|start|nu|wijk|kunst|gadgets|specials|column|vind|
HAGAZ!NE
art & party januari 2006
27.1.06 
Deze dagen is Wolfgang Amadeus Mozart overal. Zijn 250ste geboortedag (27-1-1756) wordt wereldwijd gevierd. Duizenden Mozart concerten, artikelen in kranten en tijdschriften en ... hebbedingetjes. De Kunstbijlage van de Volkskrant van 26 januari kopte: Mozart wordt kitsch. Met daarbij een afbeelding van een porseleinen witte poedel
Klassieke Orkest van de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium Den Haag
met het hoofd van W.A. Mozart. Vrijdagavond 27 januari 2006 in Het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Het hoofd van de afdeling Oude Muziek en Historisch uitvoeringpraktijkJan Kleinbussink benadrukt nog eens de genialiteit van de componist Mozart. Hype of niet wede eerste violen en altviolenhebben hier van doen met een fenomeen met een hoofdletter F. Jan Kleinbussink vertelde: "En we starten natuurlijk niet voor niets met dit Mozart-concert door het Klassieke Orkest van de afdeling Oude Muziek om acht uur. Want één seconde over acht werd Mozart geboren." Na de woorden van Kleinbussink was iedereen klaar voor waar het om gaat: De muziek. 

Onder leiding van dirigent Ryo Terakado startte het Conservatorium Orkest met Mozart's Symfonie nr. 5. Natuurlijk, was dit niet zo maar een keuze. Wolgang had zijn vijfde symfonie in Den Haag geschreven op negen jarige leeftijd! Een mooie opmaat van deze Mozart-avond. Daarna volgde het Pianoconcert nr. 9 "Jeunehomme", waarin eerst Megumi Tanno soleerde op de fortepiano. Na het Pianiste Constanze Leeeerste deel nam Constanze Lee achter de piano plaats om het tweede en derde deel te vertolken. En Constanze deed dat werkelijk op magistrale wijze

Na de pauze stonden de spotlights op de sopraan Marta Mocnik gericht, die op indringende wijze "Misera, dove son!, een recitatief en aria voor sopraan en orkest, zong.Sopraan Marta Mocnik
Als afsluiting voor dit "all-Mozart" concert had de dirigent gekozen voor de bekende 35ste Symfonie van Wolfgang. Bijgenaam de "Haffner" symfonie. Haffner, omdat Mozart deze symfonie op verzoek van zijn vader Leopold Mozart had geschreven voor de in de adelstand verheffing van de zoon van de burgemeester van Salzburg, Sigmund Haffner

Met veel gevoel en kunnen musiceerden de studenten en lieten een Mozart-uitvoering klinken, die klonk als een klok. Een terecht zeer warm applaus voor musici Miranda Hutton, Pieter Koster en orkestgenoten, solisten en dirigent Terakado. (bijdrage van onze kunstredacteur)

20.1.06
Fraaier kan de tentoonstelling De Verleiding niet beginnen afgelopen vrijdag toen twee oriëntaalse danseressen de bezoekers van het Museum voor Communicatie geboeid konden houden tot de officiële opening. Het van technische nouveautées en geschiedenis bekende museum in de Zeestraat heeft 400 m2 een jaar lang ingeruimd rond het thema  Verleiding. Als je de HAGAZ!NE special ziet kun je de verleiding niet weerstaan om er heen te gaan >>>.

10.1.06
Blij verrast werd ik afgelopen donderdagnacht toen ik langs de vesting van de Amerikaanselangzaam dwarrelen digitale sneeuwvlokken neer over de paars/roze en dan weer groen/geel aangelichte puiAmbassade liep richting halte tramlijn 17 en de kant opkeek van de Koninklijke Schouwburg. Een fraai lichtspel siert de imposante gevel van dit toch al fraaie gebouw. Langzaam dalen digitale sneeuwvlokken langs de paars/roze en dan weer groen/geelaangelichte gevel neer. Het trok zelfs zoveel aandacht weg van de lelijke containers, hekken en rood-witte blokken dat deze niet eens meer opvielen. Jammer dat dit beeld overdag niet vastgehouden kan worden en de politiecontainers en anti-bomhekken duidelijk de overhand hebben. 

6.1.06 
De ADHD besteedt vandaag (6.1.06) aandacht aan de te maken film Manolete onder de kop 'De schoonheid van het stierenvechten'. En daar ben ik best blij mee. Nu kunnen we nog voor de opnamen beginnen actie voeren tegen dit dieronvriendelijke project onder regie van de Nederlandse Menno MeyjesHoofdrolspeler Adrien Brody hoopt dat veel mensen zullen inzien dat stierenvechten over kunst gaat en de film niet vanwege stierenvechten gaan afkeuren!?! Wat denkt die ster nu, dat de tegenstanders van stierenvechten naar die film zullen gaan in de hoop dat zij hun afkeer zullen laten varen en het publiekelijk doden van gezonde dieren voortaan als kunst zullen gaan zien? Zie de site van het Comité Anti Stierenvechten en doe mee met haar actie.

5.1.06 
De tv-wereld maakt het er ook wel zelf naar dat steeds minder mensen tv kijken en kiezen voor internet. Zelf kijk ik niet veel tv, maar als ik kijk wil ik iets zien wat niet te voorspellen is. Dat is de serie Lost bijvoorbeeld op Net5. Voor de tweede keer al sinds de serie loopt, stopt deze opeens. De eerste keer zelfs zonder bericht. Maar Net5 is echt de weg kwijt (lost) als ze opeens een nieuwe serie (Medium) start terwijl de voorgaande serie nog volop behoort te lopen. Reden volgens Net5 is de toevoer van 'banden' vanuit Amerika!?! Dat je daar als omroep mee durft te komen terwijl de complete serie op dvd in hun eigen reclameblokken wordt aangeboden. Denken ze nu echt dat ik die serie ga kopen om het einde af te zien? Ik kijk gewoon niet meer naar series op Net5 want die minacht haar kijkerspubliek!

|start|nu|wijk|agenda|kunst|gadgets|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, roddels en gadgets 
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

keep in touch

start Hagazine