandstadRail nu al innemen (9 meter meer dan de huidige haltes), moeten daar nog eens extra bushaltes worden aangelegd. Voor omwonenden betekent dit het inleveren van nog meer parkeerplaatsen. Omdat de situatie Laan van Meerdervoort Conradbrug dit absoluut niet toelaat, wordt ervoor gekozen buslijn 13 vanaf het Valkenbosplein de route van buslijn 14 over de Groot Hertoginnelaan te laten volgen.

|start|nu|wijk|art|gadgets|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine