Hagazine 36

Wat zo'n 5 jaar geleden startte als particulier initiatief werd op 18 mei jl. smakeloos overgenomen door de Gemeente Ondertekening  Residentie.net-contractDen Haag: Residentie.Net. In feite de verwezenlijking van een puur enthousiast initiatief van De Digitale Hofstad die al lang een gekwalificeerde site heeft. De portal waarop ook dit Hagazine prijkt maakt volgens de gegevens wel deel uit van het initiatief. Lees wat de Internet burgemeester van Den Haag hierop te zeggen heeft.

Het KBB het moederconcern van de Haagse Bijenkorf en de Hema eist van de gemeente 7,5 miljoen gulden schadevergoeding voor inkomstenderving door de aanleg van de tramtunnel. C&A volgt met een claim van 1,66 miljoen en Miss Etam met 696.000 gulden. Alweer een tegenvaller voor wat een staaltje grootstedelijkheid had moeten worden. Er zijn trouwens nog meer bedrijven die tijdens de bouw onbereikbaar waren en nog zijn, vooral kleine middenstanders. 

Niet schrikken als je 's avonds laat over het Anna Paulownaplein loopt en je een duistere figuurDe moeder van Koningin Emma in brons op het Anna Paulownapleinonder de boom op het bankje ziet zitten. Het is een kunstwerk van de Russische kunstenaar Alexander Taratynov die de figuur van koningin Anna Paulowna, de moeder van koningin Emma, in brons heeft vereeuwigd. Het beeld is met behulp van veel sponsors en na lang lobbyen bij de gemeente op het bankje terecht gekomen.

Haagse feestartikelenzaken en kostuumverhuurbedrijven zullen binnenkort hun omzet flink zien stijgen. De gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor het plaatsen van camera's in de prostitutiestraten en de Scheveningse boulevard. De echte hoerenloper zal straks met baard en pruik zijn favorieten bezoeken.

Wethouder Stolte is niet alleen van Nieuwe Media maar ook van Milieu. Stolte gaat alles op alles zetten om de achterstand in de bomenaanplant die Den Haag heeft opgelopen in de 'artikel 12'-periode in te halen. Hij wil 3.000 bomen gaan planten in de komende 3 jaar. Een boom kost 1.800 gulden en Stolte beschikt zelf over 1,4 miljoen budget voor zijn plan.

Het belangrijke en kostbare muziekarchief van het Haags Gemeentemuseum dreigt door wethouder 'daar zijn we weer' Wiske Engering in een onwaardige ruimte te worden weggestopt. Het verzamelde werk van Kees van Baaren in de jaren zestig directeur van het Koninklijk Conservatorium behoort hier ook toe. De erfgenamen denken nu de eertijds gedane schenking ongedaan te maken. Een initiatief van de Stichting Musica Neerlandica dat ruime tijd geleden werd ingediend, is nog steeds niet in het gemeentelijk beleid meegenomen.

Volgens een Haagsche Courant briefschrijfster, die liever onbekend wil blijven, mogen duinwachters in geen geval hun dienstwapen terugkrijgen omdat zij eerder zelf een bedreiging vormen. Bedreigingen, mishandeling van paarden en machtsvertoon blijken dit pittoresk uitgedoste volkje vaker te bezigen. Beter zou het zijn de heren een cursus psychologie te geven. Briefschrijfster ziet liever dat zij ook de gummiestok en de handboeien inleveren.


 

Francisco van Jole die ons wekelijks al verrast met Internet nieuwtjes in het TROS-programma Radio Online gaat nu ook op Internet. Samen met Roel Pieper, Maurice de Hond en Felipe Rodriquez (grondlegger van Acces4all) belooft hij een nieuwe vorm van web entertainment Bitmagic waar wel een aparte player (afspeelprogramma) voor moet worden geïnstalleerd. 

Over bit magic gesproken: PTT Post heeft iets bedacht om z'n duizenden postbodes met die rode kinderwagens in het komende decennium aan het wandelen te houden: de digitale brief. Op haar website kun je tot 9 uur 's avonds achter je PC een brief componeren die als brief met postzegel de volgende dag wordt bezorgd. Ook Keekaboo levert deze nieuwe service in Amerika, Australië en Japan. 

Ebay, de zeer populaire veiling site in Amerika heeft nu ook een Nederlands zusje gekregen: Ubiedt! Hierop kun je voortaan alles aanbieden waar je de hoogste opbrengst over wilt krijgen door er voor een bepaalde tijd door anderen op te laten bieden.

Minister 'nobody' Hermans blijft eigenwijs. Ondanks breed verzet in de Tweede Kamer en een anders luidende aanbeveling om de Nederlandse achterstand op het gebied van educatieve software in te lopen, houdt Hermans vast aan de invoering van Kennisnet. Tot 2003 wil de minister maar liefst 485 miljoen gulden hieraan besteden.

