Hagazine 42

Er zijn zoveel actuele gegevens over deze wereld die eigenlijk nooit gevisualiseerd zijn datIn bijna duisternis zijn de globes te bewonderen Ingo Gunther in 1992 het idee kreeg ze via wereldbollen in beeld te brengen in zijn World Processor. Tot januari 2000 zijn voorlopig 100 globes in Stroom aan het Haagse Spuiplein te zien die gewijd zijn aan gegevens van economie tot vliegtuigongelukken. Het zouden er volgens de Duitse beeldend kunstenaar eigenlijk 40 miljoen moeten zijn.

Terwijl de digitale gemeenschap in Den Haag nog via inspreekbeurten heeft trachten te voorkomen dat de Gemeente Den Haag zich geen knollen voor citroenen liet verkopen, kreeg zij van de initiatiefnemers van het Residentie.net nog eens het stigma op dat zij 'niet mee wilde doen'. Het meest ongebruikelijke van het geheel is nog wel dat de Gemeente een slordige 2,5 miljoen gulden steekt in zaken die er al lang zijn en waaraan veel geld verdiend gaat worden door de deelnemende partijen behalve door de gemeente zelf!

Duidelijk is de veelheid aan stijlelementen te zien die architect John Outram - bekend De vrolijke Snoeptrommel van John Outramvan kleurrijke gebouwen - in zijn 'Rotonda' toepast. In de volksmond heet de nieuwe blikvanger op de Dagelijkse Groenmarkt inmiddels de 'Snoeptrommel'. De meningen zijn erover verdeeld, maar vrolijk is het wel!

De Blauwe Aanslag laat het er niet bij zitten. Het krakersbolwerk haalt de Europese Commissie erbij en legt de rechten van de mens tegen de uitspraak van de Raad van State die bepaalde dat de Blauwe Aanslag mag worden afgebroken. Gesterkt door steunbetuigingen van diverse hoogleraren (zie vorige Hagazine) is het ook aan de Raad van State zelf een herziening van het vonnis te doen.

Nu de Haagse Duinwaterleiding in commerciële handen is gekomen, heeft de gemeente een volgende nutsdienst in de verkoop gedaan: het Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland EZH. De Haagse aandelen zijn voor 370 miljoen gulden in handen van het Duitse Preussen Elektra gekomen. Als die aandelen daar niet de verwachte winst opleveren kunnen de aandeelhouders dan bepalen dat wij 's nachts tussen 2 en 4 uur geen stroom krijgen ...?

Vanaf maart 2000 krijgen alle Hagenaars een gratis aansluiting op het Internet, als we de Gemeente Den Haag mogen geloven. De digitale gemeenschap heeft zich met hand-en-tand verzet tegen dat deel van het Residentie.net-contract dat onder meer bepaalt dat de door KPN voor het RN-net ontwikkelde software het eigendom blijft van KPN. De mogelijkheid bestaat dan dat wanneer KPN zich terugtrekt door tegenvallende winst, de RN-surfer de '404 error' op zijn scherm te zien krijgt en geen toegang meer heeft tot zijn eigen informatie.

Gehoord van een briefschrijver. Als je een klacht hebt over de HTM en die wil je geplaatst hebben in de Haagsche Courant dan krijg je eerst iemand van de HC aan de telefoon daarna volgt de HTM. Ook een manier om negatieve publiciteit uit de krant te houden ...

Het heeft niets met Den Haag of Internet te maken, maar begrijp jij nog waarom overvallers, misdadigers, kruimeldieven, tasjesrovers en ander tuig na geverbaliseerd te zijn weer los op straat lopen? De reden was dat er een groot cellen tekort was. En nu blijken er opeens 1500 cellen leeg te staan. Ze schijnen niet meer aan de eisen van deze tijd te voldoen?!?! Sterker nog: nieuwe cellen krijgen naast een kleuren TV ook een computer!?! Kunnen ze via E-mail hun zaakjes 'warm houden' hetgeen de terugkeer in de maatschappij versoepelt.

De poging van de gemeente de Haagse bevolking te laten denken dat het vroegtijdig sluiten van de raamprostitutie een geslaagde actie was ter meerdere eer en glorie van diezelfde gemeente is falikant mislukt. Daags na het bericht in de Haagsche Courant verscheen er een artikel aangekaart door bewoners dat het tegendeel beschreef. De overlast duurt gewoon voort en verplaatste zich naar andere locaties en de bewoners hebben er zelfs zoveel last van dat ze het overleg met de gemeente staakten. Heren, heren, volksdemagogie? Dat werkt toch niet met Internet!

De Groen-Geile Scheurkalender is uit. In opvolging van het Groen-Geile Boekie van Sjaak Bral, Marnix en Robert-Jan Rueb is de kalender een meeslepende fotoroman van bekende Hagenaars als Henk Bres, Anouk, Bart Chabot en Barney. De kalender werd in het Haags Volksbuurtmuseum gepresenteerd en kost vierentwintig gulden vijfennegentig.

Hagenaar J. van Noord is in de Haagse Courant bang dat het Duinwaterleidingbedrijf Zuid-Holland binnenkort landmijnen gaat leggen in het Haagse duingebied. Hij stoelt deze vrees op het aanleggen van ronduit agressieve verkeersdrempels in de fietspaden waardoor zelfs kinderen achterop bij moeders, uit kinderzitjes worden gelanceerd. Ook het opnieuw aanbrengen van prikkeldraad in voetgangersgebieden geeft aan dat het bedrijf de oorlog aan de burger heeft verklaard.

Als je zeker wilt zijn dat je gestolen mobieltje niet meer gebruikt kan worden door de onrechtmatige eigenaar, noteer dan je IMEI-code en geef dat door aan je provider. Deze 15-cijferige code kun je zien wanneer je *#06# intoetst. Je hebt er niet je telefoon mee terug maar je hebt in ieder geval de voldoening dat niemand er meer wat aan heeft.

Personal Internet Acces PIA is een burgerinformatiesysteem waarmee PIA-chipkaartbezitters de beschikking krijgen over een reeks gepersonaliseerde diensten. In openbare ruimten worden hiertoe terminals neergezet voor snelle toegang tot het Internet en bureau-applicaties als Word, Powerpoint en Excel. Ericsson spreekt hierover met de grotere Nederlandse gemeenten.

Ook altijd al geïnteresseerd geweest wat er allemaal boven je in de ruimte zweeft aan aardse materialen? Heavens-above toont alle bewegende satellieten die zichtbaar zijn aan de hemel per plaatsnaam over de gehele wereld tot op de minuut nauwkeurig. Kun je zelf met een aantekenblokje of je PDA (personal digital assistant) checken wat er nu weer over je heen komt.

Wie zei dat banners niet meer interessant waren, heeft het mis. E-commerce wordt met BannerBuy veel makkelijker om handel via het Internet te bedrijven. 24/7 Europe, een advertentie-exploitatiebureau koppelt aan een banner een mini-website met een creditcard-verificatiesysteem en de handel kan beginnen. Zo kan een banner voor een oude grammofoonplaat op de Free-Recordshop site directe verkoop betekenen voor de aanbieder. De vraag is natuurlijk wel of de aanbieder de kosten van de banner kan betalen ...

De Visor is het nieuwe broertje van de PalmPilot computer. Terwijl laatstgenoemde de wereld Het slimmere en goedkopere broertje van de Palmtopverovert zijn de ontwikkelaars ervan voor zichzelf begonnen. Het eerste produkt is de Visor. Het kan dezelfde dingen als de PalmPilot van IIICom, echter het is de helft goedkoper ($149,-) en het kan meer. Slimme slots aan de achterzijde maken de Visor zeer uitbreidbaar met telecommunicatieapparatuur. 

Zeker weten welke kabel je zoekt? Startech biedt een zoekmachine voor de juiste computerkabel. 

Opmerkelijke uitspraak: Ed Horowitz (corporate executive CitiGroup): 'If you are not on the Internet, you are history'.

Vind je ook dat iedereen op de meest moderne manier moet kunnen stemmen? Teken dan de petitie aan de Nederlandse regering op de site van PELS, het Platform Elektronisch Stemmen.Hagazine kijkt kritisch naar de stad Den Haag en biedt opvallend Internet nieuws. Je kunt je hier gratis abonneren.

zoek hier in vorige uitgaven

home