Hagazine 46

De karakteristiekezwart-witte klok voor Den Haag Eindelijk weer de juiste tijd ... Centraal is door het project Koningstunnel tijdelijk van z'n plaats gehaald. Hij staat nu een beetje zielig tussen de zandhopen aan de overkant, maar nog steeds goed zichtbaar. Sinds kort geeft hij (bravo!) weer de juiste tijd aan!

Het jaar 2000 is de gemeente Den Haag goed begonnen met de winkelopeningstijden. In het centrum, Scheveningen en het Statenkwartier zijn de winkels elke zondag en elke feestdag open van 12.00 tot18.00 uur. Buiten deze winkelcentra mogen winkeliers hun winkel elke eerste zondag van de maand hun zaak open stellen.

Veel terugtelklokken en -horloges bleken de millenniumwisseling niet te halen.Een teken des tijds? Vlak voor het kritieke tijdstip gaf het mechanisme de geest. Zo ook de terugtelklok tegenover het Hollands Spoor in Den Haag. Wat op het gemeentelijke bouwbord als 'eye catcher' heeft gefungeerd, geeft half januari een niet nader te verklaren cijferreeks aan. Hoog tijd het mechanisme te verwijderen, of is het bedoeld als 'een teken des tijds'?

On-line een galerie bezoeken komt ook steeds meer in. Zo is tot 29 februari a.s. onder de naam (hoe kan het ook anders) 'Y2K' van Hagenaars Marcel Kaars en Gloribel Hernandez, driedimensionale kunst teruggebracht tot twee dimensies. Maar dan wel in de nieuwe VRML Internet-taal. Dus een VRML-bladerprogramma is meegenomen om het resultaat te bekijken. 

Alweer een privatisering leverde ons Hagenaars problemen op. Ditmaal is het de Groen- en Door heel Den Haag nog half januari te zien dank zij privatiseringMilieudienst. Deze behoorde tot voor kort tot de Dienst Stadsontwikkeling. Nu is deze geprivatiseerd met als gevolg dat tot half januari overal de kerstbomen en resten van brandjes nog op straat gevaarlijke rommel liggen te zijn terwijl de andere steden alweer op orde waren.

De winter moet eigenlijk nog beginnen en de ijsbaan bij het IJspaleis heeft alweer een feestelijke ijsbaan IJspaleis nu al weer dicht ...!sluiting achter de rug! Is er eens een succesje te boeken met een evenemente door een Haagse organisatie, gooien ze het weer vroegtijdig dicht. Hoe denken die organisatoren eigenlijk? Zullen we het ooit begrijpen hoe dat zit?

Het blijkt allemaal mee te vallen met de tramtunnel ook wel zwemtunnel genoemd. De oplevering wordt alleen maar opgeschoven naar 2003. En omdat wethouder Henk-Jan Meijer daar niet op wil wachten begint hij alvast met een van de speerpunten van z'n beleid: tramlijn 2 en 6 weer terug in de Grotemarktstraat!?!? Tramtunnel met trams die boven de tunnelblijven rijden ...(?!?!) Is dat beleid? Doet me een beetje denken aan parkeergarages en autobezitters die hun auto erbuiten zetten; eigenlijk echt Haags!

Al geruime tijd is de dependance van de Zwitserse ambassade aan de Tobias AsserlaanVergissing of werkelijke dreiging ...? omgeven door dranghekken en camera's met 24 uur bewaking in een politie container. Nooit iets vernomen over dreigingen in die richting. Of zou de politie zich vergissen omdat de hoofdvestiging aan het Lange Voorhout zit en daar ook dranghekken staan ...?

Woonhotel Catsheuvel wordt wel heel bijzonder bewaakt tegen te vroege of zelfs ongewenste afbraakDe fraaie hal van Woonhotel CatsheuvelDe politie gebruikt het rijksmonument tijdelijk voor oefendoeleinden en houdt daarom een oogje in het zeil. Mooie vandaal die tijdens een oefening nog even wat durft te bespoedigen in de afbraak ...

Het Museum voor Communicatie aan de Haagse Zeestraat schrijft een prijsvraag uit voor het beste verhaal over de tentoonstelling 'Lieve oma ...' die nu loopt. Te winnen is een reis naar Disneyland Parijs. Inzenden voor 12 maart a.s.

Voor wie enthousiast was over Wim T. Schippers' toneelstuk voor zeven honden kan een wat meer beheerst schouwspel tegemoet zien in Podium Vocale aan de Haagse Laan van Meerdervoort 32. Daar treden op de zondagen 16 en 30 januari Jack Russel Terrier Charlotte en Fox Terrier Bartje op in het sprookje Sneeuwwitje. Toegang 9 gulden inclusief limonade en snoep.