De organisatie Press Now biedt journalisten uit Albanië, Kosovo en Servië ruimte op het Internet aan om hun nieuws en persoonlijke ervaringen op te plaatsen. Op Open Channels zijn deze te beluisteren.

Shoppers onder de Hagazine surfers kunnen gewoon achter hun PC blijven zitten om inkopen te doen of modeshows te volgen. Zoals de modeshow van ESPRIT en een overzicht van Nederlandse winkels op Internet.

Voortaan kun je ook aan de hand van een telefoonnummer te weten komen wie de eigenaar is en waar deze woont. Voor de zoveelste maal is het telefoonboek van KPN gekraakt. Een goed initiatief omdat de buitenlandse telecomaanbieders dit al langer in hun land aanbieden.

Ook zo'n hekel aan opzitten en pootjes geven? Sinds 21 mei jl. zijn huwelijksvoltrekkingen in Eindhoven ook op het Internet te volgen. Na afloop krijgen de jonggehuwden een CD-rom waarop de plechtigheid is vastgelegd. Kun je gewoon de auto laten staan en in je huiskloffie meegenieten.

David Bowie heeft zijn Internet muziek experience met succes afgesloten. De oproep bij te dragen aan de songtekst voor 'What's realy happening' leverde maar liefst 80.000 reacties op. Op 24 mei is de song live via zijn eigen server BowieNet gepresenteerd. Het vervolg op dit cyberspace experiment boeit de artiest in hoge mate. 

Eerst de burger helemaal gek maken met een probleem dat waarschijnlijk volledig aan hem voorbij had kunnen gaan (het millenniumprobleem) en dan een grote publiekscampagne ontwikkelen die duidelijk maakt dat er eigenlijk niets aan de hand is. Zie hier in het kort de functie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en tegenwoordig ook Koninkrijksaangelegenheden

Sinds de spectaculaire vlucht van O.J. Simpson die over de hele wereld op TV was te volgen, heeft het onderwerp ook op Internet een plek gekregen. LAPD detective Ken Kuwahara startte PursuitWatch Network een dienst die je via je pager voor 2$ per maand van achtervolgingen op TV op de hoogte houdt. Hij heeft inmiddels 400 abonnees.

Het was al langer bekend dat de Mormonen een van de grootste databases hebben op het gebied van familienamen. De moederorganisatie in Salt Lake City heeft inmiddels 400 miljoen familienamen op het Internet gezet. Voor het einde van het jaar komen daar nog eens 200 miljoen namen bij. In de database staan meer dan 2 miljard mensengeregistreerd. De site wordt erg druk bezocht, met lange wachttijden.

De belangrijkste site van de Republiek China is door de overheid grotendeels geblokkeerd met de naderende datum 4 juni waarop de gebeurtenis op het Plein van de Hemelse Vrede wordt herdacht.

Er is nu ook een op Java gebaseerd telewerkprodukt 'i-Planet' genaamd waarmee medewerkers vanaf elke door Java ondersteunde browser (bladerprogramma) toegang kan krijgen tot een bedrijfsnetwerk. Niet alleen HTML-pagina's en E-mail maar ook software en bestanden zijn op deze manier bereikbaar. I-planet gaat ook PDA's (zie hieronder) en Internet telefoons ondersteunen.

'Krijg de pip' is een wat ouderwetse verwensing die plotseling nieuw leven krijgt ingeblazen. Na de RSI-pols kun je nu ook de PIP krijgen. PIP staat voor PDA-Induced Paralyses hetgeen zoveel inhoudt dat gebruikers van de speciale herkenningsschrift op een 'handheld'  (kleine draagbare computer) plotseling klachten krijgen dat ze niet meer gewoon kunnen schrijven. Het is een soort verlamming door het gebruik van PDA's (handhelds dus) volgens het onderzoek van de Universiteit van Baltimore.

Spieken met een GSM kan ook al niet meer. Nog voordat het bij de Nederlandse jeugd populair kan worden en moeders geen teksten uit overhemdboorden hoeven te halen, heeft een inventieve Finse leraar samen met een leerling een systeem ontwikkeld dat GSM-signalen binnen een straal van 20 meter detecteert. Zodra het systeem zo'n signaal opvangt treedt er een groot blauw zwaailicht in werking. Of de leerling nog op die school zit, vertelt het verhaal niet ...

Beachprint, een idee dat hier te vinden is, is in Amerika gelijk grootschalig gepresenteerd onder Gepikt van Beachprint?de naam Beach'n Billboard... Een prototype ontwikkeld, Coca Cola Cie worldwide benaderd, gekeken of er patent op te krijgen was (dus niet), onder winterse omstandigheden op een verlaten strand een video gemaakt, gepresenteerd aan Coca Cola Nederland, aan MediaMax etc. etc.  Wat is ertegen te doen? Wie het weet mag het zeggen

- Hagapoll - je mening over Hagazine nummer 36
Welk item interesseert je het meest?


Zie resultaatHagazine biedt kritisch Haags en Internet nieuws. 
Je kunt je hier gratis abonneren.

zoeken in vorige uitgaven

home