|start|nu|de wijk in|top 5|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
december 2005
30.12.05
'Wat zie je er uit jongen', zegt oma als ik door de sneeuwstorm haar oliebollen en appelflappenbesneeuwd lever ik de oliebollen bij oma afbezorg. Haar voorstel was ze maar zondag mee te nemen op 1 januari 2006. Maar Oudjaar zonder oliebollen is als Kerstmis zonder kerstboom. Zelf kan ze de deur niet uit met dit weer; dat is te gevaarlijk. Dus een uitgelezen moment om haar oliebollen en appelflappen te bezorgen tijdens een ritje sneeuwcrossen op de enige echte als het sneeuwt levert dat altijd weer fraaie plaatjes op, zoals hier van de voormalige huishoudschoolHagazine-atb. Helaas is mijn vorige leverancier - een snackbar in de Fahrenheitstraat en volgens mij de beste oliebollenbakker van Nederland - een café in Amsterdam (!) begonnen. En oliebollen bakken doet hij dus niet meer. Een goede tweede is Stadsbakkerij Van der Burg in de Passage en uit hartje stad daar komen dit jaar dus onze oliebollen en appelbeignets vandaan. 

21.12.05
De Vrienden van Den Haag hebben in het de roodwitte Hagenaartjes detoneren enorm met de omgevingverleden al bereikt dat HTM-masten in de vriendelijke kleur mosgroengeschilderd worden. Daardoor vallen deze minder op in het straatbeeld. Ook hebben zij destijds een roodwitte slagboom voor Hotel Des Indes in een stemmige kleur kunnen laten aanpassen. Maar van welke kant je het ook bekijkt; de Hagenaartjes moeten daar onmiddellijk wegwat nu weer op het mooiste plein van Europa - het Lange Voorhout - te zien is, tart elke vorm van esthetica. Een kleine twintig (!) roodwitte 'Hagenaartjes'ontsieren het stadsbeeld op het kruispunt voor Hotel Des Indes. Ik wist niet eens dat ze bestonden, maar het Lange Voorhout heeft ze!

19.12.05
Had ik al verteld dat ik afgelopen week twee exemplaren van de Posthoorn in de bus kreeg? Ja je leest het goed: een op woensdag en een op donderdag in mijn brievenbus. Ik, die altijd klaag over het niet ontvangen van de Posthoorn geloof mijn eigen ogen niet als ik het tweede exemplaar uit de bus haal. 'Is er nu alweer een week voorbij?', schiet het door me heen. Totdat ik zie dat ik de inhoud al ken. En ik realiseer me nu ook dat die dubbele bezorging te maken heeft met het feit dat dit jaar ten einde loopt! De bezorger - als we zo'n iemand die nooit bezorgt wel kunnen noemen - probeert natuurlijk zijn eindejaarsfooi niet mis te lopen. En misschien zijn het wel twee 'nietbezorgers' die hun fooi langs komen halen. Dat kan nog leuk worden bij de afrekening: 40 x niet bezorgd van de 52 maakt: € 2,- x (ruim genomen) 20% = € 0,40. En dat deel ik dan maar door twee, maakt 20 eurocent, voor als die andere bezorger ook nog langs komt.

18.12.05
Een melding van een onveilige situatie in het verkeer gaat niet alleen om de situatie op het moment van de opname. Het gebeurt dus elke minuut van de dag dat een fiets van het rijwielpad de weg op wordt gedreven tussen de aanstormende auto's bijvoorbeeld op de Valkenboslaan.

10.12.05
Den Haag is altijd een beetje later. Maar bij de protesttocht van de Haagse Brandweer is daar De bereden politie van Politie Haaglanden houdt een oogje in het zeilalle reden voor: men wachtte op de uitslag van een enquête: doen we het wel of doen we het niet. Maar dan trekt er ook een rouwstoet inclusief doodskist met vlag naar het gebouw van de VNG. Meer dan 100 Haagse brandweerlieden geven daarmee te kennen waar voor ze staan. Het geheel wordt aangeboden aan burgemeester Cohen die met een alternatief plan voor de Amsterdamse brandweer kwam. Daarna gaat het rustig wandelend terug, begeleid door bereden Politie enDe bereden politie van Politie Haaglanden houdt een oogje in het zeil een enkele overvalwagen. De belangrijkste reden voor de staking is wel dat leden van de Haagse Brandweer in de nieuwe regeling nog maar 20 jaar brandweerman mogen zijn en daarna voor een ander vak moeten kiezen: dus ook als ze al 45 zijn!

9.12.05
Eindelijk krijgt de kerstman zijn zin nu Sinterklaas is vertrokken. De kerstbomen staan de kerstman nodigt voorbijgangers uit toch vooral bij hem een boom te kopendan ook weer overal te koop. Zoals hier op de Nieboerbrug waar door de nieuwe situatie opeens een compleet plein is ontstaan. Heel wat aantrekkelijker dan het hoekje de voorgaande jaren. De kerstbomenman maakte er meteen gebruik van door er een opvallende kerstman bij te zetten. Over een paar weken zullen de bomen weer in rook opgaan. Over spelen met de natuur gesproken.

1.12.05
Vanavond kan een deel van Den Haag - de wijken met de postcodes 2561, 2562, 2563, 2564  en 2571 - het ultieme amusement beleven: alle tv- en radiozenders zijn hier niet te ontvangen nadat de stroom voor een fractie van een seconde uitviel. Nog maar een dag nadat minister Brinkhorst heeft gezegd dat er voortaan maar één beheerder van de elektriciteit moet zijn. De pc start weer op en het ultieme amusement op eigen kracht herleeft. We spreken opeens weer met elkaar en sommigen spelen zelfs een spelletje al dan niet boven de dekens. Kortom de tv valt uit en fun alom. Het is als met het stilvallen van een uurwerk: dat wijst - nu het niet functioneert - tweemaal in de 24 uur de juiste, ultieme tijd aan. Toch wel fijn dat ik mijn eigen voorzieningen als internet, telefonie, elektriciteit, televisie en radio gespreid inkoop. En ik kan natuurlijk altijd Kanaal7.com, Bieslog, Volkskrant Video, CurrentTV, Uitzending gemist, City TV, etc. blijven kijken.

|start|nu|de wijk in|top 5|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine