Hagazine 44

De journalist en stripheld Kuifje is tot 30 januari 2000 alom aanwezig in het pas geopende Museum voor CommunicatieJournalist en stripheld Kuifje in Den Haag aan de Haagse Zeestraat 82. Het voormalige PTT Museum is vanaf de grond af aan compleet opnieuw ingericht tot een modern interactief museum. Hier kun je werken met de allereerste telecommunicatiesystemen tot de huidige interactieve middelen van de elektronische snelweg. Achter de bescheiden gevel aan de Zeestraat vallen de enorme oppervlakte en het grote aantal thematisch ingerichte zalen op. Beleef hoe de stripheld Kuifje op een postzegel is beland; zeker een bezoekje waard.

Residentie.net gaat haar Haagse gebruikers ook Internationaal telefoneren via het Internet aanbieden. Dan is het plotseling mogelijk om tijdens het Internetten zonder extra kosten wereldwijd te telefoneren. Alleen al voor de Schilderswijk met officieel 40.000 allochtone bewoners en 121 nationaliteiten een uitkomst. Ook zijn er telefoontoestellen in de handel die zonder computer de mogelijkheid bieden voor lokaal tarief via Internet wereldwijd te bellen.

De toegankelijkheidsprijs voor gebouwen georganiseerd door de RWG (Raad Welzijn voor Gehandicapten) is toegekend aan het Haags Gemeentemuseum (eerste prijs) en het Haagse Stadhuis (tweede prijs). De prijs bestaat uit een wisseltrofee - een bronzen beeld van twee liggende handen met een sleutel - vervaardigd door de kunstenaar Ymir. Sinds hij zijn sculptuur heeft opgeleverd, krijgt hij geen contact meer met de organisatie. Ymir moet de uitreiking van zijn prijs uit de pers vernemen! Ook het Gemeentemuseum heeft geen interesse in de biografie van de kunstenaar! Ysmir vermoedt dat zij geen interesse hebben in een autodidacte kunstenaar met een spierziekte. Conclusie: gehandicapten hebben wel toegang tot het museum en een autodidactische kunstenaar met een handicap daar wil men niets van weten! Reacties aan Ymir Flink

Een sterk staaltje van Politiemachtsvertoon vond onlangs plaats op een niets vermoedende krantenbezorger van de Volkskrant en het AD in Den Haag. De Afghaanse Jalod Zafarin werd om zes uur 's ochtends met bromfiets en al (inclusief volle krantetassen) door politieauto's opgepakt en in een cel gezet. Dat hij voor iemand anders werd aangezien vond de politie twee uur later geen reden om er iets meer tegenover te stellen dan een excuus!

Het bekladden van de monumenten op de Joodse Begraafplaats in Den Haag is al erg genoeg, maar het wordt zelden door volwassenen gedaan. Door er in de media aandacht aan te besteden vooral op TV, krijgen de dadertjes precies wat ze willen: publiciteit! Ze weten niet eens 'waarover ze spuiten'. Maar zoveel aandacht op lokale en landelijke TV moedigt alleen maar aan voor een vervolg. Stop ander onderwerp!

Het Haags Montessori Lyceum is betrokken bij Virtual City en wil daar nog minimaal twee middelbare Haagse scholen bij betrekken. In een driedimensionale omgeving die door de leerlingen zelf gebouwd is, kun je bijvoorbeeld natuurkundetheorie visueel maken of door het oude Athene lopen in geschiedenisles. Virtual City loopt met een school in St. Petersburg en een school in Meudon (Frankrijk). Info

Suske en Wiske lijken een dieronvriendelijke periode in te gaan. Niet eerder hebben zij een dier omgebracht. In de lopende strip 'Jeanne Panne' in de Haagsche Courant schiet Wiske voor het avondmaal op een speelse manier met pijl en boog een niets vermoedend konijntje dood. Dwaling of trend?

Alweer een teken dat KPN met de gemeente Den Haag speelt nu de residentie niet meedoet met de snelle toegang tot Internet zoals Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Terwijl ‘de koninklijke KPN’ maar liefst 1,5 miljard gulden steekt in het snelle Internet betaalt de gemeente Den Haag maar liefst 1,5 miljoen gulden voor het ontwikkelen van een al bestaand concept in haar Residentie.net.

De Zwemtunnel is nog eens drie jaar vertraagd en gaat 50 tot 90 miljoen gulden meer kosten. Terecht stelde de ondervraagster van TV-West dat de bouw van de tramtunnel nog langer gaat duren  dan de Kanaaltunnel. Wat jij vindt dat er met de tunnel moet gebeuren kun je kenbaar maken op de site van de Haagsche Courant. Maak je mening hier duidelijk!

Zullen de initiatiefnemers van de IJspaleisbaan op het Spuiplein nog overleg hebben gehad met de uitbaters van ijsbaan hartje New York die al sinds jaar en dag probleemloos draait?

Den Haag stelt geen prijs op een onafhankelijke rekeningkamer voor de controle van haar uitgaven. Dit is voor Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij reden uit de gemeentelijke rekeningencommissie te stappen. Volgens Joris hebben de huidige leden geen tijd om hun werk goed te doen. Zo'n onafhankelijke rekenkamer had het vertrouwen van de burgers op de controle van het gemeentelijk apparaat kunnen versterken.

In het Haags Straatnieuws van december staat in de column van R.J. Rueb te lezen dat een voorlichtster van de gemeente tijdens een officiële informele gelegenheid voor gemeente en pers, daklozen ‘vies’ noemt. Zoiets kun je wellicht wel denken maar niet in een officiële functie naar buiten brengen en helemaal niet ten overstaan van de voltallige redactie van Haags Straatnieuws. Dan kun je er vanuit gaan dat de gehele column eraan is gewijd. Lezen dus!

Tijdens de eerste bijeenkomst van wat als werktitel Sociaal Café meekreeg, was slechts een Lage opkomst bij eerste Haagse Verdiepinghandjevol vertegenwoordigers van bewonersorganisaties van Den Haag aanwezig. Verder voormalig wethouder Jan-Ewout van der Putten, projectleider Residentie.net, Frank Dane, Ferd van den Eerenbeemt die namens wethouder Stolte sprak en uiteraard de initiatiefnemer de Stichting Haagse Koepel. Hobbit-ondernemer Martijn Hazelzet daagde de aanwezigen uit voor de volle 100% deel te nemen aan de fantastische mogelijkheden van het Internet. Hij illustreerde dat met enkele voorbeelden.

Wim Harm, een van de weinige vertegenwoordigers van de 49 bewonersorganisaties die Den Haag Frank Dane legt Residentie.net uitrijk is, vond de opkomst van de eerste ‘Haagse Verdieping’ maar bedroevend laag. Hij gelooft dat het RN juist tot nieuwe sociale cohesie zal gaan leiden. Organisaties die mee willen doen met de ontwikkeling van Residentie.net kunnen contact opnemen met de projectleider Frank Dane.

Meldde Hagazine vorige keer dat Crossing Border het zekere voor het onzekere nam en alvast het complete Spuiplein gereserveerd heeft voor de manifestatie in 2000; nu blijkt dat de toonaangevende muziek en poetry manifestatie Den Haag verlaat. Aanloopproblemen en het dubbel verhuren van het Spuiplein en de houding van de gemeente: Louis Behre is het meer dan zat. Helemaal nu wethouder 'Wiske' Engering met een schaapachtige blik (op TV-West) niets anders kon melden dan: 'Tja, ik kan Behre niet met een ketting vastleggen aan het Spuiplein ...'

De Pier van Scheveningen kan haar lol niet op nu deze attractie eindelijk z'n voltooiing nadert. De organisatie heeft het plan opgevat om komende winter op het bovenste dek van de wandelpromenade een schaatsbaan van 300 meter aan te leggen. Dat de pier een glooïng kent van 1% (over 300 meter betekent dat een hoogteverschil van 3 meter) vindt de organisatie geen probleem. De schaatsers die de zee in schieten zullen weer een nieuwe attractie vormen.

Oppassen geblazen als er brokstukken van het plafond vallen. Zwembad De Regentes werd ervoor gesloten en ervoor in de plaats kwam onder hetzelfde plafond een theater?!? Nu is Houtrust aan de beurt. Daar komen ook brokstukken van het plafond, terwijl de gehele zomer de buitengevel werd gevoegd en een gevelreinigingsbedrijf aan het werk was?!? Wellicht voor de gemeente een interessant stuk grond voor nieuwbouw?

Het komt eraan: draadloze communicatie tussen apparaten en het Internet of te wel Bluetooth. Weg met de kabelaansluitingen van radio en TV, computer en printer, koelkast en magnetron: een simpel chipje toegevoegd aan de bestaande elektronica van apparatuur zorgt ervoor. 

ADSL een nieuwe breedbandmogelijkheid voor het vollopende Internet stormt verder in de vaart der volkeren. Nu levert Cistron al voor 99 gulden per maand ADSL verbindingen in Rotterdam. Ook Amsterdam staat binnenkort op het lijstje met deze voor de consument zo aantrekkelijke snelheid op het Internet verbonden te kunnen worden.

Voor de techneuten onder de Hagazine lezers: wie maakt het beste referentiemodel van het elektronisch loket voor de overheid. Dat vraagt het programmabureau Overheidsloket 2000. De winnaar van deze bureaucompetitie komt als eerste in aanmerking om het prototype van het elektronisch loket te bouwen. Offertes moeten vergezeld gaan van een visueel prototype. 

De Nederlandse leerling Tim van den Hoff uit Hellevoetsluis heeft in Los Angeles de hoofdprijs gewonnen in de internationale Internet-wedstrijd ThinkQuest. Met zijn Amerikaanse teamgenote Maudie Hampden en de Indiase Alok Ladsariya won hij op 22 november de 'Best of Contest Award' met de Web-site 'Electricity Online' Alle teamleden ontvingen een geldbedrag van 25.000 dollar in de vorm van een studiebeurs.

Niet alleen Haagse Harry kent z'n vertaalmachine voor plat Haags; ook Amerika kent haar vertaalmachine voor plat Amerikaans. Heb je nette teksten die je graag een Amerikaans plat tintje mee wilt geven dan kun je die hier on-line laten vertalen. Wel voor 1 januari uitproberen omdat de site niet millennium proof is;-)

Er is nu een veiling op Internet gekomen die een bezoeker  heeft uitgeprobeerd die daar uitermate enthousiast over is. Hij wil hem daarom graag aanbevelen. Deze veiling vind je op http://www.doebod.netHagazine kijkt kritisch naar de stad Den Haag en biedt opvallend Internet nieuws. Je kunt je hier gratis abonneren.

zoek hier in vorige uitgaven

home