|start|nu|wijk|top 5|internet|agenda|kunst|idee|specials|column|vind|
HAGAZ!NE
discussie 
VS-ambassade
Aloysius College - Den Haag
19 mei 2005

grote rijen wachtenden voor het AC voor de discussie over de ambassade van de VS
'Wat blijft er van onze democratie over als Deetman zo lang zijn kiezen op elkaar houdt?' Deze uitspraak van een kordate bewoonster van het Benoordenhout is er één van de vele die gisteravond werden gedaan tijdens de door GroenLinks georganiseerde inspraakavond over de plaatsing van de Amerikaanse ambassade op Landgoed Clingendael. Hoe krijgt de gemeente het toch weer voor elkaar: eerst stilzwijgend akkoord gaan met het Automobielmuseum op Landgoed Reijgersberg en nu is het volgende Landgoed alweer aan de beurt. 
ook om acht uur is de drukte buiten nog niet over
Om acht uur staan we nog op het voorplein van het Haagse Aloysius College, terwijl de zaal al vanaf half acht open is. 'Het gaat er niet in', constateert een zenuwachtige man van de organisatie. De aula van het AC biedt ruimte voor 150 personen en er is een opkomst van ruim vierhonderdvijftig. Wat wil je ook aldus de gespreksleider Bert van Alphen van GroenLinks. 
Bert van Alphen vraagt nog enkele minuten geduld omdat er nog mensen buiten staan
Van Alphen rekende op 50 man; maar het werden er een kleine vijfhonderd! Om kwart over acht vraagt hij nog vijf minuten geduld omdat er nog steeds een groot aantal mensen buiten staat.  Een jaar geleden was het in de kleinere ruimte van het Benoordenhuis in de Bisschopstraat precies zo'n grote belangstelling. 

Als de brandweer dit zou zien ... 

Belangrijkste reden van de bijeenkomst is wel dat in de voorgeschiedenis de bewoners niet betrokken zijn bij de voorbereiding. 
deze man loopt kwaad weg als hij geen antwoord krijgt op wie dit organiseert
Meteen al commotie om wie de gastheer is omdat het 'meer een partijbijeenkomst van Groenlinks lijkt', aldus een protesterende man. Maar dan wel een met voornamelijk VVD'ers in de zaal. De anders zo brave Benoordenhouters blijken best bereid actie te voeren als het om hun Clingendael gaat. GroenLinks is dus gastheer en niet de wijkverenigingen die al wel vroeg de afspraak maakten met deze politieke partij. De man in de zaal blijft erop hameren dat hij wil weten wie de organisatie nu doet, terwijl dat toch duidelijk is uitgelegd. Hij loopt tenslotte boos weg. 

Als eerste inspreker treedt de uitbaatster van de Theeschenkerij Clingendael op. Haar handtekeningenactie leverde grote bijval op tegen de plaatsing van de Amerikaanse ambassade in Cingendael. Ook Amerikanen en Fransen stemden tegen. 'Het park is voor het volk en voor educatie. Op de boerderij aan kinderen laten zien dat de melk niet van Albert Heyn komt maar van de koe'. 
voorzitter Borking van styichting het paardenweidje
'Het landgoed is van Den Haag maar het staat op Wassenaars grondgebied',  aldus voorzitter Borking van de stichting het Paardenweitje. Argumenten die voorbij komen zijn te vinden op de site Beschermclingendael.nl Zo komen er in Clingendael meer dan 100.000 bezoekers per jaar die allen met beveiliging te maken zouden krijgen. Ook blijkt er een belangrijke gasdrukleiding onder het gebied te liggen die sabotage in de hand werkt. Gegniffel uit de zaal. De zestig leden van de hondenrenbaan daarvan vraagt Borking zich af of ze kunnen bijten. Bij het noemen van marinebasis Valkenburg als alternatieve locatie stijgt uit de zaal een gejuich op en applaus. Valkenburg wordt klaargemaakt voor plaatsing van een enorme Vinex wijk waar ook ook al veel bezwaar tegen is vanwege de aanwezige natuur. Voordeel van deze locatie is dat er al landingsbanen zijn en zich bunkers op het terrein bevinden. De druk op de gemeente Den Haag moet worden opgevoerd, aldus de spreker. En met deze opkomst kan zij daar niet omheen. 'Het is geen gelopen race als u dit soms denkt', aldus Borking. 
ook dit pamflet aan de achterzijde van de tribune biedt informatie
Dan treedt de voorzitter Buter van de Wijkvereniging Benoordenhout aan. 30 april 2004 kreeg hij het eerste signaal van de mogelijke verplaatsing. Contact met de gemeente leverde niets op. Zo werd hij niet teruggebeld en toen hij zelf dagen later terugbelde kreeg hij te horen dat een gesprek met de burgemeester schriftelijk moet worden aangevraagd. 
pamfletten aan de wanden verduidelijkten waar het hier om gaat (klik voor vergroting)
Nadat hij dit deed kreeg hij weken later antwoord: 'Dat hij wel kon komen praten maar dat de burgemeester niks kon zeggen'! Ook Bruins kon tijdens een VVD-partijvergadering niets zeggen. Toen kwam plotseling het bericht dat de deal was gesloten! Er waren mensen uit Amerika gekomen die hebben rondgekeken en zij vonden dat Clingendael de enige locatie was. 