De Haagse afdeling van de Universiteit Leiden, het Leiden Institute of Advanced Computer Sciene (LIACS), biedt onder leiding van prof. dr. H.A.G. Wijshoff een Internetcommunity aan Haagse middelbare scholieren. Het project draagt de naam Haagz!. Zo'n 4000 leerlingen van het Maerlant Lyceum, het Johan de Witt College, het Haags Montessori Lyceum en het Segbroek College worden uitgenodigd om mee te doen. Doel is ervaring opdoen met regionale Internet communities.

In vervolg op de Internettentoonstelling Silicon Rally presenteert hoe mensen informatie opnemen ...Stroom van 25 januari t/m 22 april 2000 InfoArcadia. De wijze waarop informatie wordt vormgegeven vergemakkelijkt de opname ervan door onze hersenen. Een internationaal gezelschap van deskundigen in communicatie, vormgeving, planalogie en psychologie en kunstenaars nemen deel aan de tentoonstelling aan het Haagse Spui 193 - 195. 

De EO is een van de weinige publieke omroepen die vanaf het begin begrijpt wat Internet is en wat het voor haar kijkers kan betekenen. Reden genoeg om haar het plan ten uitvoer te zien brengen als provider te gaan optreden. Zij denkt vanaf maart 2000 een kleine 100.000 leden deze service te gaan bieden. Het sterke in dit aanbod is natuurlijk dat er via de EO provider gecontroleerd geïnternet kan gaan worden.

KPN zou 'geen enkel probleem' hebben gehad met overbelaste telefoonlijnen volgens de woordvoerder. Hoe heet het dan als je tijdens de jaarwisseling geen contact kunt krijgen met een ander via je je KPN mobieltje? En een vriendelijke vrouwenstem je zegt dat het netwerk niet beschikbaar is? En je venster een soortgelijke boodschap te lezen geeft ...?

Privacy-deskundige professor meester G. Overkleeft van de Erasmus Universiteit Rotterdam stelt dat 'webcams' de camera's die rechtstreeks beelden uitzenden op Internet, verboden zijn. Een webcam in bedrijf schendt het recht op privacy omdat de personen die worden opgenomen hier niet van op de hoogte zijn. Maar hoe zit het dan met 'roodlichtcamera's', snelheidscamera's en beveiligingscamera's?

Als je je vaak ergert aan het gedrag van medeweggebruikers (wie stapt er nog in de auto vandaag de dag?) kan haar of zijn ergernis kenbaar maken op de 'Kenteken'-site. Ook als je wilt weten of je je zelf aan ergernis schuldig hebt gemaakt, is aan de hand van het invoeren van je eigen kenteken en misdraging op te sporen.

Ook zo'n gaaf gevoel als je in zo'n gigantische Boeing 727 zit? Bruce Campbell is er in de Amerikaanse staat Ontario in gaan wonen. Het toestel staat geparkeerd in een bosrijke omgeving en je kunt zijn belevingen op Internet volgen.

In navolging van het succesvolle (?) TV-programma Big-Brother heeft een 26-jarige Amerikaan zich met een notebook-computer in een leeg huis in Dallas opgesloten en is van plan daar een jaar lang te blijven zitten. Hij wil aantonen dat je alles vanachter je PC kunt regelen. Tientallen camera's in het huis geven de surfer 24 uur per dag de mogelijkheid dit via Internet live te volgen. 

Burgers kunnen hun mening over en ervaringen met welstandstoezicht kenbaar maken op een site van VROM. Staatssecretaris Remkes vindt het belangrijk ervaringen en meningen van burgers bij de discussie over welstandstoezicht te betrekken. De reacties die binnenkomen, zullen worden gebruikt bij discussie over het wetsvoorstel, de aanpassing van de bouwvergunningsprocedure en de voorbereiding van het architectuurbeleid. Reageren is mogelijk tot de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer, die vermoedelijk omstreeks half februari plaatsvindt. 

'RU-sure' (lees 'are you sure') is een nieuw programma van een van de bedenkers van ICQ (lees 'I seek you'). Het programma omvat een intelligente zoekmachine die in werking treedt als je aankopen gaat doen via het Internet. Zodra je een aankoop wilt doen gaat RU-sure op zoek naar de goedkoopste prijs

Satelliet exploitant Astra introduceert met Europe Online breedbandige Internet toegang via satelliet. Het BySky Satellite project heeft een speciale PC-card nodig en een satellietschotel. De kosten bedragen eenmalig 750 gulden en vervolgens 69 gulden vijftig per maand. Je krijgt dan ook 70 radio- en TV-zenders. De Kooi Systeemhuis bouwt het.Hagazine kijkt kritisch naar de stad Den Haag en biedt opvallend Internet nieuws. Je kunt je hier gratis abonneren.

zoek hier in vorige Hagazines

home