Hagazine 37

De karakteristieke zwart-witte klokvoor Den Haag Centraal is door het tunnelproject tijdelijk van z'n plaats gehaald. Hij Wel een klok maar niet de juiste tijd ...staat nu een beetje zielig tussen de zandhopen aan de overkant, maar nog steeds goed zichtbaar. Maar waarom staat de klok, ondanks vragen van de wijkvereniging al zo lang stil?

De ontwikkelingen rond Residentie.Net en de verhoudingen met de gevestigde Haagse orde op Internet zijn te volgen op de site van De Digitale Hofstad (DDH). DDH is in overleg met de gemeente met het doel de digitale burger niet als melkkoe te gebruiken en ook Internet toegang te verschaffen. Partner van de gemeente KPN die een kloon van Het Net voor ogen heeft, bracht pas Het Net ook op Internet.

Dat het met de tunnelprojecten in Den Haag ook goed kan gaan, bewijst de onlangs gehouden Open Tunnel Nu al wandelen in de tunnelbuizen van de Koningstunneldag in de Koningstunnel op het T-stuk van de Zuidelijke tunnelbuis waar de afbuiging naar de Bezuidenhoudseweg is en waarboven de tram nu rijdt. Projectleider Tunnels van de gemeente Den Haag Rob van Gelder en wethouder Henk-Jan Meijer namen de genodigden mee in een wandeling door de tunnel. De tunnel maakt het stationsgebied voor een groot deel autovrij.

Naast de steeds vaker in Den Haag geziene 'Callcenters' waar je tegen laag tarief naar het buitenland kunt bellen, komt nu ook een ander fenomeen steeds vaker voor. Je wordt dan gebeld door een zogenaamde vertegenwoordiger van een telefoonmaatschappijj, bijvoorbeeld KPN, Telfort, Libertel, noem maar op met de vraag of je even 90# wilt intoetsen voor een test. Als je dat doet kan degene die je zojuist belde gratis op jouw kosten de hele wereld afbellen. En je komt er pas twee maanden later achter als je de rekening ontvangt. Je bent gewaarschuwd!

De blauwe Aanslag lijkt het bestand tegen de gemeente te hebben opgegeven en praat nu over nieuwbouw op dezelfde plek maar dan iets meer naar achteren t.o.v. de huidige De Blauwe Aanslag in betere tijden ...rooilijn. Dit ter ontlasting van de verkeersdruk ter plaatse. De gedachte komt meteen boven:'Blauwe Aanslag in nieuwbouw?' en 'waarom is die verbreding nodig als aanvoer en afwikkeling van het verkeer so wieso allerbelabberdst blijven?' Een perfecte oplossing zou zijn de huidige overspanning van de brug over de Zoutkeetsingel die nu haaks is, schuin richting verkeerslichten Prinsegracht te trekken, waardoor meteen de onmogelijke bocht naar de Vaillantlaan vervalt. Het pand de Blauwe Aanslag kan dan gewoon blijven staan.

Als je ergens een hekel aan hebt of als je ergens juist bijzonder tevreden over bent in je stad kun je daar nu gratis foto's van maken en aan 'Den Haag' laten weten. Loop dan even langs het stadhuis om het fototoestelletje inclusief rolletje op te halen (Hfl.15,- statiegeld) en lever het voor 30 juli a.s. weer in. In het najaar verschijnen de foto's in een grote tentoonstelling in het Atrium van het stadhuis. Iets moois dat je ziet in een andere stad op vakantie bijvoorbeeld dat je graag hier wilt hebben, kan natuurlijk ook. 

'Morgen gratis koffie' is een tentoonstelling over Haagse koffiehuizen in het Volksbuurtmuseum. Er zijn zo'n vijftig koffiehuizen in Den Haag. Dat was voor Jan en Frans de Leef aanleiding om er een tentoonstelling en een boek aan te wijden met bijdragen van Sjaak Bral, Kees van Kooten, John en Adri Duivestein en Harry Jekkers. Andere Haagse kunstenaars waaronder grafisch vormgever Ruud Bekker ontwierpen afbeeldingen waarvan een aantal in een kalender zijn samengevat voor het jaar 2000. Tot 30 augustus in het Volksbuurtmuseum in de Hobbemastraat in Den Haag.

9, 10 en 11 juli is het North Sea Jazz Festival in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag. Het volledige programma en bestellen van kaarten zijn ook hier te verkrijgen. 

Het Haagse verleden bloeit nu ook op het Internet op. Hier is een voorproefje te zien van een historisch fotoboek: ‘Duinoord en Zorgvliet tussen 1895 en 1955’ dat op 3 juni is verschenen. En omdat Internet hoofdzakelijk Engelstalig is kun je ook naar een Engelse versie surfen. 

Alles uit, behalve Radio West ...

Ook de Tunnelguppen van de gelijknamige cartoon in de Haagse Courant denken erover een eigen website te nemen op het nieuwe Residentie.net met als mailadres tunnelguppen@residentie.net

De Heart Beach Shop in Scheveningen heeft een systeem laten ontwikkelen dat automatisch via het Internet meldt wanneer het goed weer is om te surfen. Bij windkracht 6 vanuit het Zuid-Westen krijgen echte windsurfers via hun E-mail een seintje. De service is te vinden op de site van Heart Beach Shop. 

Wat beweegt KPN om mobiele telefoons voor kinderen tussen 9 en 12 jaar te verkopen de Talki Kids Phone? Gaat het de telecom gigant niet al genoeg voor de wind dat ook de kinderzieltjes aan hun winstbejag moeten geloven?

Voortaan is naast De Telegraaf ook het gratis tabloid Sp!ts op het Internet te lezen. Het is een antwoord op de gratis verspreide Metro die onlangs op dezelfde dag het licht zag als Sp!ts.

Dat elektromagnetische velden voor mens en dier niet gezond zijn, mag duidelijk zijn door de bijzondere ziektegevallen en 'no-fly-zones' van vogels in de omgeving van zendmasten. Zwitserland kiest voor een beleid dat het plaatsen van GSM-zendmasten op woningen, scholen en ziekenhuizen verbiedt ook in de naaste omgeving. Iets voor Nederland?

Push technology waarbij informatie op afspraak automatisch naar je PC wordt gechanneld (via een speciaal protocol verzonden) blijkt steeds minder populair. Pointcast die hierin voorop loopt moet ruim 30% van z'n personeel ontslaan

Het Koningin Wilhelminafonds nodigt in verband met het 50 jarig bestaan van het KWF-fonds jongeren tot 20 jaar uit een voorstel te ontwerpen voor de jongerenpagina's van de KWF-site. De 'webstrijd' Kankerbestrijding sluit op 31 augustus a.s. Het prijzenpakket is beschikbaar gesteld door Trust Computer Products en de nog nieuw te openen gezondheidsattractie Asklepion in Rotterdam.

Creator van het SimCityspel waarbij je eigen steden en leefgemeenschappen op het Internet kunt creëren heeft nu ook het missende element gecreëerd: de SimCity bewoners the Sims. De Sims kun je een persoonlijkheid geven, 'n bepaalde vakkenis meegeven en behoeftes en relaties laten hebben. Het grootste probleem is de intelligentie: 'Hoe minder je ze meegeeft hoe leuker het spel wordt', volgens geestelijk vader Will Wright.

Met het al langer bestaande I-pay kun je met een gerust hart vanaf half juni betalen op het Internet. Er zijn in Nederland zo'n 14 miljoen pinpassen in omloop. Mastercard en Visa hebben met IBM en Compaq de zo genoemde SET-protocol (Secure Electronic Transaction) ontwikkeld. De consument moet wel speciale software en een aparte kaartlezer voor zo'n 50 à 60 gulden aanschaffen. Elke PC is voor deze wijze van betalen geschikt te maken.

In navolging van de televisiekerken ontstaan er nu ook cyberkerken met 'E-prayers'. Meer dan tienduizend kerken zijn inmiddels actief op het net en gaan meer gebruik maken van de mogelijkheden van het Internet. Het Amerikaanse televisiestation ABC schat het aantal religieuze sites op een half miljoen. Volgens een recent onderzoek van de Universiteit van Keulen zijn er onder het thema religie ruim 1,3 miljoen sites te vinden.

America Online (AOL) gaat in Amerika nu ook Internet-televisie via schotelantennes en telefoonlijnen (ADSL) aanbieden. AOL heeft in de VS 17 miljoen abonnees. Reden van deze strategie is de koop van TV-kabenetten door Telecombedrijf AT&T.

Dreamcast de ultieme spelcomputer met Internet toegang van Sega dreigt niet in de Benelux uit te komenomdat niemand het spel wil distribueren. AtollSoft wil het wel doen als Sega vier miljoen gulden aan promotiegeld beschikbaar stelt. Daar voelt Sega niets voor.  Nu zijn de ogen op Duitsland gericht die Nederland wellicht als afzetgebied wil opnemen.
 Hagazine biedt nieuws over Internet en kritisch nieuws over de stad Den Haag. Je kunt je hier gratis abonneren.

zoeken in vorige uitgaven

home