De burgemeester gaat van het standpunt uit dat als de ambasade veilig is dan zijn de bewoners dat ook!?! Uit de mond van B&W van Wassenaar kon Buter optekenen dat ook zij helemaal niet blij zijn met de planning op Clingendael. Maar liefst 19 alternatieven werden door hen aan het Haagse gemeentebestuur voorgelegd maar door de Amerikanen afgewezen. Zo sprak Buter. 
mevrouw van der horst zag hier haar kinderen opgroeien
Inspreekster mevrouw Van der Horst zag haar kinderen hier opgroeien en vertelde dat het historisch besef bij Amerikanen absoluut niet aanwezig is. Voorzitter Wolf van de Muslaan noemde de bezwaren voor de locatie op het Rugbyveld. Het is geen alternatief omdat er een grote woonflat op staat. Het argument dat de rugbyclub voldoet aan alle criteria zoals genoemd, is pertinent onjuist. 
een stampvolle aula van het Aloysius College
Clingendael behoort tot de meest exclusieve buitenplaatsen van Nederland. De heren zoeken het maar uit! Het voorgebied van Clingendael wordt op dit moment opnieuw ingericht terwijl aan de andere kant ernaast dit compleet te niet zou worden gedaan door de bouw. Een schandalige vernietiging van gemeenschapsgeld zo spreekt weer een ander. 
deze dame noemde de keuze wellicht tactiek
Volgens deze dame is de deal tussen de Amerikaanse ambassadeur en de burgemeester wellicht tactiek en is de keuze zo waanzinnig dat het gevolg is dat de ambassade wel op het Voorhout moet blijven. En dan een deal maken met een ambassadeur die volgend jaar vertrekt. En wie weet hoe lang Deetman nog aanblijft. 
alternatieven aanbieden biedt slagkracht volgens Lion Goudsmit
Lion Goudsmit is van mening dat het bieden van alternatieven de slagkracht versterkt. Ook moet de Provincie nog oordelen volgens een ander omdat het een streekplan is. Hierover kon worden gezegd dat een gelopen WOB-procedure bij Buitenlandse Zaken uitwees dat de gemeente uiteindelijk de beslissing neemt. 
ook de pps stemt volwaardig tegen
TNO locatie ontsluiten via de duinen is niet toelaatbaar. Men is teleurgesteld door de burgemeester dat deze zo snel is gezwicht. Inspreker Bussemaker van het Wesseliusplein vraagt: wat Groen Links heeft gedaan toen zij een alternatief achter het Nebohuis zag? Daar is nauwelijks de buurt bij betrokken. 
'Geen woorden maar daden wat kunnen wij als gewone burger doen?', wil een ander weten. 
ook de politiek mag haar zegje doen
En dan krijgt de politiek de gelegenheid te reageren. Van GroenLinks is het standpunt duidelijk. Wijsmuller van de Haagse Stadspartij: 'Alle groene locaties die worden aangeboden zijn geen goede locaties'. Volgens CDA zijn de militaire kazernes aan de Van Alkemadelaan een goed alternatief. 
Schuller van de PvdA heeft goed geluisterd en neem het mee
Schuller van de PvdA heeft als standpunt dat hij goed heeft geluisterd en het zal meenemen naar de fractie. 

Dan geeft debatleider Van Alphen het teken dat het pauze is, maar niet langer dan tien minuten. Ik kan alsnog een kopje koffie bemachtigen. 

Het tweede deel houd ik mooi voor gezien. Maar het is toch weer ongelooflijk hoe het gemeentebestuur met de Haagse burger omgaat. En waar was TV-West

|start|nu|wijk|top 5|internet|agenda|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine