Hagazine 41

Wordt Den Haag een echte wereldstad nu een Een echte 'sky scraper' in Den Haagwolkenkrabber ons silhouet gaat bepalen? Een spectaculaire opening met twee bouwkranen waaraan de toekomstige gebruikers bungelden om al op de werkelijke hoogte van 29 etages te kunnen wandelen, luidde het begin van de bouw in. Maar niet overal in Den Haag verlopen bouwplannen naar wens ...

Wie bijvoorbeeld de gedachtengang van de Haagse Welstandscommissienog kan volgen, mag het zeggen. Het indrukwekkende Centrecourt van architect Kuiper in het Megacomplex Beatrixlaan werd weer afgekeurd omdat het niet past in de omgeving. Een omgeving waar een ratjetoe van bouwstijlen te vinden is. Gelukkig denkt wethouder Meijer er over het advies naast zich neer te leggen.

Waar de Welstandscommissie weer wel mee akkoord gaat, is het volkomen uit de toon vallende Volkomen uit de toon vallend van Rainer Bullhorst aan de Raamwegbouwwerk van architect Rainer Bullhorst in de Sumatrastraat Reïncarnatie. Een soortgelijke dissonant van Bullhorst is te vinden aan de Raamweg in Den Haag. En wie maakt(e) ook al weer deel uit van die welstandscommissie? 

Ook de Gemeente Den Haag zelf gaat in de fout met de uitspraak over de Blauwe Aanslag. Rechter Hoekstra van de Raad van State had zich moeten terugtrekken. Professor Van der Vlies, hoogleraar bestuursrecht aan de UVA noemt de procedurefout zelfs 'ernstig' en de motivering van de uitspraak 'onvoldoende'! Bovendien werd het advies van de adviseur van de RvS - waarin hij weinig heel liet van de gemeentelijke argumenten - volledig genegeerd. 'Zo frustreer je de rechtsnormen', aldus de hoogleraar.

En dan natuurlijk het Residentie.net. Waarom gebruikt Residentie.net de digitale kennis niet die in haar stad aanwezig is? Luister naar enkele insprekers in de commissievergadering SPM en de reacties van de verontruste fractieleden en de opmerkelijke reactie van wethouder Stolte. Een stukje Haagse democratie waarmee geschiedenis wordt geschreven. 

De Haagse Programmaraad trekt zich de kritiek van de kijkers toch aan. Nu is het zelfs zo dat de programma's over elkaar heen rollen. Als je om een uur 's nachts op Fox8 midden in een spannende Amerikaanse misdaadserie zit, komt er plots een Chinese zender voor in de plaats. Misschien is het handig om hier een mens de schakelaar te laten omhalen?

Nee dan de Casema die onder meer de kabel voor Internet tracht te promoten. Dat wordt toch nooit iets met die jongens? Of zal het een omzet-truc zijn dat zenders plotseling een andere frequentie moeten krijgen en Casema er 40 gulden per TV voor moet hebben om nota bene hun eigen wijziging in die TV te herstellen? Begrijpt Casema dan niet dat elke wijziging in de centrale voor honderduizenden TV-bezitters een probleem oplevert? 

Internet Fiesta 2000 treft haar voorbereidingen voor een daverende Internet party. Gluren bij de buren speelt hierin de belangrijkste rol. Vandaar dat we nu al reacties vragen voor Internet Fiesta 2000 dat van vrijdag 17 tot en met zondag 19 maart 2000 wereldwijd zal plaats hebben. 

Den Haag is weer helemaal kunststad sinds elke zondagmiddag het twee uur durende programma Kunstkanaal is te zien. Het programma probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de culturele ontwikkelingen in de stad. Het Kunstkanaal is te vinden op kanaal 35 waar op andere tijden Discovery Channel en The Box te vinden zijn.

'Me, Myself & I. Zelfbeelden 300 jaar na Rembrandt' is een tentoonstelling zelfbeelden van kunstenaars in het Haags Historisch Museumvan Stroom hcbk in het Haags Historisch Museum. Het bevat zelfbeelden van vooraanstaande hedendaagse (inter)nationale beeldende kunstenaars die zichzelf in hun werk centraal stellen. De tentoonstelling is gelijktijdig met de Rembrandt-expositie in het Mauritshuis en duurt tot en met 9 januari 2000.

De gemeente Helmond begrijpt waar het om draait bij gratis Internet. Om de kloof tussen de 'haves' en de 'have nots' te overbruggen krijgen honderd uitkeringsgerechtigden een gratis PC met toegang tot het Internet. Hiermee is het voor hen heel eenvoudig om te surfen naar een baan en te E-mailen.

Staatssecretaris Vliegenthart (VWS), staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) en minister Korthals (Justitie) begrijpen het nog steeds niet als ze geweld en harde porno op het Internet gaan verbieden. Het vertonen, aanbieden of verstrekken gaat in het geheel niet op in de Internet wereld. Internet is wereldwijd verweven met de natuur van mens en machine. Wellicht is het een goed idee voor hen om maar meteen ook het slechte weer te verbieden? 

De TROS gaat met haar tijd mee. Bekend is natuurlijk Radio Online dat elke zondag te horen is op Hilversum 1 maar ook op het Internet zelf heeft zij een fraaie Flash-gestuurde site. Van Kabouter Plop tot de Cyber Top 50, de moeite van een bezoekje waard.

ReplayTV gaat ons leven helemaal veranderen. Terwijl grote consortia allerlei constructies bedenken om TV-programma's op bestelling voor de abonnee te creëren brengt onder meer Philips in Amerka een nieuw soort videorecorder op de markt: de TiVo. Het apparaat gaat nog geen 1000 gulden kosten en is gebaseerd op een harde schijf die je in staat stelt live TV vertraagd af te spelen terwijl meer kanalen tegelijk worden opgenomen volgens vooraf ingegeven kenwoorden. Zelf bepalen wanneer je naar je favoriete programma's kijkt, is begonnen.

Waterleidingbedrijf Zuid-Holland is verzelfstandigd waardoor ons drinkwater in commerciële handen komt. 'Dat zal wel goed geregeld zijn', hoor ik je al zeggen. Niet, dus! Als je om wat voor redenen ook een naamswijziging (ivm bijvoorbeeld een echtscheiding) wilt laten doorvoeren, krijg je een formulier voor een nieuwe aansluiting. Je moet dan ruim 50 gulden betalen. Onduidelijk is dan wat verder gebeurt. Word je afgesloten? Moet je ook opnieuw aansluitingskosten betalen? Wordt vervolgd!

Zin in spam? Ga dan naar de 'yes-or-no' site van de VNU. Die heeft onder het mom van 'voortaan nooit meer ongewenste commerciële E-mail in je mail box' de truc bedacht om persoonsgegevens te verzamelen. VNU zorgt er 'hoogstpersoonlijk' voor dat je alleen maar mail krijgt die je zelf wenst. Uiteraard krijg je zo een perfecte mailinglist voor je eigen tijdschriften en die van samenwerkende organisaties. Alles wat je aangevinkt hebt rolt hoogstpersoonlijk in je bus en vooral over tijdschriften van VNU! Minister Jorritsma van EZ heeft de site feestelijk geopend!

Nee, dan doet Happypoint dat eerlijker. Zij nodigt elke surfer uit naar commerciële sites te gaan waarin de Internetter geïnteresseerd is en geeft daar 'Happies' voor terug als je er werkelijk naartoe gaat. De Happies die je ervoor krijgt kun je meteen verzilveren in produkten die op de sites staan aangeboden. Het is niet bekend hoe vaak je naar een bepaalde site moet surfen, maar er zijn complete auto's te verzilveren. Dus gauw naar Happypoint

Wie echt veilig wil Internetten kan gerust naar de Solcon site van Peter van de Vlies gaan. Hij is Internet aanbieder met een christelijke signatuur en heeft door het Amerikaanse bedrijf X-top laten ontwerpen. Het bedrijf zoekt dagelijks alle mogelijke sites af op zoek om de uitgefilterde profielen te actualiseren.

Yamaha is niet alleen snel met z'n motoren maar ook met data equipement. Het Japanse bedrijf ontwikkelde een CD-brander die in 12 seconden een complete CD kan kopiëren. CD-roms duren wat langer. Rein Elektronik in Eindhoven levert het apparaat in Nederland.

BP-Amoco introduceert over de hele wereld benzinepompen die informatie geven over het verkeer. De pompen zijn aangesloten op het Internet. Met gemiddeld 70 klanten per dag en zo'n 100.000 pompen kan reclame worden gemaakt bij zo'n zeven miljoen mensen en dat komt aardig in de buurt van TV-reclame aldus BP-directeur Gray Taylor.

EasyEverything, 'n dochter van de EasyJet luchtvaartmaatschappij start met het opzetten van Internet-winkels in Nederland. De combinatie studentenstad en toeristische trekpleister zijn de criteria om er een EasyEverything neer te zetten. De winkels zullen 24 uur per dag, zeven dagen in de week open zijn. De prijs voor een toegang tot het Internet zal rond de fl. 2,50 liggen. Den Haag zal zeker tot de genoemde steden behoren.

Elektrisch papier toekomst? Welnee. Xerox in Amerika ontwikkelde De elektrische krant is er al ...materiaal dat bijna zo dun is als papier dat dusdanig elektrisch geladen kan worden dat er tekst en beelden zichtbaar op zijn. Even laden en je kunt weer een nieuwe krant lezen zonder ook maar een boom lastig te vallen. 


Hagazine kijkt kritisch naar de stad Den Haag en biedt opvallend Internet nieuws. Je kunt je hier gratis abonneren.

zoek hier in vorige uitgaven

home