Hagazine 45

Als een monument van de Haagse Vuilverbranding staan daar de 60 meter hoge schoorstenen Schoorstenen straks Haagse Twintower ...?te wachten op hun spectaculaire afbraak in mei 2000. Is het geen aardig idee de twee schoorstenen te laten staan en er een constructie van glas tussen te maken met hierin een snelle lift? Een perfecte manier om de omwonenden tenslotte van de boosdoeners te laten genieten als de Haagse Twintower die uitkijkt over het buurtpark 'De Verademing' ...

Sloop- en nieuwbouwplannen in de Haagse wijk Transvaal brengen de gemoederen behoorlijk in beweging. Zo'n 24.000 woningen gaan gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw. Een eerste bijeenkomst voor ondernemers in Transvaal georganiseerd door de Kamer Haaglanden en de gemeente leverde al een werkgroep op die pro-actief de ontwikkelingen volgt. Meer info Kamer Haaglanden

Snackcar 'De Vrijheid' boven de Utrechtsebaan heeft een spectaculaire nieuwe vormgeving  op de plank liggen, ontworpen door de vormgevers van de Malietoren, ook wel VNO-tower genaamd en overbuurman van De Vrijheid. Het nieuwe ontwerp is door de Gemeente betaald maar door het overlijden van de eigenaar van de Vrijheid heeft de huidige uitbater, zijn vrouw, niets meer van de gemeente vernomen.

Elke dinsdag om 21.30 uur is op TV-West het programma 'Promenade' met Renate van der Zee te bewonderen. Hierin brengt Renate een bezoek aan een puur Haagse instelling of organisatie. Kijkend naar haar programma kun je waarschijnlijk ook als niet-Hagenaar het gevoel krijgen bij Den Haag te willen horen. Kijken dus, niet-Hagenaars!

Het Residentie.net contract is nog steeds niet helemaal rond. Het touwtrekken tussen kabelaar Casema en gemeente is in volle gang. Dat is toch weer even heel iets anders als je zo'n ontspannen  ondertekening ziet voor de toegestroomde pers enkele maanden geleden dit jaar in het IJspaleis ...

Ook de kleinste stad ter wereld Madurodam heeft kennis gemaakt met de grote boze wereld. Onverlaten stalen er een treinwagon, het Nationaal Monument op de Dam en een Boeing 747 van Polish Airways. Het wordt er allemaal nog raadselachtiger door sinds enkele media een brief kregen met een foto van een huiskamer waarin het vliegtuig en het Nationaal Monument op staan. Het blijkt een oud gebruik te zijn rond de jaarwisseling tijdelijk in het oog springende voorwerpen weg te nemen en die zonder schade in het nieuwe jaar terug te bezorgen. Het was dan ook niets bijzonders als plots de klok uit de kerktoren was verdwenen.

TV West mag vanaf 1 januari 2000 een publieke zender worden en de Hagenaar gaat daar jaarlijks 5,75 gulden voor betalen. Is dat aan ons gevraagd? Welnee na een urenlang debat hebben Provinciale Staten dit besloten, je weet wel die van die clandestiene 'succesvolle' beleggingen. En als we de dolblije hoofdredacteur mogen geloven, kunnen we maar liefst een half uur TV-nieuws per dag hiervoor terugkrijgen!

De gemeente Den Haag gooit ook letterlijk alles in de verkoop. Eerst de Haagse kabel, dan de Gemeentelijke Duinwaterleiding en dan nu weer een vijftal kerktorens! Gelukkig zijn er nog verenigingen als De Vrienden van Den Haag, de Stichting Binnenstad en Stadsherstel verenigd in het Monumentenplatform, die daar fel tegen zijn. 

De gemeente Den Haag verstuurt dit jaar nieuwjaarswensen per videoband.Met de acht minuten durende videoclip 'Mensen maken de stad' wenst het stadsbestuur haar inwoners een goed 2000. Het filmpje is te zien op een scherm op het Spui. De beelden zijn voorzien van geschreven teksten over de toekomst van de stad

Dat het Internet goed is voor het milieu blijkt ook weer uit een activiteit van de Kamer van Koophandel. Zij houdt jaarlijks de Enquête Regionale Bedrijfsontwikkeling (ERBO). Hoe het bedrijfsleven het in Haaglanden in 1999 gedaan heeft zal voortaan niet meer in brochurevorm verschijnen. Je kunt de resultaten zien op http://www.denhaag.kvk.nl

Het grootste Internetcafé van de wereld komt in Amsterdam te staan in de Reguliersdwarstraat, tussen Rembrandtplein en Muntplein. Op maar liefst 650 terminals kunnen bezoekers 24 uur per dag terecht, 7 dagen per week. Easy Everything is de organisatie die ermee startte ook al in andere plaatsen ter wereld.

Geuren zijn binnenkort ook op het Internet te ruiken. iSmell is een apparaat dat met drie basisgeuren alle geuren kan weergeven. Internetpagina's hoeven dan alleen nog maar de iSmell aan te sturen om je favoriete geuren 'ten geruike' te brengen. 

De wachtkamers bij doktoren zullen steeds minder druk worden als de trend op het Internet doorzet. In Engeland is namelijk een site geopend waarin burgers worden uitgenodigd zelf eerst een diagnose te stellen. De site is de tegenhanger van de zeer populaire telefoonservice NHS die maandelijks 100.000 reacties te verwerken krijgt. 

De Amsterdamse politie scanner is al een tijdje op het Internet te volgen. (Helaas niet voor Netscape-gebruikers) Zodra de Haagse politie scanner hieraan wordt toegevoegd, zal Hagazine je hierover berichten. 

De KPN krijgt het toch steeds weer voor elkaar clubs tegen zich in het harnas te jagen. Volgens de BTG (Bedrijfstelecomgrootgebruikers) berekent de KPN voor haar huurlijnen drie tot vier keer meer dan de Europese Commissie onlangs als prijsplafonds heeft vastgesteld. Inmiddels is een onderzoek gestart om te zien wat hier van waar is.

Om aandacht te krijgen voor 2001 'Het Europese jaar van de talen' stuurde staatssecretaris Benschop van Europese Zaken een brief aan de Tweede Kamer in het officiële Haagse Harry dialect. Kamerleden hadden het er knap moeilijk mee om te begrijpen wat er stond. Hardop lezen heren, dat helpt!

Het Electronic Privacy Information Center (EPIC) heeft een rechtszaak aangespannen tegen de NSA (National Security Agency). Zij wil hiermee aan het licht brengen wat de NSA aan geheime activiteiten ontwikkelt, onder meer het aftappen van Internet verkeer. Een in het oog springend project is Echelon waar ook onze eigen 'good old' BVD (bestaat die nog?) is betrokken.

Wie tot nu toe dacht dat seks het grootste aandeel op zoekmachines heeft, moet zijn beeld bijstellen. Niet seks, maar MP3 is het meest gebruikte zoekwoord. Het Engelse bedrijf Searchterms doet maandelijks onderzoek naar de meest ingevoerde woorden op het Internet.

De eerste 'WAP'-telefoon (Wired Application Protocol) is nog maar net in zicht of een nieuwe 'WAP'-dienst dient zich al aan: beleggen. Juist beursnotities vragen om een alerte reactie van beleggers waarmee de WAP-telefoon een ultiem middel is om zaken te doen waar en wanneer je maar wilt. Nokia is voorlopig het enige merk dat met de proef van de Deutsche Bank meedoet.

Het wordt de Nederlandse overheid echt menens wat betreft de veiligheid op het Internet. Cybercops moeten die veiligheid gaan waarborgen. Zo vertelde een vertegenwoordiger van het Korps Landelijke Politie Diensten KLPD waartoe de Cybercops behoren. Hij was gehuld in een uniform met gouden epauletten: begrijp je meteen hoe KLPD hier tegenaan kijkt ...

Privé, Party en Weekend zullen met de jaarwisseling naar India moeten. Want daar is de koninklijke familie dan te vinden en natuurlijk ook de mogelijk nieuwe aanstaande van Willem-Alexander. Hoe moet dat dan met de nieuwjaarsboodschap van koningin Beatrix? Per satelliet? Dan zal zij die in verband met het tijdsverschil de volgende dag 's ochtends om zeven uur moeten uitspreken. Of zal Prinses Juliana dat doen, want die moet thuisblijven …

Kabelgigant UPC in Amsterdam die onder meer A2000 opkocht, zou nooit haar licentierechten verkregen hebben als zij er niet in toestemmen de CRI (Centrale Recherche Informatiedienst) om aftapmogelijkheden toe te staan als CRI daar om vraagt. Het is maar dat je het weet ...

Een nieuw actiecomité met de bijzondere naam 'Microgeluk' is ervan overtuigd dat mensen het kleine geluk dat bij hen in de buurt is niet herkennen. Op de website stellen de initiatiefnemers dat geluk dagelijks voor het oprapen ligt, maar dat niemand het ziet. Acties moeten ertoe leiden dat mensen hier wel oog voor krijgen.

Het NOS-journaal krijgt sinds het op het Internet te zien is steeds meer bezoekers. Het is een voorzichtige stap naar het zelf kunnen uitmaken wanneer je het Journaal ziet en niet meer je dagindeling erop te hoeven afstemmen.

Bij het bekijken van de telefoonrekening van haar mobiele telefoon van KPN schrok een gebruikster van de hoogte van het aantal gesprekken met 06-nummers. Dit wilde zij voortaan beslist voorkomen. Ze belde de klantenservice van KPN waar zij te horen kreeg dat 06-nummers niet kunnen worden afgesloten! Uit concurrentie overwegingen!?!? Waarschijnlijk hebben de 06-exploitanten waartoe de KPN zelf ook hoort deze afspraak bedongen ...

Een fraaie toepassing van beveiliging van je eigen computer op je werplek komt van de Israelische firma First Access. Het bestaat uit een kaartje dat een zwak signaal uitzendt zoals sommige toegangspassen al kennen. Kom je in de buurt van je PC dan schakelt het systeem automatisch aan en zodra je opstaat en je kamer verlaat schakelt het systeem de beveiliging weer in. 'Vicinity Authentication' wordt de beveiliging genoemd.

Een leuk werkje voor het nieuwe jaar: test je eigen website. Checkit, Nederlandse importeur van Netmechanic, biedt de mogelijkheid om jouw website gratis en vrijblijvend te testen op bijvoorbeeld gebroken links, HTML, browser compabiliteit, snelheid en nog veel meer. Dit met de Netmechanic™ webtools. Met de rapportage die je krijgt toegestuurd kun je de prestaties van jouw website verbeteren. De tests zijn direct beschikbaar

En de laatste regels van deze eeuw zijn een enkel advies voor een probleemloos 2000. Maak geen programma's open die je niet kent, zeker niet als deze via MS Outlook ontvangen worden en mogelijk geen onderwerp vermelden. 
Dan rest de redactie van Hagazine jou prettige feestdagen toe, een goede jaarwisseling en wellicht tot na de millennium bug ;-)Hagazine kijkt kritisch naar de stad Den Haag en biedt opvallend Internet nieuws. Je kunt je hier gratis abonneren.

zoek hier in vorige uitgaven

home