|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
kunst en uitgaan in oktober 2005
29.10.05
Uitverkoop? Kaartjes voor de Stones?
De iPod Video uit? Alweer een nieuwe Harry rijen wachtende voor een autobiografische handtekening van Haagse HarryPotter? Niets van dit alles. Een andere Harry is hier in het spel: de nieuwste Haagse Harry (nummer 4) is uit 'Krèg ut zuâh!!'. Van heinden en verre komen mensen naar de signeersessies om toch maar een minicartoon van schrijver cartoonist Marnix Rueb inals in een aquarium wordt Marnix deze hele zaterdagmiddag bekeken hun boek te krijgen. En dan heeft hij er al een paar signeersessies op zitten. De Haagse Stripshop vaart er deze zaterdagmiddag wel bij. Voor Marnix is het fijn dat hij straks zijn armen eindelijk even rust kan gunnen. 

27.10.05
In de kluis van het Nutshuis worden de eerste films gedraaid van het Shoot Me Filmfestival. Het is een evenement van de stichting Villa Nuts een creatief platform waar jonge kunstenaars uit boeiende beelden ondersteund door live muziekverschillende disciplines elkaar onmoeten en zich creatief uiten. Het is er stampend druk en dan weet je al bijna zeker dat de kaartjes voor deze avond al uitverkocht zijn als ik er aankom. Dat geeft mij bekende en minder bekende mensen zijn van het openingsfeest getuigemooi de gelegenheid me tussen het overwegend jonge publiek te mengen in het fraaie atrium van het voormalige bankgebouw. Daar draaien korte films op een groot scherm voorzien van live gitaarmuziek in combinatie met ook weer live beeldmanipulaties. Er staan koepeltentjes waar soms iemand inzit en iedereen spreekt over iets anders. Met Martijn heb ik het bijvoorbeeld over het Glaslokaal een giga digitaal glasnetwerk onder 250 scholen in Den Haag dat maar niet ontdekt en op kantoor zit ondertussen iemand gewoon achter zijn bureau te werkenwordt. Daarover elders meer. Hij stelt mij voor aan Ray dé fotograaf van surfers (op zee!) van Libertad Productions. En ik ontmoet - daar zijn we weer - Frans de Leef die zo zijn belofte nakomt mij deze week nog te zullen tegen te komen. En dat is nog maar het begin van dit jonge festival want naast vele locaties in de stad start morgennacht om kwart voor twee ook nog in de tramtunnel een film met als operateur wethouder Else van Dijk. En daar ben ik natuurlijk ook weer bij na mijn feestje bij Karel Kanits.

23.10.05
Tussen de maandelijkse openingen door bedacht zij nu weer 'een hedendaagse talkshow over kunst en cultuur' onder de (vlnr) Cees Debets met Frans de Leef en Robert-Jan Rueb in gesprekinspirerende titel 'Over kunst lullen'. Vandaag benaderen uitgever en journalist Robert-Jan Rueb en beeldend kunstenaar Frans de Leef, Cees Debets een van de organisatoren van Music in my head en het Crossing Border Festival met de vraag: Is Den Haag wel een festivalstad? Ik kom te laat om alles mee te maken en mis bijvoorbeeld de aangepaste voordracht in de pauze van Karel Kanits bij de presentatie van het Haagse Reklame Woâhdeboek. Vroeger kon Debets van de Haagsche Courant gebruik maken om met free publicity aandacht voor deze manifestaties te de toehoorders hebben er duidelijk plezier invragen en dat is nu met de ADHD nauwelijks meer mogelijk. Over opzet en realisatie van deze mega manifestaties in de kunst. En dat de transfers in de kunst zo snel gaan dat er bijna iemand voor moet worden aangenomen om het bij te houden. Marcello in smoking (!) is dan met loopmicrofoon in de weer. De volgende try-outs zijn op 23 oktober2005 (ADO en videokunst), 27 november en 18 december 2005. 

15.10.05
In tegenstelling tot de Posthoorn krijg ik de laatste tijd spontaan de Haagse Toon toegezonden van Guus van Baar. Leuke amusante en informerende teksten in Word (!) met hier en daar een kleurtje. Ik heb er nu zo'n vijf gelezen maar er moet me toch iets van het hart. Ze worden steeds langer (16 pagina's!) en ze gaan over steeds meer onderwerpen buiten Den Haag. Waarom kiest Guus van Baar voor deze manier van publiceren? Het is net alsof ik mijn correspondentie aan het doornemen ben. Ik vind dat hij daarmee een flinke stap terug doet in de ontwikkeling van de techniek. Bovendien belast hij hiermee onnodig het net. Helemaal als we doen wat hij wil: zeven andere adressen bedenken voor verspreiding. Kom op Guus. Durf nu gewoon die stap als journalist naar het internet te maken. Je kan het!

14.10.05
Ook Puur Gelul On Stage op Kanaal7.com is een feit. Zie hoe Boskoe (Serge Bosman) zich helemaal te buiten gaat aan gesprekken met de performers Adriaan Bontebal, Pierre Wind, Sjaak Bral, Karel Kanits, Boozy, Carrie, Jeffrey Huf in Het Paard.

11.10.05
De eerste Puur Gelul afgelopen vrijdag in Het Paard is een feit. Naar een idee van Boozy dat hij oppikte in Rotterdam  Nur Literatur droeg hij voor uit eigen werk net als Adriaan Bontebal, Karel Kanits, Pierre Wind, Carrie Jansen en Jeffrey Huf. Het leverde meteen al leuke back stage interviews op van Serge Bosman (Boskoe) voor Kanaal7.com. Met echt nieuws over 'De Vier van Den Haag' om alvast lekker in de stemming te komen. Luister en kijk mee en warm je op voor het feitelijke programma. Nog even en ook de rest van het Kanaal7-programma is hier in beeld en geluid te vinden.

1.10.05
Blauwe tegels op het Spuiplein, vreemde grafitti op het Sweelinckplein, liefdesverklaringen op het fietspad, hartenkreten in de Tramtunnel, in een eindeloos zandspoor op het fietspad van de Houtrustwegde duinen en bommeldingen op de stoep voor een restaurant, afdrukken in het zand; allemaal vormen van kunst die ik in de loop der tijd ben tegengekomen in Den Haag. De vorm van kunst die ik pas tegenkwam, is voor mij nieuw: een eindeloos zandspoor op het fietspad van de Houtrustweg. Of moest iemand gewoon wat overtollig zand kwijt en reed net zolang totdat hij het kwijt was.

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine