Hagazine 47

Den Haag heeft sinds kort een volledig gratis Internetwerkplaats binnen haar gelederen. Het vrolijke logo van eerste gratis Haagse InternetwerkplaatsOnder de wat cryptische benaming Rhizoom - van het Franse rhizome (wortelstok met een wijd vertakt ondergronds netwerk) - functioneert de werkplaats in een gedoogd kraakpand aan de Gedemptegracht 51. Er zijn drie werkruimtes waar ‘ook de armlastige gebruiker terecht kan’ vertelt Nico Zaman die, met Kees van de Berg, initiatiefnemer is. Hagazine was er ook tijdens de opening.

Dat Den Haag straks kan geuren met een echte wolkenkrabber, zal zij weten ook. Ambtenaren trillen de tent uit bij VROM. De 110 meter hogeHoftoren die naast het ministerie van VROM verrijst, wordt gefundeerd met een techniek die nogal wat trillingen veroorzaakt. Heipalen worden in dit geval 'trilpalen' en de trillingen die hiermee gepaard gaan doen soms de schilderijen van de muur vallen. Dichterbij het gebouw zullen de palen in vloeibare vorm de grond in worden gespoten. Tot begin april zal de
overlast voortduren.

Een wel heel vreemde vorm van 'bijverdienen' van de gemeente Den Haag is te zien in de Gouden Gids en op Internet. Hier is de gemeente voor zichzelf begonnen en biedt diensten aan die ook door particulieren worden aangeboden, zoals audio-visuele diensten voor het professioneel verzorgen van presentaties, maar ook het bouwen en onderhouden van Internet sites neemt Multimedia aan de Fruitweg voor haar rekening. Een
'zelfstandig functionerend onderdeel' noemt de dienst zich, maar zij presenteert zich wel in de vormgeving van de Gemeente Den Haag en waarschijnlijk zelfs op de gemeentelijke server! Oneerlijke concurrentie?

De Dalton Scholengemeenschap liet al eerder van zich weten in een uitwisselingsactie tussen Nederlandse en Ugandese scholieren ten bate van een nieuwe school. Nu is een wedstrijd de aanleiding tot het maken van de Twinsite-2000. De naam zegt het al, een site die gezamenlijk geproduceerd wordt door de school uit Nederland en Uganda over leven en leren in beide landen.

Een parkeergarage onder het Koningsplein in Den Haag? Daar moet je toch niet aan denken als je de tijd nog hebt meegemaakt dat het een fraai vormgegeven plein was met muurtjes een waterpartij met een eilandje in het midden. En nog geen honderd meter verder in de Prins Hendrikstraat een gigantische parkeergarage die ondanks allerlei vitaliteitsinjecties voornamelijk leeg staat! 

De Haagse Rondgang is een initiatief van Ramon Ottevanger waarin een kleine 10-tal kunstgalerijen rond de Gedempte Burgwal, Gedemptegracht, Paviljoensgracht, maar ook Toussaintkade die in gekraakte panden plaats hebben. Sommige openen alleen maar met een groot feest en gaan erna meteen weer dicht ...

De wandelende tandartsen in Den haag zijn nog steeds actief. Ondanks de melding en publikaties in de Haagsche Courant werden de meldingen niet serieus genomen. Enkele 'geneesheren' zijn inmiddels met tandartsspullen en opium aangehouden. Dus eerst met opium de patiënt bedwelmen dan toeslaan en vervolgens verdwijnen is ook een manier om het tandartsentekort in Den Haag op te heffen ...

DNA-onderzoeken worden steeds vaker gebruikt om de bron van gegevens te verifiëren. Zo is het mogelijk dat aan de hand van een DNA-test kan worden bewezen of bepaalde sporen werkelijk aan een persoon toebehoren. Een compleet nieuwe toepassing heeft wel de Haagse familie Baas bedacht. Om er zeker van te zijn dat hun weggevlogen papegaai weer terug is, ondergaat de papegaai als een ‘verdachte’ een heuse DNA-test bij TNO.

Steeds vaker denken personen dat zij boven de wet staan. Helmuth Kohl, Bram Peper en dan nu weer KPN-topman Wim Dik. KPN is niet alleen eigenzinnig op het Internet maar ook in de werkelijke wereld, bijvoorbeeld van de stad Den Haag zelf. Terwijl Aegon hele procedures start om aan een plein de naam van de organisatie te verbinden, heeft KPN het Maanplein eigenmachtig omgedoopt in Telecomplein. De Gemeente Den Haag zou de Gemeente Den Haag niet zijn al zij binnenkort maatregelen neemt tegen de 'Koninklijke PTT Nederland'.

Meer en meer wordt het Internet gebruikt om studie te ondersteunen. Denk hierbij aan uittreksels van Tommy voor het Casino op het 'jonge duin' ...boeken, het maken van scripties op papier, maar nu ook het maken van een scriptie op video. Zo maakten HAVO-5 leerlingen Robin, Rickyen Tommy van het Maerlantlyceum in Den Haag onlangs een 12 minuten durende videoscriptie over ‘De duinen als recreatiegebied’

De Consumentenbond heeft een boycot afgeroepen tegen Superweb, de provider die gratis toegang tot het Internet zegt te kunnen leveren van vooral telefoontikken. Tot nu toe blijkt slechts een klein aantal van de ingeschreven abonnees over de toegang te kunnen beschikken. De rechter heeft Superweb in haar gelijk gesteld tegen de nalatigheid in het beschikbaar stellen van telefoonlijnen van Eneco en nu gaat de Consumentenbond boycotten!?!? 

Ben Woldring, je weet wel die kleine grote ondernemer van 'bellen.com' heeft weer een nieuw product op het Internet gezet: de Providerwijzer. Hier tref je alle gegevens aan over providers in Nederland met kostenoverzicht, E-mailadressen en zoekmogelijkheden op diverse criteria waarom je bij een bepaalde provider zou gaan. Een aanrader voor iedereen die nog het net op gaat.

Nederland zal even het snelste Internet ter wereld hebben. Dan zullen de universiteiten met een bandbreedte van 2,5 Gb per seconde worden aangesloten op het Gigapoortnet. In 3 jaar zal die bandbreedte worden uitgebreid naar 80 Gbps. 

Een laatste poging aan de Amerikaanse muziekindustrie is de rechtszaak die zij begint tegen MP3.com Deze gelegaliseerde site voor het uitwisselen van muziek, is onlangs begonnen met 'my music' waar je lid gratis lid van kunt worden. Leden stellen elkaar in staat de in het bezit zijnde MP3's uit te wisselen. De RIAA eist nu een schadevergoeding van $ 6,75 miljard of wel $ 150.000 per titel.

Wie voortaan mee wil denken over Europese besluiten krijgt hulp van europarlementariër Van der Laan. Op de website van deze D66'er kun je voortaan de interne stukken van het Europarlement vinden nog voordat deze in de verschillende commissies zijn besproken. Zij stelt dat dit de enige manier is om meningen nog feitelijk effect te laten hebben in het Europees politiek debat. Ook Europese Commissievoorzitter Prodi doet een duit in het zakje door bijna al zijn in- en uitgaande E-mail op het Internet te zetten. 

In Amerika is het ‘cookey’ in de ban gedaan door de bewegingen van cookeys te vergelijken met stalken, of wel het hinderlijk volgen. Cookeys zijn hiermee elektronische stalkers geworden.

Gezien in wachthokje van de tram in Amsterdam. 'Gezocht woonruimte tot 700 gulden per maand. Beloning het ontwerp van een professionele site op Internet ...

Wachten is niet leuk, maar wachten in een ziekenhuis is helemaal niet leuk. Zeker niet wanneer het 't wachten betreft op een operatie. Om een beeld te krijgen hoe lang het wachten nog kan duren, kun je op het Internet sinds kort de wachtlijsten van ziekenhuizen bekijken. 

Gluren bij de buren komt steeds naderbij. De actie binnen Internet Fiesta moet mensen wegwijs maken op het Internet. Stel ook je PC en Internetkennis beschikbaar tijdens het Internet Fiesta 2000 op 17, 18 en 19 maart a.s. en maak kans op een fraaie hoofdprijs en tientallen andere prijzen. Een jaarlidmaatschap voor lezingen en bijeenkomsten van de Internet Society Nederland krijg je in ieder geval. Surf gauw naar welcome.to/fiesta2000 en kom op met dat idee! 

En weer een nieuwe column over misleidende reclame.Hagazine kijkt kritisch naar de stad Den Haag en biedt opvallend Internet nieuws. 
Je kunt je hier gratis abonneren.

zoek hier in vorige Hagazines

home